Kako kosu neguje Ivana G? :)





Ivana Gligorić osvojila je prvo mesto u konačnom rangiranju na Izboru za najlepšu kosu bloga Kosa.rs za 2013. godinu. Pošto znam da vas zanima kako Ivana neguje svoju kosu (a i mene :) postavila sam joj par pitanja na tu temu. Naravno, da naglasim da je ovde očigledno jedan od bitnih faktora i genetika.

- Koja ti je prirodna boja kose?

- Prirodna boja kose mi je smeđa.

- Koju farbu koristiš?

Koristim farbu Keune 1517 u kombinaciji sa 9% hidrogenom. Farbam se  u plavo već nekih 6 godina, možda i više. Nisam nikad eksperimentisala sa bojama i frizurama, uvijek sam plava i duge kose.  Znam da je ljudima čudno da plava kosa može biti duga i da nije oštećena ali eto može.


- Koliko često posećuješ frizera? Kako neguješ kosu, koji su ti omiljeni preparati?

Kosa mi je prirodno ravna tako da je nikad ne peglam. Izbjegavam i feniranje. Frizera posjećujem jednom mjesečno.  Većinom sama volim da njegujem kosu. Sviđaju mi se domaće maske za kosu, tako da često stavim kombinaciju maslinovog i ricinusovog ulja na vrhove kose sat vremena prije pranja.

 Od omiljenih preparata za kosu izdvojila bih Schauma šampon za suhu kosu, Balea balzam od crvene narandže za farbanu kosu, Still maska od meda i čokolade ( koja osim sto njeguje kosu i predivno miriše), zatim Selective ampule za suhu kosu i Klas serum za vrhove kose.

- Tvoj najbolji savet za negu kose...?

   Najbolji savjet za kosu koji bih mogla da dam je redovno šišanje vrhova kose. Za iskrzane krajeve kose jedini ''lijek'' su makaze.

   Svojim prijavljivanjem na ovaj izbor željela sam da pokazem ljudima da i plava kosa uz odgovarajuću njegu može da bude zdrava i kvalitetna.

  Ovim putem se još jednom zahvaljujem svima koji su svojim glasovima doprinijeli da pobijedim na ovom izboru.

Napomena: Molim Vas da ispod ovog teksta ostavljate komentare vezane za negu kose i razmenu iskustava a sve druge komentare ostavljajte na ovom postu http://negakose.blogspot.com/2014/01/najlepsa-kosa-bloga-kosars.html, na forumu, kao i na e-mail negakose@gmail.com


Zašto sam isključena iz daljeg takmičenja?

Podsećam na pravilo zadato na početku izbora:

"U slučaju bilo kakve zloupotrebe ili korišćenja lažnih glasova, učesnik će biti eliminisan iz daljeg izbora."


Iskreno rečeno nisam nameru da vršim detaljnu proveru (mislila sam da nema potrebe) do poslednjeg dana izbora kada se pojavio učesnik koji je u roku od 4 sata prikupio više lajkova nego bilo ko ko je poslao fotografiju na početku. Da se ovo nije desilo verovatno bi dosta toga prošlo nezapaženo. Zbog malverzacija sa lajkovima, članstva u grupama za deljenje lajkova, velikih broja turskih, indijskih i bugarskih lajkova diskvalifikovano je šest osoba. Vršena je provera takmičara sa više od 500 lajkova. Uziman je slučajan uzorak od 20 lajkova na svakom profilu. 

Kako smo utvrđivali koji je profil lažan?

Desnim klikom na Profile photo glasača i korišćenjem opcije "pretraga u Google" proveravano je da li je fotografija korisnika koji je glasao autentična. 

Broj lažnih profila, profila koji koriste isključivo za lajkovanje i share-ovanje nagradnih igara i članstvo u grupama za deljenje lajkova (Like 4 Like, Lajkovanjem do pobede i slično) uzimani su kao kriterijumi za diskvalifikaciju.

