Ši puter - blagotvorna dejstva


Pre 5-6 godina sam puno čitala o ši puteru (shea butter) i uzaludno pokušavala da ga nabavim ali tada jednostavno nije bilo inostranih sajtova koji su imali "shipping" opciju za Srbiju. Sada napokon ovaj odlični prirodni sastojak bez problema može da se nabavi i kod nas. 

Ši puter pravi se od plodova afričkog ši drveta. O tome da li je "ši" ili "šea" pisala je Ljiljana sa bloga BudiLepa u ovom tekstu. Reč "shea" ("sii") na Bambara jeziku znači sveto što govori o značaju koji mu se pridaje a po tradiciiji u nekim plemenima plodove ovog drveta su smele da beru samo žene. U Africi se koristi vekovima a naročito je bio važan kao zaštita od jakih vetrova i velikih temperaturnih promena.

Ako rešite da kupite ši puter, svakako imajte na umu da možete kupiti rafinisani i nerafinisani, u zavisnosti od preferencija. Nerafinisani ima žućkastu boju, ne naročito prijatan miris ali takođe ima i očuvane sve korisne sastojke (kao što su vitamini A, E, F i K). Bogat je antioksidansima i ima anti-age efekat. Važna prednost ovog proizvoda je što je multifunkcionalan i menja nekoliko proizvoda odjednom pa je koristan u svakom domaćinstvu.

Koji su blagotvorni efekti?


  • poznat po regenerativnim svojstvima - koristi se za tretiranje ožiljaka, strija, opekotina
  • daje prijatan osećaj na koži koja postaje baršunasta i meka
  • štiti od isušivanja
  • ublažava iritacija kože
  • koža ga dobro podnosi pa je pogodan za ljude sa osetljivom kožom i one koji su skloni alergijama
  • pruža blagu prirodnu zaštitu od ultraljubičastog zračenja (SPF 4) - ovo može biti od značaja za osobe sa farbanom kosom

Kada se radi o nezi kose, važna funkcija je što ima osobinu da štiti kosu od isušivanja pa se često javlja se kao sastojak u maskama i regeneratorima za suvu i oštećenu kosu a posebno je pogodan za negu osetljive kovrdžave kose koja se lako lomi i kojoj je potrebna vlažnost. Blagotvorno deluje na kožu skalpa, naročito ako je suva i seboreična. Ima protivupalno dejstvo i ne začepljuje pore. Štiti kosu od štetnih spoljnih uticaja, promena temperature, vetra itd. Može se kombinovati sa drugim uljima kao što su kokosovo, ricinusovo, avokadovo itd. i sa njim se mogu praviti različite maske za kosu. Ako ste pobornik prirodne kozmetike i volite da sami pravite kreme onda će vam se ši puter jako dopasti jer može biti sastojak različitih proizvoda za lice, telo, usne i kosu.


Gde može da se kupi?


Kao što sam rekla na početku, ranije ga je bilo maltene nemoguće nabaviti. Sada je situacija dosta bolja i veći broj brendova nudi ši puter u svom asortimanu. Evo gde sve može da se nađe:

  • U pretragu na Fejsbuku ukucajte "Shea butter Srbija" (ili slično) - ši puter se prodaje preko nekih profila na Fejsbuku koji šalju preko neke od kurirskih službi
  • Manna
  • Alchemy 
  • Marigold
  • Sante 
  • Oshadhi (na sajtu maslina.rs)
  • L'Occitane (rafinisani)

Cena?


50ml  možete kupiti za 500 do 1.500 dinara (u zavisnosti od proizvođača, brenda, pakovanja, da li kupujete preko FB ili regularno u prodavnici, rafinisani ili nerafinisani itd)




6 comments:

  1. Ja sam krajem prošle godine dobila pakovanje rafinisanog ši putera, odličan mi je bio tokom zime, al na kosu ga još nisam stavljala :-)

    ReplyDelete
  2. Ja ga stavljam na kosu pre pranja, samo tako mi kosa na nesto lici. Bez njega, nikakvi skupoceni proizvodi nemaju dejstvo. Oksfordski recnik navodi izgovor ši:. Kembridz navodi i u britanskoj i u americkoj varijanti engleskog šei. Nije mi jasno odakle šea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaću i ja tako, pre pranja, hvala na savetu :) imam utisak da svi izgovaraju razlicito : >

      Delete
  3. koji shea puter ti preporucujes od ovih pomenutih?:) olja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ćaos izvini što kasnim sa odgovorom! Od pomenutih naručivala sam i probala samo Marigold i neki no-name sa Fejsbuka i oba su bila ok (Marigold nesto bolji), sa ovim drugim brendovima nemam direktno iskustvo nazalost. Ne verujem da ćeš pogrešiti ako kupiš bilo šta sa gornje liste (L'Ocittane je rafinisan doduše)

      Delete
    2. Najbolji koji sam probala je Out of Africa, trenutno na I Herbu nema veliko pakovanje. Nerafinisan je i maziv. Za nesto preko dvadeset dolara, dobije se oko 220 grama izuzetnog putera. U cenu sam uracunala troskove isporuke i porez na promet koji se obracunava na carini.

      Delete