Ulja za negu kose koja trenutno imam


U ovom tekstu ću dati jedan kraći osvrt na ulja za kosu koja sam koristila u prethodnom periodu i koja trenutno imam - da naglasim da se radi o "sintetičkim" uljima koja su zapravo mešavina silikona i koja se mogu kupiti u DM-u, Liliju i slično a ne o prirodnim uljima (kokosovo, maslinovo, avokadovo itd).

Ja sam relativno kasno ušla u eksperimentisanje sa ovim uljima jer sam radila keratinski tretman pa mi i nisu bila toliko potrebna, niti sam znala čemu služe. Kako se keratin ispirao, jača nega mi je bila potrebna i krenula sam da isprobavam ulja, najpre malu bočicu Macadamia ulja. Danas su mi ova ulja nezamenljiva (uz prirodna, kao što su kokosovo i maslinovo) i mogu slobodno da kažem da su bila "faktor X" koji je mojoj nezi nedostajao jer mi se kvalitet kose popravio od kako sam krenula da ih koristim.

Imam jako suvu "puffy" kosu koja usled te svoje osobine nema normalan oblik i pad (ide u širinu) - zahvaljujući ovim uljima moja kosa poprima skoro normalan pad i težinu i to im je glavna prednost. Pri tom, iako ima skupljih, ima i prilično jeftinih ulja koja jako dugo traju. Drugo što sam primetila jeste da mi kosa korišćenjem ovih ulja postaje sjajnija. Ja ih koristim kao tretman pre pranja - budu na glavi nekoliko sati ili prespavam sa njima. Stavim otprilike jednu ili pola supene kašike ulja, uglavnom na dužinu kose kao i na šiške koje su jako oštećene jer ih svakodnevno peglam. 

Pored ovog načina primene, u maloj količini mogu da se stave na kosu i posle pranja (pre feniranja), i da se koriste kao proizvod za finiš. Ovo ih čini prilično univerzalnim proizvodima jer menjaju nekoliko drugih.

Da ponovim još jednom ono što je na blogu napisano više puta - većina ovih proizvoda su silikonske mešavine dok pravih ulja u njima ima značajno manje.

Mogu da kažem da su meni sva ova ulja dobra i da sva daju relativno sličan efekat na mojoj kosi. Ja ih koristim stalno ali su kod mene izazvala jedan drugi problem - ova ulja imaju dosta silikona u sebi i on zahteva jače šamponiranje. Recimo, korišćenje ovih ulja nespojivo je sa korišćenjem laganih šampona i šampona bez sulfata. Dobro je povremeno ih isprati šamponom za dubinsko pranje. Od kako koristim ova ulja takođe mi se drastično smanjila mogućnost da ocenim kakav je neki drugi proizvod ;p jer su mi vlasi prezasićene i treba mi više vremena da ocenim kako neki proizvod deluje. Tako da, dodatni savet u vezi sa ovim uljima bi bio - ne preterujte. Meni su dala dobar efekat i počela sam da ih koristim stalno što se i nije pokazalo kao dobro rešenje, jer mi se dešava da kosu perem dva puta i da maltene ne zapeni uopšte (što je čudno recimo frizerkama kada mi peru kosu). 



Macadamia ulje sam prvo probala u malom pakovanju a potom kupila full-size i mogu da kažem da je za moju kosu odlično. Prvi na listi sastojaka je Cyclopentasiloxane, interesantno je da je kod sva četiri danas predstavljena proizvoda ovo glavni sastojak. Spada u grupu laganijih silikona koji služe da se poboljša razmazivanje drugih "težih" silikona. Sledeći na listi sastojaka je Dimethicone. Takođe sadrži makadamijino i arganovo ulje. Po mirisu pomalo podseća na parfem Angel. Jedini potencijalni "minus" faktor je - cena. Kosa je posle korišćenja zaglađena, meka i sjajna.





Revlonov Orofluido je zlatnožute boje i miriše na vanilu po ceni je tek nešto jeftiniji od Macadamia Healing Oil Treatment. Pored silikona sadrži arganovo i laneno ulje i prilično je gusto. 





L'oreal Elseve Hule Extraordinaire ima jako lepu bočicu i dobar odnos cena/kvalitet. Sadrži kokosovo i sojino ulje a za razliku od drugih silikonskih ulja, takođe i ekstrakte različitih biljaka (kamilice, divlje ruže, lotosa, cveta gardenije i cveta lana). Sviđa mi se i miris i performanse.






Balea Professional Repair ulje je prvo pomenula Zorannah na blogu a potom je osvanuo na mnogim našim kozmetičkim blogovima. S obzirom da košta između 400 i 500 dinara, najkonkurentniji je što se cene tiče. Miris je vrlo slatkast. Sastav je: Cyclopentasiloxane, Cyclotetrasiloxate, suncokretovo ulje, Dimethiconol, parfem, ulje semena suncokreta i arganovo ulje. Po teksturi je laganije od preostala tri ulja ali to i čini da je sam proizvod više "versatile" - maltene može da se koristi kao silikonske kapi posle pranja, zato što je lagan. Mislim da je ovo dobar odnos cene i kvaliteta i da svakako nećete pogrešiti ako ga kupite.


