Nega kose tokom noći


Spavajući provedemo (neko manje, neko više, ali u proseku) oko jednu trećinu dana. Mnogi od nas i ne razmišljaju o tome šta se tokom tih osam sati dešava sa kosom, da li bi mogli da uradimo nešto da popravimo njen kvalitet, kakva je jastučnica na kojoj spavamo itd. I dok u Americi čak i starije gospođe idu sa satenskim čipkanim kapicama na spavanje i gde je to maltene deo tradicije, kod nas je to još uvek novina. Kozmetička industrija posvetila je ovoj temi dodatnu pažnju u poslednjih par godina, tako da sada postoji veliki broj tretmana koji se koriste noću (tzv. overnight treatments). 

Svako ima neki deo kose koji će biti više podložan oštećenjima nego ostali, prosto jer je na neki način više izložen raznim spoljnim uticajima. Kada mi je kosa bila najoštećenija, kod mene su to bili frontalni delovi, na vrhu glave. Vlasi su mi na tim mestima bile jako iskidane i frizzy i to je baš loše izgledalo. Za razliku od unutrašnjih delova kose (koji su "ušuškani", tj. nalaze se ispod) ovi "spoljni" delovi kose izloženi su dejstvu sunca, vetra, rajsferšlusa od jakne tj. bilo kojih eksternih faktora koji mogu negativno da utiču na kosu, da je isuše ili čak pokidaju.

Među ovim faktorima se često zanemaruje da na jastuku naša glavica :) provodi (oko) osam sati dnevno. Ako se noću puno okrećete i loše spavate, ujutru ćete se probuditi sa više frizzy i upetljanom kosom jer ste glavom vršili veći pritisak na jastuk u toku noći. Pritom, nije stvar samo u pritisku već i u materijalu od kog je jastučnica napravljena. Pamuk je hidrofilni materijal koji upija vodu - uzalud redovna nega i hidrantne maske ako vi svoju kosu tokom noći izložite osmočasovnom kontaktu sa pamučnom površinom. Kada se kosa suši, postaje grublja, lomljiva i manje otporna na oštećenja. Satenske jastučnice su nežnije prema kosi, kosa klizi niz njih i manje se petlja.

Takođe, još jedna prednost satenskih jastučnica - ako se isfenirate kod frizera, frizura će vam duže trajati.

Česta dilema je da li kosa treba da bude skupljena ili puštena tokom spavanja? Klikom na ovaj link pogledajte prvi tekst na blogu o takozvanim "protective hair styles" u kome je objašnjeno par osnovnih principa. Generalno pravilo je da je što je kosa više ušuškana (jednostavna pletenica recimo) manja površina će biti izložena negativnom dejstvu eksternih faktora jer je bolje zaštićena. Pritom, noću, izuzetno je važno ne ići u drugu krajnost - stezanje kose gumicama tokom osam sati. Ako imate jako dugu ili gustu kosu i iz praktičnih razloga odlučite da je skupite, neka bude blago skupljena. Ovo znači da nećete koristiti tanke elastične gumice i stezati njima kosu jako već ono što su u Sex and the City zvali "scrunchie" koji je bolji jer je gumica obložena materijalom (u idealnom slučaju svilom, satenom). Dakle, "za po kući" uvek nosite scrunchie.Znate one američke filmove gde starije gospođe spavaju sa satenskim  kapicama? U SAD su takve stvari vrlo rasprostranjene (naročito među Afroamerikankama jer je njihova kosa u proseku suvlja i podložnija oštećenjima). Ovo nije nešto što je rasprostranjeno na ovim prostorima ali moglo bi vas zanimati ako imate osetljivu kosu sklonu petljanju i oštećenjima ili ako baš želite da sprovodite ekstremnu negu :  > Pored toga, kod nekih tipova kose ove satenske kapice mogu održati oblik frizure - recimo kovrdže koje će biti u vrlo blagoj punđi na vrhu glave pa potom sve to prekriveno širom satenskom kapicom). Ako nemate satensku kapicu, sasvim dobro vam može poslužiti satenska marama ili šal.

