DIY recept: Sprej za hidrataciju


Hidrirana kosa je elastičnija - lakše se rasteže a da pritom ne dođe do pucanja u različitim svakodnevnim situacijama (češljanje, fizički kontakt sa različitim predmetima itd). Održati kosu hidriranom, naročito ako je suva, jako porozna ili hemijski tretirana, nekada i nije baš lako. Ovaj homemade sprej pomaže dostizanje optimalnog nivoa hidratacije. Može se koristiti odmah posle pranja kao i u toku nedelje za osvežavanje kose ako osetite da vam se kosa opet isušila.

Recept je vrlo jednostavan, a ova "prskalica" sasdrži dva važna hidrantna sastojka - aloe veru i glicerin.

Potrebno vam je:
  • sok aloe vera
  • glicerin
  • destilovana voda
  • bočica sa prskalicom

Sok aloe vera sam kupila u Lilly-ju, glicerin u apoteci a destilovanu vodu u supermarketu. Bočica sa prskalicom je iz Alexandar cosmeticsa i koštala je oko 100 dinara.


Humektanti su jedan od glavnih sastojaka hidrantnih proizvoda za kosu (regeneratora, prskalica itd). Tipičan predstavnik ove grupe sastojaka je glicerin. Glicerin privlači vlažnost iz vazduha i tako kosu čini hidriranom. Može se lako nabaviti u svakoj apoteci, bočica košta oko 100 dinara. Jedino ga treba izbegavati u uslovima jako suvog vazduha.


Aloe vera čest je sastojak proizvoda koji se koriste za hidrataciju. Sastoji se od vode, čak 20 minerala, 12 vitamina, 18 aminokiselina i 200 fitonutrijenata. Aloe vera olakšava raščešljavanje, hidrira, umanjuje perut, vraća pH vrednost na optimalni nivo, smanjuje "frizzy" efekat, deluje protivupalno a često se navodi kao sastojak koji potpomaže zdrav rast kose ( ja sam veliki skeptik kada su u pitanju proizvodi koji poboljšavaju rast kose ali eto da pomenemo kao nešto što se navodi kao jedan od načina primene :>).  Obično ima pH vrednost oko 4 (mada to dosta zavisi od proizvođača pa može da varira). Flašica od 500 ml košta negde oko 700-800 dinara.



Treći opcioni sastojak za ovaj recept je ricinusovo ulje. Ako želite da vam sprej bude hranljiviji i da više neguje, dodajte u mešavinu jednu kašiku ricinusovog ulja. Ja sam želela čisto hidrantni sprej koji je potpuno lagan tako da sam preskočila ulje.


Sve sastojke izmešajte u bočici. Sastojke mešati u sledećoj razmeri: voda : sok aloe vera : glicerin = 4 : 2 : 1
Ovo znači da ćete, na primer, staviti četiri kašike vode, dve kašike aloe vera gela i kašiku glicerina. Ja sam napravila oko 100 ml proizvoda.


Ovaj miks miriše "prirodno" :) - najviše se oseti miris soka aloe vera - meni ovaj miris ne smeta ali svakako ga možete popraviti ili zamaskirati nekim eteričnim uljem, ako to želite.

Prilikom slikanja mi je pala neka senka na bočicu pa izgleda kao da ima "dve faze" - ustvari proizvod je potpuno homogen i svi sastojci se mešaju (u mojoj verziji nema ulja).

Koristim ovaj sprej oko mesec dana i ja sam oduševljena :)) Stavljam ga na mokru kosu nakon pranja a naročito mi dobro dođe kad god pod prstima osetim da mi je kosa suva - naprskam malo spreja i loknice mi se opet vrate u život :> Važna prednost je što je skroz lagan i ne masti kosu. 

Napomena: zbog soka aloe vera ovaj miks treba čuvati u frižideru.