Ako više naginjete prirodnim rešenjima, pogledajte recept za domaći uljani tretman sa kokosovim uljem, mislim da je to sjajna alternativa silikonskim uljima (meni trenutno omiljena).

Da li koristite ulja za negu kose? Koja najviše odgovaraju vašoj kosi?


14 comments:

  1. Moje ćerke trenutno koriste ovo ulje Revlonov Orofluido, i baš su prezadovoljne, i svima preporučuju ko je u mogućnosti da ih kupi zbog malo previsoke cene.
    Pozdrav

    ReplyDelete
  2. Meni nije bas najjasnije zasto silikone stavljas na kosu pre pranja a nekad i prespavas sa njima??? Da to radis sa prirodnim uljima, razumela bih. Ovako, nemaju bas nikakvu funkciju. To nisu proizvodi za negu, to su silikonski preparati za zagladjivanje i zastitu kose od spoljnih uticaja i kao takve ih treba nanositi posle pranja kose, bilo na vlaznu ili suvu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zdravo Snorkijevka, postoji razlika izmedju silikonskih seruma (recimo, zeleni Avon) i tretmana kao sto su Macadamia, Orofluido, Morrocan Oil (o njima sam pisala ovde http://negakose.blogspot.com/2011/11/uljani-tretmani-za-kosu.html) i oni se razlicito koriste.

      Delete
    2. Ne postoji. To su sve silikonski preparati i svi imaju skroz istu funkciju. Mogu da se zovu serumi, ulja, kristali, silikoni, kapi... ako imaju u sastavu silikon, svi su isti... stvar je komercijale nazvati proizvod uljem samo zato sto ima mali procenat ulja u sastavu... osnova im je ista. Prirodna ulja su jedno, silikoni su sve ostalo.

      Delete
    3. Nije bas tako ali posto primecujem iskljuciv stav (a ne vidim razlog za tako nesto zaista) ne bih da se raspravljam :) Mozes da pogledas i upustva za koriscenja ovakvih proizvoda, pise da se mogu stavljati PRE pranja. Pozdrav

      Delete
  3. Koristila sam L'Orealovo, a već neko vreme koristim Orofluido, uglavnom posle feniranja kako ti kažeš za finiš :). Zadovoljna sam, mada gledam da ih ne upotrebljavam previše često.

    ReplyDelete
  4. Koristim Makadamiju a imala sam i Baleu i M. mi daje mnogo lepsi efekat.
    Ono sto sam htela da te pitam je da li mislis da treba da uzmem Loreal (koji je sad na akciji u Dm-u i kosta 400 dinara) tj. da li daje efekat priblizan Makadamiji?
    Ps. Probaj i Amiku, ona je jos jaca od Makadamije po meni, a i miris je bozanstven!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako bih rangirala ova četiri ulja po jačini, raspored bi bio: 1. Macadamia, 2. Orofluido, 3. L'oreal i 4. Balea. Iz tog ugla, ako baš voliš Macadamiu, mislim da je bolje da ga ne uzimaš (mada je odlična ta akcijska cena), ipak je slabije. I meni je Macadamia za nijansu ispred drugih, jednostavno kao da ima nesto posebno u formulaciji. Amiku sam planirala da probam baš, da uzmem onaj neki mini-set :)

      Delete
  5. Trenutno koristim 100% organsko arganovo ulje koje sam uzela u Americi, i prezadovoljna sam, trajace mi po mojoj proceni neke dve godine bocica od 100ml, jer na moju dugu kosu do pola ledja treba cele dve kapi ulja, kosa je sjajna, meka i brzo raste :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je super, ja nikako da dodjem do pravog arganovog ulja :)

      Delete
  6. Moja kosa je gusta kovrdzava, suva na krajevima, pritom farbana u plavo. Ja koristim Macadamiu nakon oprane kose pa se zatim feniram. Mnogo mi je pomogla jer mi je kosa sada meksa ,sjajnija i lako je obilikujem... ma prosto ne znam sta bih bez Macadamie :)
    Kada sam zelela da kupim vece pakovanje na pumpicu svaka njihova prodavacica mi je rekla da je ulje na pumpicu mnogo blaze u odnosu na pakovanje od 30ml, tako da i delje koristim ovo od 30ml :)
    Sada planiram da uzmem Loreal-ovo ulje ali samo bih ga koristila kao finish za suve krajeve-stati mislis o tome?
    Post je super,veliki pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može samo na krajeve naravno (ili da probaš i na opranu kosu pre feniranja, kao Macadamiu), biće ok :)

      Delete
  7. Koji je tačno parfem na koji podseca Macadamia ulje? Miris je prelep :)

    ReplyDelete