Broj lažnih profila u uzorku u odnosu na ispravne beležen je u Excel tabeli. Na osnovu odnosa neispravnih glasova u odnosu na ispravne vršena je diskfalifikacija iz daljeg izbora.

U slučajevima kada su primećene značajne neregularnosti učesnik je diskvalifikovan. Naravno da može da se desi da vašu fotografiju lajkuje neko sa lažnog profila i da to bude pojedinačni slučaj. Ali mala je verovatnoća da neko to uradi sa 300 lažnih profila. 

Članstvo u grupama za deljenje lajkova povlači automatsku diskvalifikaciju.

Ovo je urađeno u skladu sa pravilima koja su zadata na početku i kako ne bi bili oštećeni oni koji su poštovali pravila i ponašali se etički.

Žalbe možete uložiti do nedelje 19-tog januara u 10h.

Hvala svima na strpljenju.



Obaveštenje - Izbor za najlepšu kosu 2013. godine

Zbog problema sa identifikacijom identita određenih učesnika i zbog potencijalnih zloupotreba lažnih profila odlažemo objavljivanje liste 15 finalista za subotu ujutru (18. januar, 9 časova). Potrebno nam je još 24h kako bi im dali dovoljno vremena da potvrde identitet i razjasne eventualne nedoumice.

Veoma mi je žao što je došlo do ovog pomeranja ali mi je važnije od toga da izbor bude što je više moguće regularan a to zahteva malo veću proveru kako niko od učesnika ne bi bio oštećen.

Hvala na razumevanju.

Puter maska za kosu

Za ljubitelje DIY proizvoda za kosu, evo novog recepta :) Više puta sam na blogu pominjala da mi je Philips Kingsley Elasticizer (tretman koji se na kosu stavlja pre pranja) jedan od omiljenih proizvoda. Philips Kingsley je brend specijalizovan za proizvode za negu kose, imaju trihološku kliniku u Londonu i širok spektar proizvoda za različita stanja kose i kože glave.

Nažalost, ovaj brend je u Srbiji nedostupan pa sam do sada naručivala Elasticizer sa britanskih sajtova, a recimo da nije ni previše jeftin. Već izvesno vreme Elasticizer nemam, ali sam na Philips Kingsley blogu našla njihov recept za tretman koji služi kao zamena za Elasticizer! Ovo me je veoma zaintrigiralo, pa sam morala da probam. Više puta sam čitala o mlečnim maskama za kosu (recimo onim u koje se dodaje mleko u prahu) - e ova maska je i mlečna i masna, sadrži puter, pavlaku i margarin.


Da biste pripremili ovu masku, potrebno vam je:

- 30 grama putera
- 60 grama margarina
- 90 ml neutralne pavlake
- 90 ml regeneratora po izboru (preporučuje se neki gušći, ili za suvu kosu)



 

Uzela sam Moja kravica mali maslac, Meggle pavlaku, najobičniji Premia margarin (55 dinara) i Garnier regenerator Lavanda.

Kad smo kod margarina, ovo me podsetilo na one torte, popularno nazvane "margarinke" :)) Znači ova maska može i da se zove - maska margarinka :))



Sastojke sam stavila u činiju. U originalnom receptu piše da se ovo izmiksa u blenderu, blender nemam pa sam probala viljuškom. Nije bilo baš najuspešnije pa sam na kraju ipak uzela mikser.

U masku se dodaje regenerator, a dok se pravi zapravo vrlo liči na kolače - upozorite ukućane da slučajno ne probavaju smesu!


Mikser je odradio posao perfektno i ovo je finalni proizvod:



Maska je više nego izdašna! Ako imate kosu srednje dužine mislim da možete da slobodno prepolovite sastojke iz originalnog recepta. 

Ja sam celokupnu količinu ipak, testa radi, stavila na kosu. Kosu sam skupila velikom šnalom. Preko sam stavila običnu plastičnu kinesku kapicu za tuširanje (50 dinara).


