Zašto moja kosa ne raste? 4 saveta za zdrav rast kose


Čini vam se da vaša kosa ne raste? Evo 4 saveta za zdrav rast kose koji vam mogu pomoći da ostvarite željenu dužinu:

- Nahranite kosu, ali iznutra -> Prvo što treba da preispitate je vaša ishrana. Konzumirajte voće i povrće i pijte dovoljno vode - nahranite folikule iznutra. U tome vam može dodatno pomoći i uzimanje nekog multivitaminskog preparata. Umesto da se fokusirate na dužinu kose i da stalno posmatrate i analizirate da li vam je kosa porasla, fokusirajte se na - zdravlje generalno a i dužina i rast kose će već doći.

- Smanjite upotrebu toplote -> Ako se fenirate koristeći visoku temperaturu na fenu i ako to radite često, kosa vam može postati suva i lomljiva. Ako već koristite toplotu za oblikovanje (feniranje, peglanje, figaro), budite nežni. Ako stalno idete kod frizera na feniranje, može vam se desiti ista situacija. Smanjite temperaturu pri stilizovanju kose i obavezno koristite neko sredstvo za zaštitu od toplote. 

- Nosite frizure koje čuvaju krajeve kose -> Frizure koje štite kosu ili tzv. "protective hairstyles" smanjuju isušivanje i lomljenje kose na taj način što je kosa ušuškana u punđu ili pletenicu. Kosa manje dolazi u kontakt sa spoljnim negativnim faktorima (sunce, vetar, rajsferšlus jakne ili bilo šta što je može oštetiti) pa je ujedno i bolje očuvana i zdravija. Ako imate naviku da prstom okrećete pramen kose, ili da rukama često prolazite kroz kosu (ili ako vam neko drugi to stalno radi :) onda na ovaj način takođe dodatno čuvate kosu i od ovih uticaja. Da ne pominjemo da nije potrebno da peglate kosu za riblju kost ili pletenicu pa tako smanjujete feniranje i korišćenje pegle. O frizurama koje štite kosu pisala sam detaljno u ovom postu.

- Upotreba hidrantnih maski i regeneratora -> Ako vas mrzi da držite na glavi regenerator ili uošte nemate naviku da koristite maske, tu bi takođe mogao biti izvor problema. Takođe, možda ih već koristite ali niste napravili pravi izbor. Često se dešava da se kosa stalno lomi na krajevima tako da izgleda da uvek ima istu dužinu uprkos tome što ta kosa raste - dakle nije problem u rastu nego je problem u stalnom lomljenju. Da biste izvršili prevenciju lomljenja koristite adekvatne preparate. Kosa koja je pravilno hidrirana ima mnogo manju verovatnoću da se lomi ili cveta na krajevima. O hidrataciji čitajte u ovom tekstu.

3 comments:

  1. srećom kosa mi brzo raste, ali ovi savjeti su uvijek dobro došli :)

    ReplyDelete
  2. Zaista, jako, jako, jako je bitno da se hranimo zdravo. Za jaču, lepšu kosu koja i raste brzo i ne cveta, ne kida se, ne lomi se, je unošenje proteina jako bitno. U mesu ima najviše. Znam osobu koja je mesožder. A koristi litarski šampon. Ostale stvari- balzami, pakovanja, ulja, kreme, prskalice, nema pojma šta je to ni kako se koristi. Ima kosu do stražnjice jer održava tu dužinu, ali mislim da bi mogla joooš da joj ode. I zdrava je kosa potpuno, i uz to svilena! Mokro svilena, crna kosa! I kad sam se i ja hranila na isti način kao ona, imala sam opet dugu kosu, koja je opet brzo porasla, ali ovog puta bez ikakvih oštećenja, a šarala sam sa šamponima od litarskih do bebećih bez SLS-a, i izbegavala silikone maksimalno, i dalje nastavila negu sa uljima. Kako sam prestala sa mesom (ja to jedem vrlo retko) tako je kosa počela da se buni, biva suva, lomljiva, isušena kao da sam se farbala, opet problemi sa temenom, i pucanje-cvetanje-kidanje-lomljenje-ispadanje kose oko lica, one kratke vlasi koje bi trebalo biti najzdravije.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, ishrana je važna. Ja po prirodi slabo jedem meso (jednostavno nisam ljubitelj) i oduvek sam imala suvu kosu podložnu oštećenjima.

      Delete