Pranje kose kod frizera - love or hate? ;p

Fotografija preuzeta sa sajta stylishfame.com


"Isfenirala bih ti ja i šiške, ali plašim se da ih ne zapalim.. čekaj sad ću da pozovem gazdaricu", beše jedna od rečenica koje sam čula od sedamnaestogodišnje frizerke pri mom poslednjem feniranju :)) Ako ništa drugo, bar je bila iskrena. Kada se sami fenirate ili sami perete kosu kod kuće - u mogućnosti ste da potpuno kontrolišete sve uslove - kojim ćete šamponom oprati kosu, da li će maska stajati 30 sekundi ili 30 minuta, koliko ćete se grubo češljati ili četkom provlačiti kroz kosu itd. Kada ste prepušteni nekom drugom, sve postaje malo komplikovanije.

Jedna od neizbežnih frizerskih usluga je - pranje kose. U većini slučajeva frizeri će raditi ovo na način na koji su oni navikli i koji je vremenski ekonomičan. Često imaju više mušterija koje čekaju u istom trenutku tako da neće imati puno vremena da vam se posvete ili da vas čekaju da vam maska na kosi stoji 15 minuta. Naravno, govorim o regularnim salonima kakvih je u Srbiji 95%.  Pritom, velika je verovatnoća da vam zapadne mlađa osoba, učenica. I to nije problem (svi smo mi morali da krenemo od nečega, kad smo učili kako se radi nešto) ali dešava se da pojedine osobe imaju posebno grube tehnike pranja :) 

Naravno, ima i frizerki (i njihovih učenica) sa sjajnom tehnikom pranja, koja je relaksirajuća i podrazumeva masažu. Međutim, čak i kada je ta mini-masaža uključena, dešava se da posle na red dođe grubo trljanje kose peškirom ili provlačenje češlja kroz mokru kosu (čitaj: kidanje kose). Kada svojoj kosi posvetite puno pažnje, nije vam baš svejedno kad neko tako grubo postupa sa kosom. 

Šampon koji se koristi kod frizerki je uglavnom litarski (što meni recimo i ne smeta, sem ako je neki baš agresivan). Ono što je meni uvek smetalo je što nemaju dovoljno strpljenja da maska na kosi ostane bar 2-3 minuta. Kada je u salonu gužva, ja zamolim frizerku da mi opere kosu i da onda ja čekam sa maskom na glavi. Da biste došli u situaciju da sa svojim frizerom možete da pregovarate oko ovakvih stvari :> važan faktor je - poverenje. Zato mislim da je važno naći salon u kome ne samo da su stručni, već i gde ćete se osećati prijatno i da i na drugarskoj bazi kažete da li vam nešto smeta ili ne (uspostavljanje takve relacije bilo bi zapravo idealno). Što reče jedna čitateljka u komentaru koji me podstakao da pišem ovaj teks "Ali one se naljute i uvrede ako im kažem da rade nešto drugačije". I to je česta pojava. Friziranje je ipak zanat i ako neko petnaest ili dvadeset godina obavlja određenu operaciju na jedan način, teško da ćete ga ubediti da radi drugačije jer onda "vređate" njegovo iskustvo, karijeru itd. Većina frizera u Srbiji danas pranje kose posmatra kao nešto što, pod 1 - treba obaviti što brže jer vreme je novac :) pod 2 - je u funkciji samo dobre frizure koju će dobiti posle a ne u funkciji nege. A da bi im frizura dobro ispala, mnogi su navikli da kosa bude škripuće čista (moja frizerka insistira na ovome recimo). Da ne pominjem da ima frizera od čijeg me pranja bukvalno zaboli glava i koji su jako grubi. 

Rešenje za ovu situaciju? Moja dva predloga:

1) Izgradnja dobrih odnosa sa frizerom i odlazak kod jednog frizera (koji će upoznati vas a i vi njega);

2) Korišćenje tretmana pre pranja - Ovo bar niko ne može da vam zabrani lol Ima puno proizvoda kojima je konkretna funkcija da se koriste pre pranja. Ovo će smanjiti negativno dejstvo jakih šampona (jer će vlas već biti obložena i imati nekakvu zaštitu) kao i od manipulacije kose koja sledi (češljanje, sušenje, feniranje itd). Jedino je važno izvesti ovo logistički ispravno kako se ne bi dešavalo da sa masnom kosom trčite do salona (mada se i to dešavalo lol) - najlakše je namazati neku relativno manju količinu proizvoda i smotati je u punđicu. Ili možete da stavite i više proizvoda a preko toga kačket. Moj omiljeni proizvod ovog tipa je Philips Kingsley Elasticizer. Takođe se može namazati prirodno ulje (kokosovo, maslinovo) ili neko od ulja na kojima piše da mogu da se koriste pre pranja (recimo, Balea u crnoj bočici).