Preporučujem da nosite neku stariju majicu ili duks dok radite ovaj tretman jer može da se desi da se uprljate. Masku treba držati nekoliko sati. Ja sam prespavala sa maskom, ujutru oprala kosu šamponom dva puta i stavila lagani regenerator. Kosa je sjajna i izgleda jače. Masnoće i proteini iz mlečnih proizvoda osvežavaju vlas i daju sjaj. Mislim da je maska idealna za one koji imaju prirodno suvu kosu. Philips Kingsley pak preporučuju ovu masku za sve tipove kose, ali kao ekstra tretman kada vam je potrebna dodatna nega. Ako želite da obogatite svoju standardnu rutinu nege i ako imate vremena za ovakve male eksperimente - probajte :)


After-party nega kose


U novogodišnjoj noći i na nekim skorašnjim žurkama mnoge od vas su blistale - perfektno ispeglana ili isfenirana kosa ili talasi, kovrdže... Bilo kako bilo, ako je u poslednjih mesec dana bilo puno igranja fenom ili peglom, dolazi i vreme za "naplatu". Ja lično sam u poslednjih mesec dana zbog posla, zbog slave, zbog Nove godine itd. išla kod frizera bar 6-7 puta (ne preporučujem!). Rezultati ovakvih maltretiranja kose su naravno - "yikes!".  

Kada i definitivno završite sezonu žurki i događaja na kojima ste želeli da izgledate posebno lepo, vreme je za mali oporavak. Ako svoju kosu niste posebno izlagali fenu, pegli, figaru itd. u proteklom periodu onda slobodno preskočite ovaj tekst. Za ostale evo par saveta:


1. Kada budete oprali kosu i ako se ne isfenirate i ne stavite neke heavy regeneratore, videćete da li vam je i koliko kosa oštećenija. Prvi korak je svakako apsitenencija od peglanja i odlaska kod frizera na feniranje - ako je potrebno, idite par dana i sa skupljenom kosom ili ispletite riblju kost. Zadajte sebi neki period (5 dana, 10 dana ili idealno mesec dana) tokom kojih ćete biti posebno nežni prema svojoj kosi (peglu i figaro zaboravite).

2. Investirajte u jedan dobar dubinski tretman - moja preporuka su neke ampule za rekonstrukciju kose. Pre toga operite kosu šamponom za dubinsko pranje kako biste sprali naslage silikonskih proizvoda i proizvoda za stajling i kako biste omogućili da vaše ampule zaista deluju. 

3. Obogatite negu uljima - Gotovo svi brendovi, počevši od "drugstore" pa do "high-end" izbacili su višenamenska  ulja za negu kose. Možete kupiti Macadamia, Balea, Syoss, L'oreal... kao što rekoh maltene svi brendovi su izbacili na tržište svoju verziju multifunkcionalnih ulja koja su po sastavu prilično slična (primarno sadrže miks različitih slikona) ali su vrlo efikasna za sve one koji imaju problem sa suvom ili oštećenom kosom. Mogu se kupiti već za 300-400 dinara. Čak iako vam je kosa potpuno ok, predložila bih da povremeno prespavate sa malo ulja na kosi kako biste dali kosi dodatni sjaj. Moja kosa je sjajnija i otpornija na oštećenja od kako sam, između ostalog, počela da koristim ova ulja.

4. Budite strpljivi! Ako ste i naneli neku štetu kosi preteranim stajlingom, znajte da se rezultati neće desiti preko noći te da je potrebno da sačekate malo da bi vaša nega dala rezultate. 

5. Za dodatnu svakodnevnu zaštitu od oštećenja uvedite neki leave-in regenerator ili sprej. Laganiji - ako vam je kosa tanka i sklona mašćenju ili neki bogatiji i hranljiv ako vam je kosa suva.