DIY: "Power" maska za oštećenu kosu



Maska čiji recept ću napisati danas namenjena je osobama sa oštećenom i jako oštećenom kosom. Dve "zvezde" sastojka ovde su kokosovo ulje i jaja. Možda ste sa svakim od ovih sastojaka pojedinačno imali dobra iskustva a možete isprobati i kako deluju zajedno :) Mojoj kosi koja je veoma suva prijaju i jedan i drugi.


Potrebni sastojci za masku su:

  • dve kašike kokosovog ulja
  • dva žumanca
  • tri kašičice mleka u prahu
  • kašičica meda



Sve sastojke izmešajte viljuškom. Ako je kokosovo ulje bilo na hladnom pa je previše čvrsto, možete ga i malo zagrejati kako bi smesa bila ujednačenija.

Nanosi se na suvu (prljavu :) kosu pre pranja i poželjno je da držite bar 30 minuta a ako imate dovoljno vremena slobodno možete i nekoliko sati. S obzirom na sastojke (kokosovo ulje - med - mleko u prahu) ova domaća maska za kosu ima relativno ok miris. 

Kosu potom normalno operite šamponom kao i inače i stavite neki laganiji regenerator.



Posle upotrebe ove maske kosa izgleda "mirnije", urednije, nahranjeno i lakše se fenira.

Po želji, radi boljih svojstava i/ili boljeg mirisa maske, možete dodati par kapi nekog eteričnog ulja:



9 comments:

  1. Ne volim jaja u maskama :D

    ReplyDelete
  2. Nije mi oštećena kosa, ali ne može da škodi. Napravila bih je sada odmah, ali mi fali mleko u prahu, pa moram da čekam sutra. A znaš li kako se ispira? Ne znam zašto, ali ja imam osećaj da kada stavim pre pranja ne deluje toliko koliko i nakon šampona. Samo me je strah da mi baš ne umasti kosu ovo kokosovo ulje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ispiranje je skroz ok (barem kod mene). Meni imaju efekta i ovakve maske pre pranja kao i one posle (svaka na svoj način :)

      Delete
  3. Odlican recept :) vidim od oka da je dobro cim je kokos unutra, on me spasava doslovno :D

    ReplyDelete
  4. Odličan post!! Nije mi oštećena kosa, ali ću svakako probati :)

    ReplyDelete
  5. Da nije ovih ,,živih'' žumanaca, moglo bi se i zameziti. :D

    ReplyDelete
  6. Stabilizovani Aloe Vera Gel blagotvorno deluje ne samo na našu kosu već i na kožu glave. Svojstva ALOE Vera gela i njegov visok sadržaj u svim pa i u ovom proizvodu čine šampon prirodnom alternativom drugim šamponima za kosu, dok ga u isto vreme njegova blago formula čini podesnim za sve tipove kose. Svi hranljivi i vitaminski sastojci koji se nalaze u Aloji direktno deluju na kosu te na taj način kosu održavaju zdravom a ujedno i čuvaju i neguju kožu glave i vlasište. Njegovo Enzimsko delovanje uklanja izumrle ćelije, a Blagotvorno dejstvo Aloe vera Gela ojačava kosu uz alojinih amino kiselina koje se slažu sa aminokiselinama u folikulima i papilama vlasi i opskrbljuje saponinima i prirodnim agensima i daju kosi gustinu.

    Jojobino ulje, drugi važan sastojak, izvanredno se razmazuje i koristi se u formulama za negu kose već jako dugo jer popunjava izgublenu vlažnost kako kože tako i kose. Pojačava njenu gustinu dok otklanja očvrsle naslage masnih izlučevina lojnih žlezdi i jača stabljiku vlasi i njene krajeve. Ovo, naravno, olakšava raščešljavanje duge kose i uklanja statički eletricitet, tako da kosa posle sušenja deluje suvo i raspršeno.

    ReplyDelete
  7. Јел може обично кравље млако, немам ово у праху? 😀

    ReplyDelete