I dodatni savet: Ako ste nezadovoljni šamponima i regeneratorima koji se koriste u nekom salonu,možete poneti svoje od kuće. Meni je posebno važno da ponesem sredstvo za zaštititu kose od toplote (najčešće Kerastase Ciment Thermique).

Da napomenem, ovo su samo generalni utisci, verujem da ima i dobrih salona gde se ovo ne dešava i gde je nega jedan od prioriteta. U mom gradu recimo ne postoji salon gde će na ovo biti obraćena adekvatna pažnja i gde ćete dobiti ne-tako-grubu uslugu pranja kose ali verujem da je npr. u Beogradu, Novom Sadu... drugačije (verovatno i po drugačijim cenama :).

Kakva je vaša komunikacija sa frizerima? Da li uživate u pranju kose kod frizera ili ne? :) Da li nosite svoje preparate ili koristite one koje već imaju u salonu?


19 comments:

  1. Ja ne dajem frizerki da mi pere kosu. Tražim lepo šišanje bez pranja, ona mi pokvasi kosu, ošiša, osuši (čitaj: ne fenira) i ćao. To savetujem i drugima, jer kad god sam prala i fenirala kosu kod nje (a inače fenomenalno šiša), bila je kao slama i trebale su joj nedelje da se oporavi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ispada da je tako najpametnije uraditi.

      Delete
  2. Mene vrat boli od samponjere par dana posle.....a jednom mi je "pomocnica" rascesljavala kosu posle pranja......bukvalno mi je pocupala pola kose.......od tada-ne hvala.

    ReplyDelete
  3. Ni ja ne volim pranje i feniranje kod frizerke, ali progutam knedlu i zažmurim. Frizerka je super, ali mislim da bi se uvredila ako bih donela svoj šampon, došla sa tek opranom kosom :) ili tražila da malo odmakne fen od moje kose prilikom feniranja (jedno 10 cm). Paradoks, ali tako je :)
    Računam, mogu da istrpim jednom u 3 meseca, na koliko idem kod nje :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja nosim sampon i regenerator, moja frizerka nije uvredljiva po tom pitanju :)) Ali ostale kompromise pravimo tesko i polako lol

      Delete
  4. Nakon velikog broja salona kroz koje sam prošla i frizera koje sam upoznala, pre nešto više od godinu dana našla sam svog frizera iz snova. Uvek sam želela da imam frizera koji će pre svega biti zainteresovan da brine o mojoj kosi :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je super (i retkost), cuvaj ga :)

      Delete
    2. Podeli sa nama koji frizer je u pitanju :) Ja pravu muku mucim sa frizerima, uvek mi previse skrate, grubo rascesljavaju kosu, ostavljaju masku pola minuta...

      Delete
  5. Meni jako prija samo pranje kose, ali nije vredno mucenja posle. Imam jako dugu kosu i nemaju strpljenja uopste, pocupaju mi pola kose dok me cesljaju. Tako da i ja radim samo sisanje bez feniranja i pranja :)

    ReplyDelete
  6. Bas sam se nasmejala kad videh naslov,jer mislila sam da sam jedino ja kao luda;ja operem kosu kod kuce,stavim pakovanje,prosusim pa trk kod frizerke(u komsiluku je naravno) i trazim samo kvasenje kose,a na kraju prosusivanje bez feniranja.Verovatno misli da sam stipsa,ali ja volim iskljucivo svoje proizvode i ne volim maltretiranje kose,tako da nema veze sa cenom tj. da zelim da prodjem jeftinije.I da,kada dodjem kuci obavezno stavim svoje ulje na kosu ;)Pozdrav :)))

    ReplyDelete
  7. Meni uvek frizer opere kosu pre šišanja, ali koliko god nežan bio i koliko god imala masažu uz to, mrzim da me neko tako pipka. Mislim da sam jedina budala koja ne voli masaže. Istrpim nekako tih 3 min (još nisam naišla na frizera kod koga mi maska stoji par minuta), ali onda sledi veće mučenje - feniranje. Pošto sam kao Simba kad se ne isfeniram, ide sve u afro, to mi je obavezna stavka i nimalo mi nije draga. A posebno mi se digne sva kosa na glavi kada uzmu peglu jer mi se kosa teško fenira (dešavalo se par puta) i onda mi pola sata peglaju, nije mi zbog toga što šteti, nego zato što mi svaki put dođe da poludim kada me neko toliko dugo pipa po kosi. Volim da imam pravu kosu, ali više volim da je sama ispravim i operem. Još kad bih mogla sama i da se šišam, milina. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, zvuči kao da imaš kosu dosta sličnu mojoj, nisam znala :-/

