Alfaparf Cristalli Liquidi - recenzija

 
Ovo je prvi silikonski serum za koji sam čula, i kada se kaže "tečni kristali", često se zapravo mislilo na ovo. Alfaparf je lansirao originalnu formulu Semi di Lino Crisalli Liquidi još 1989. godine! Isti proizvod nalazi se na policama radnji širom sveta i dan danas. Zbog ovog istorijata i zbog činjenice da postoji prilično dugo, očekivala sam da to bude neki težak silikonski serum i dugo sam ga izbegavala. Ipak, rešila sam da ga probam i koristim ga redovno poslednjih nekoliko meseci, tako da - evo i recenzije. Kupila sam najmanju bočicu u DM-u, koja ima svega 16 ml, što mislim da je čini idealnom za torbu. Pritom, bočica je kompaktna i ima pumpicu kao parfem što mnogo smanjuje šansu da se prospe. Miriše kao muški parfem, stvarno nekako miriše na osamdesete.
 
Silikone smatram jednim od važnijih sastojaka kada je nega moje kose u pitanju i uvek koristim bar neki preparat koji ih ima. Ovo je klasičan silikonski proizvod i ima dosta sličnih na tržištu (na primer, Avonov zeleni silikonski serum) i po mom mišljenju je dobar i obavlja funkciju koju treba da obavlja - dlačice koje strše su zaglađene, kosa je sjanija, meka i zaštićena. Prvi na listi sastojaka je Cyclopentasiloxane - on potpomaže razmazivanje drugih masnijih silikona u formuli i brzo isparava. Daje osećaj mekoće i podmazuje dlaku a da je pritom ne otežava, zato je vrlo popularan i ako pogledate bočice koje imate kod kuće, uočićete da je jedan od čestih sastojaka u mnogim formulama proizvoda za kosu. Dimethiconol ima emolijentno (omekšavajuće) dejstvo i jedan je od onih silikona koji nisu rastvorljivi u vodi. Ovo ne znači ništa strašno, ako koristite regularan šampon to će biti sasvim dovoljno da se ovaj silikon spere - ali ako kosu perete regeneratorom ili šamponom bez sulfata, kosa će vam biti otežana. Pored silikona, ovaj proizvod sadrži laneno ulje (po kome je i dobio ime), ulje kukuruza i ulje soje.
 
Ove silikonske kapi koristim pre feniranja (stavim malu količinu na vlažnu kosu) i kao proizvod za finiš. Smatram ovaj poizvod dobrim, rekla bih da je srednje težak silikonski serum, i da je dobar i može se koristiti za sve tipove kose. Ako pročitate druge recenzije na Internetu, videćete da ljudi komentarišu da je zapravo vrlo lagan. Meni se miris proizvoda dopada jer je malo jači, podseća na parfem i razlikuje se od onoga kako inače uobičajeno proizvodi za kosu mirišu. Pored toga, najmanje pakovanje od 16 ml zaista je zgodno za nošenje u torbi i sitne "prepravke" i osveženje frizure.
 
Ako želite da dopunite svoje znanje o silikonima i da vidite koji se rastvaraju u vodi a koji ne pogledajte ovaj tekst.
 
 

11 comments:

  1. Koliko kostaju ti serumi i da li mogu da se nadju u svakoj apoteci, ja sam gledala ali nigde nisam videla da ima?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. To su ti kristali za kosu, ovi na slici su semi de lino 16ml od 500 din pa na vise, klasovi su uzasni, diksonovi su odlicni 100ml oko 1600 din oni nemaju manje pakovanje ali su zato najisplativiji, ili neke lorealove s tim sto njihove kupi ukod frizera nekog ili u nekoj specijalnoj frizerskoj radnji.

      Delete
  2. Cao Goco, ovaj je kostao manje od 500 dinara ali ne mogu da se setim tacne cene, pogledacu pa javljam. Ima ga u DM-u, u apotekama nisam vidjala.

    ReplyDelete
  3. Koristim Alfaparf vec ravno 10 god,probala sam i sampon,masku,ulje u spreju ali od kristala se nikad nisam odvojila :)Stavljam ih pre feniranja i prezadovoljna sam.Moj najdrazi proizvod ovog tipa :)

    ReplyDelete
  4. Po tvom misljenju,sta najbolje stiti kosu od toplote pri feniranju ? Silikoni,kreme za kosu npr Nivea...? Imam sve to ali ne znam sta je najbolje poneti frizerki kad se feniram,ta krema NIveina kao stiti kosu do 200 stepeni...Hvala :*
    J.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zdravo, po mom misljenju najbolje stiti kosu Kerastase Ciment Thermique. Kosta oko 20 evra ali traje godinu dana. Treba da koristis proizvod koji sadrzi glicerin i propylene glycol, to su sastojci koji umanjuju ostecenja pri feniranju/peglanju (o tome u ovom tekstu: http://negakose.blogspot.com/2009/11/kako-toplota-ostecuje-kosu.html)

      Delete
    2. imas i smoothy serum za ispravljanje i termalnu zastitu a duplo je jeftiniji.

      Delete
  5. Ja sam baš skoro nabavila neke male i simpatične bočice istog brenda (plava i ljubičasta) kao posebne mini tretmane za kosu, i baš mi je ovaj članak došao kao uvertira pre nego što ih isprobam :)

    ReplyDelete
  6. Koristim ih jako dugo, odlični su!

    ReplyDelete
  7. Joj meni se ne svidja miris podseca me na jeftinu musku kolonjsku vodu :) orofluido mi je bolji zbog mirisa i zato sto je gusci, ovaj je laksi za upotrebu zog pumpice

    ReplyDelete