15 comments:

  1. Ima li sastav sok od aloe vere ili je baš čist aloe vera sok?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evo sa moje bočice (brend ESI): 100% sok lista (proizveden bez dodavanja vode), limunska kiselina, konzervans

      Delete
    2. "100% nerazblaženi sok svežeg lista Aloe Barbadensis"

      Delete
    3. Hvala :) Samo me ova lim. kis. nervira malo :D Ali ovo moram probati odmah prvom prilikom :D

      Delete
  2. Znas li mozda da li aloje ima u nekom manjem pakovanju? Ovo cu sigurno napraviti sada, nadam se da ce frizer da pristane da mi stepenasto osisa sve ovo sto je osteceno od blansa, da konacno mogu da zivim sa normalnom kosom. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. U Liliju nema :( Dobra je za imunitet i pročišćavanje organizma, tako da ja ostatak pijem :d da ga ne bih bacala.

      Puno uspeha sa oporavkom kose želim, biće to ok :> :)

      Delete
    2. Odlicni saveti, tako i ja tretiram suvu, posnu kovrcavu kosu, kada se dobro odradi, razlika je primetna! Nije lose nakon susenja, na jedva vlaznu kosu, staviti kvalitetnu hidrantnu kremu, kosa je meka i divno pada, lokne formirane! :)

      Delete
  3. Sjajan post, svaka cast :))) Mislis li da ovaj sprej mogu svakodnevno da prskam na moru, jezeru...? Bukvalno 3 meseca provedem pored vode i na jakom suncu, pa se jako brinem u kakvom ce mi stanju kosa biti posle leta :((( Iako je ne tretiram nicim (nikad se nisam farbala, satirala, ne susim kosu fenom, opeglam se mozda 1 mesecno), ona je bass suva i frizzy :(((

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gago, veoma je vazno kakvo je stanje organizma, kosa je samo ogledalo.. Vitamini, hormoni.. komplikovano, ali treba voditi racuna o svemu. Nega kose je zadnji korak, ne nevazan.

      Delete
  4. Možeš da prskaš kosu ovim na moru, jezeru itd. svakako. Potraži na blogu tekstove koje sam pisala o letnjoj nezi kose, tu ima dosta informacija koje bi ti mogle pomoći. Važno je i da leti radiš dubinski tretman maskama i regeneratorima, kao I da koristiš proizvod koji ima UV zaštitu. Takođe - pokušaj da vise budeš u hladovini kao i da kosu fizički zaštitiš od sunca (šešir, marama itd). Philip Kingsley ima proizvod Swimcap (doduše nema ga kod nas ali može da se poruči online, to bi bilo sjajno da nabaviš). A i ovaj sprej bi ti mogao dosta pomoći da se kosa vrati u normalu posle kupanja u moru/jezeru

    ReplyDelete
  5. Hvala Vam puno na odgovorima. Imala sam problema sa hormonima (visak testosterona, grozno opadanje itd.), sve ostalo je bilo u redu. Koristila sam dosta preparata protiv opada, ali posle Allin sampona i losiona... Nemam reci... Kosa kao da je promenila svoju strukturu... Suva, porozna, zamrsena... Jako sam tuzna zbog toga i bas me deprimira :( Sampon sam prestala da koristim, a losion zavrsila i sta reci, stvarno pomaze, zaustavlja opadanje, a kosa raste kao luda. Mada, sta mi i to vredi kad kosa bukvalno suva raste iz korena... :( Jelena, sto se tice ovih preparata, pokusacu da nabavim nesto, makar u Alexandru. I takodje cu iscitati sve postove :) Hvala jos jednom :-*

    ReplyDelete
  6. Isprobano i FENOMENALNA DIY prskalica! Mislim da mi je ovo najbolja prskalica u životu, ali celom! Super radi kao leave in pakovanje pre pranja, čak sam samo jednom šamponirala kosu, a bila je maaaaasna, strašno! A kao leave in nakon pranja kose, super definiše lokne i talase i NEMA antenica! Ja sam presrećna i beskrajno ti zahvalna! Jer sam svojevremeno koristila i onu masku sa avokadom, ponekad bih menjala sastojke, ali avokado uvek prisutan. HVALA veliko!
    Sad uporno zagledam kosu i pipkam i divnoća jedna!

    ReplyDelete
  7. Baš mi je drago da ti odgovara! :)

    ReplyDelete
  8. Meni je ovo super, samo ta kolicina mi, na dugu i gustu kosu, traje 3-4 dana, a sastojci jesu skupi... :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm, zvuci mi kao da stavljas puno, ne znam, meni ovo traje kao i bilo koji drugi leave in :-/

      Delete