      Delete
  8. Ajme totalno! Ja imam duuuuugu kovrčavu kosu, a kako sam plava, dlaka mi je jako tanka i najgore mi je kada mi se tako ofrlje opere kosa i kada me uhvati raščešljavati na potpuno mokru kosu. Užas, užaš, užas!!! Polomi mi dlake, iščupa me, ajme! Nikad neću zaboravit kad sam prije dvije godine završila u jednom poznatijem salonu kada me je frizerka nakon pranja kose "posušila" nekakvim papirnatim ručnicima, ali šta je najtragičnije, čak nisu bili ni ovi kuhinjski šta ih kod kuće svi koristimo, nego nekakvi papirići A4 formata, koji APSOLUTNO NIŠTA vode ne upijaju. Ja sam se zgrozila kao nikad u životu! Ma ne bi joj se vratila za ništa! Baš sam gadnih iskustava imala s frizerskim salonima, zato i idem doslovno 2 puta godišnje na skraćivanje vrhova, a bojanje radim sama sebi kod kuće unatoč predugoj kosi. Ma snervam se kad se samo sjetim s kakvim me se četkama ide češljat, koliko rijetki drže do higijene... Koma. Ma neću se više nervirat! :D ;)

    ReplyDelete
  9. Ooooodlicna tema! Ja mnogo vodim racuna o kosi i nije mi jasno kako ja (odnosno mi,sad vidim da nas ima vise) znamo kako pravilno oprati kosu,a neko ko se bas za to skolovao nema pojma. Kada uhvate da mi trljaju teme i kad glava pocne da mi se trese od siline mrdanja-poludim! Prosto ne razumem cemu toliko terorisanje,blago trljanje,masazica je sasvim ok,ali NE ovo kao da mora. I onda taj famozni momenat stavljanja balsama i cesljanje, i to cesljanje kao da ceslja neku barbiku pa je boli uvo sto ce pola kose pokidati...Ovako je u vecini salona kod nas, kao sto si rekla, a ja sam samo u 2 bila gde su vodili racuna i o pranju i feniranju, tj znali su znanje, a to je i sama cena usluge mogla da potvrdi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, "kao da češlja Barbiku"... odlično poređenje, baš to. Većina pere kosu baš kao što si ti opisala - drmanje, trljanje, tresenje :)) Mislim da im je to teorija, da što je čistija kosa da se bolje prima frizura posle (ili je lakše za feniranje). Ja sam imala situacije gde su me grebale noktima "jer se tako bolje pere" i kao radi se neki piling. A ono kidanje i oštećivanje vlasi najstrašnije.

      Delete
  10. Mrzim pranje kose kod frizera, to mi je najgori deo. Vrat me zaboli, uvek, bukvalno uvek mi se na vratu pojavi ogromna bubuljica jer ko zna da li su ikad prali onaj naslon, a kamoli dezinfikovali, a koliko samo ljudi prodje kroz tu stolicu. Uzas! Mrzim samponiranje krajeva, a to im je omiljeni deo, dok koren jedva malo trljnu. Ispiranje kose ni 30 sekundi, a jos one pametnice koje te ubedjuju kako je bolje za kosu da malo ostane balsama :D Cesljanje tj kidanje kose je posebna prica. Najvise mi odgovara kada mi je salon u kraju da bih mogla kod kuce sama da operem kosu, ali to samo u letnjim mesecima.

    ReplyDelete
  11. Imam dugu gustu , suvu kosu . Moje iskustvo sa frizerom je..... Evo suza mi i sad krece :/ Zadnji put kad sam joj rekla da me šiša , samo da mi pokvasi kosu ..... neeee , to se tako ne radi ... . šamponiranje mi samo umrsi kosu , balzam mi stoji , ma ni minut i po , pa mi lepo ispere kosu i onda sledi raščešljavanje , cimanje , kidanje , .. Stvar je u tome sto odlicno šiša . Ne mogu ni sa njom , ni bez nje : ////////

    ReplyDelete
  12. Ja sam počela sama da se šišam na osnovu nekih yt klipova. Rezultat je da mi kosa konačno ima dužinu koju ja hoću, jer mi uvek skrate previše i sve u svemu frizura mi je super. (mada imam tanku kosu pa mi je lako sa njom).
    Najviše mrzim te litarske šampone i rašćešljavanje posle jer mi se kosa inače dosta mrsi a tek kada se opere tim šamponom.

    ReplyDelete