Ono što je moj lični favorit je da osušim kosu namotanu na velike viklere i da posle prespavam sa svilenom maramom čvrsto vezanom oko glave, što potpomaže proces ispravljanja. U istu svrhu se koriste i takozvane snug caps - po meni je to genijalan izum jer se kosa "pegla" u toku noći na potpuno prirodan način, kako izgleda snug cap pogledajte na ovom sajtu . Više o načinu na koji se priprema kosa za "noćno peglanje" čitajte u tekstu - Kako ispraviti kosu bez upotrebe pegle (prvi deo). Poenta je da u toku noći vaša glava služi kao jedan veliki vikler :> (Ovaj metod pogodan je najviše za suvu, kovrdžavu kosu.)

Satenske kape ili marame u toku noći pružaju zaštitu vašoj kosi od pomenutih mehaničkih oštećenja i isušivanja. Eksperimentišite i nađite modalitet koji vam odgovara.

Pored ovoga, ako želite da svojoj kosi priuštite dubinski hraljivid ili hidrantni tretman, noć je idealno vreme za tako nešto. Ulje pruža idealnu dodatnu zaštitu u toku noći od navedenih negativnih faktora i od isušivanja. Ako do sada niste probali, ako vam zvuči čudno itd. nemojte se libiti da probate jer je zapravo vrlo jednostavno. Najpre, ako stavljate ulje nemojte preterivati sa količinom čak je i jedna supena kašika dovoljna, kosa ne mora da bude natopljena i da vam kvasi posteljinu. Pre xy godina ja sam čak spavala i sa običnom plastičnom kesom na glavi koja šušti cele noći lol - nema potrebe za tako nečim, poenta je da tokom sna nemate baš nikakve smetnje. Vremenski tempirajte ove noćne tretmane dan pre pranja kose.

Evo primera jednog proizvoda koji se koristi kao noćni tretman:

www.mizani.com

Postoji veliki broj ulja (maslinovo, kokosovo, avokadovo...) koja se mogu koristiti, kao i veliki broj tretmana koji su specijalizovani za ovaj način korišćenja (neke od ovih tretmana pogledajte u ovom tekstu). Šta ćete koristiti zavisi od vaših ličnih preferencija i od toga šta vašoj kosi prija. Ja koristim kokosovo ulje, zatim tretman sa kokosovim uljem i glicerinom koji sam sama pravila (recept ovde) a od "kupljenih" omiljeni mi je Philips Kingsley Elasticizer.
Nega pre pranja naročito je važna ako rešite da se fenirate kod frizera - ovo feniranje je izuzetno agresivno a u salonima najčešće nemaju vremena da vam maska stoji na glavi duže od par minuta. Onda je idealno rešenje da sat pre (lili noć pre) namažete na kosu neki proizvod koji se koristi kao tretman pre pranja. Ja ovo obavezno radim kada idem kod frizera i kosa mi je puno otpornija nego ranije. Uopšte, meni su tretmani pre pranja i spavanje sa uljem izuzetno važni jer mi je kosa jako suva. Ako nemate problem suve i oštećene kose, onda možete raditi nešto od ovoga povremeno, tek da biste očuvali postojeće stanje i dodali sjaj.

--------------------------------------------------------------------------------

Za kraj, evo kratkog pregleda varijacija sa razlozima "za" i "protiv" u vezi dileme da li treba spavati sa puštenom ili sakupljenom kosom:

Puštena kosa

Za: Ubodnost (za neke).
Protiv: Kosa može relativno lakše da se zapetlja, kovrdže se lakše rasturaju.

-> Ako se ne okrećete mnogo tokom noći, spavanje sa puštenom kosom je ok.

Pletenica

Za: Petljanje kose se značajno smanjuje.
Protiv: Zahteva vreme.

-> Kosa će kod izvesnog broja ljudi posle pletenice biti kovrdžava, što može biti plus ili minus, u zavisnosti od preferencija :) Ovo je dobar metod za jako dugu kosu.

Kosa blago skupljena u rep

Za: Kosa se manje petlja, i (nekima) manje smeta tokom noći.
Protiv: Nikako ne koristiti tanke elastične steznike i gumice, odabrati one koji su dodatno obloženi nekim materijalom.

-> Manje štiti kosu od petljanja u odnosu na pletenicu.

Blago skupljena punđa

Za: Manje petljanje kose.
Protiv: Stisnuta kosa će takođe izmeniti oblik, nekima je neudobno da spavaju sa punđom.

-> Može biti dobra za kovrdžavu kosu.


2 comments:

  1. Replies
    1. Hvala! :) Jedino što je možda je malo duži, ali bar je na jednom mestu ;)

      Delete