Šta kada kosa raste samo do određene dužine?

 
Mnogi ljudi se žale da im kosa raste samo do određene dužine a posle toga ne. Ovo može biti frustrirajuće ali potrebno je da razmislite zašto je to tako. Najčešći uzrok je lomljenje kose. Ovo ne znači da kosa ne raste - ali se zapravo brže kida i lomi nego što raste tako da ste uvek na sličnoj dužini. Zašto se kosa lomi? Zbog preteranog feniranja, farbanja, peglanja, zbog stavljanja ekstenzija ili korišćenja gumica koje kidaju kosu, kao i zbog grubog češljanja i četkanja. Važan faktor je i izlaganje UV zracima bez zaštite. Ako su ovo uzroci zašto vam je kosa uvek na istoj dužini onda treba da primenite sledeće rešenje: počnite da koristite jače maske za rekonstrukciju kao i tretmane koji se na kosu stavljaju pre pranja (možete kupiti gotove ili jednostavno koristiti neko ulje kao što su kokosovo, maslinovo itd). Ako kosu puno izlažete suncu potrebno je da koristite sprej sa UV zaštitom. 
 
Peglanje kose svedite na minimum i naročito izbegavajte da po xy puta provlačite peglu preko istog pramena kose. Isto važi i za feniranje, nemojte dugo "pržiti" kosu na jednom mestu i fenirajte se samo kada baš morate. Preporučljivo je da tada koristite neki od proizvoda koji štite kosu od toplote.
 
Kada koristite kvalitetnije maske i regeneratore kosa će se vrlo malo petljati i češljanje će biti lakše tako da neće biti potrebe da budete grubi prema kosi. Nikada nemojte nasilno vući četku kroz zamršenu kosu i izbegavajte firzere koji rade takve stvari. Postoje i dečiji sprejevi za raščešljavanje, koštaju oko 200 dinara. Mada, kao što smo rekli, ove probleme ćete najefikasnije eliminisati kroz korišćenje negujućih tretmana i maski za kosu.
 
Drugi razlog zbog koga kosa raste samo do određene dužine može biti neadekvatna ishrana. Nedostatak feritina (gvođža koje omogućava stvaranje proteina kose) može biti jedan od uzroka. Kosa je sastavljena od proteina i, ako ih ne unosite dovoljno, to se može odraziti na njen rast. Povećajte unos mesa a ne bi bilo loše da proverite krvnu sliku i da se konsultujete sa doktorom da li treba da koristite neke od dodataka ishrani sa gvođžem. Vitamin B12 i cink takođe utiču na kvalitet i teksturu kose. 

11 comments:

 1. odlicno stvarno, znam da mnogi imaju ovaj problem, sad mogu da saznaju i zasto ! :)

  ReplyDelete
 2. Da li mozes da preporucis neku masku koja je za ovu vrstu problema? Maja

  ReplyDelete
 3. Preporucicu ti ja. Imas jako dobre a jeftine Baleine proizvode. Oni su jako dobri i najbitnije nemaju silkon u sebi. Svi su skepticni jer misle da sto je jeftino ne valja. To je zabluda. Meni su ti sampono mnogo pomogli, ja sam koristila ljubicaste masku , regenerator i sampon. Pozz

  ReplyDelete
 4. A gde si kupila te proizvode? :)

  ReplyDelete
 5. A gde si kupila te proizvode? :)

  ReplyDelete
 6. Baleine proizvode možete naći u DM-u.

  ReplyDelete
 7. Ja napr. ne bih preporucila Baleine prizvode jer mi se nisu pokazali kao kvalitetni. Ali jako kvalitetni, a dostupni, su svakako Lorealovi prizvodi, svaka kolekcija je dobra, a posebno zuta za jako ostecenu kosu.

  ReplyDelete
 8. Ja upravo imam taj problem. Negujem kosu, čuvam, a ipak je lomljiva jer je dlaka tanka, svilenkasta. Vidim te bele tačkice na par cm od vrhova koje su u stvari mesta kidanja. Ne znam gde grešim.

  ReplyDelete
 9. Odličan tekst, hvala na savetima. :) Ako ništa drugo, podsetila si me da proverim krvnu sliku. :)

  ReplyDelete
 10. odličan post, hvala na savjetima

  ReplyDelete