Saveti za zavisnike od peglanja


U maniju peglanja kose je relativno lako upasti - kosa posle peglanja bude ravna, svilenkasta i "wow"  i onda želimo samo još jednom i još jednom i još jednom :) Devojčice sve ranije kreću sa peglanjem a da pritom nemaju dovoljno znanja oko toga šta i kako treba raditi a često (uglavnom) ni roditelji ne znaju da im objasne. Sve ovo govorim i iz ličnog iskustva jer sam nepravilnim korišćenjem pegle već jednom upropastila svoju kosu i dugo mi je trebalo da je oporavim. Takođe, ovom trendu doprinela je i tehnologija - ranije je peglama trebalo mnogo više vremena a danas se keramičke pegle za manje od minut zagrevaju do 200 stepeni!

Kada peglom malo oštetite kosu, ona postaje frizzy i izgleda neurednije. U tom trenutku čini vam se da je sve što vam treba još malo peglanja da tu neurednost ispravite ;p Tako se ulazi u začarani krug - sve se više peglate i sve više peglanja vam treba da bi vam kosa izgledala dobro. Evo nekoliko saveta o tome kako da smanjite oštećenja koje peglanje izaziva (većinu ovih saveta ste već videli ako iole pratite blog, samo su sada svi na jednom mestu):

Imajte svest da toplota oštećuje kosu. Ovo je prvi korak, budite svesni da ćete čestim peglanjem svakako oštetiti kosu. Mali je broj srećnika kojima pegla neće puno oštetiti kosu, a sve zavisi i od učestalosti i načina korišćenja. Najviše strada spoljni sloj kutikula odgovoran za sjaj i elastičnost kose. Kosa postaje osetljivija pa se posle kida čak i od običnog češljanja.

Nabavite peglu sa regulacijom temperature. Po meni ovo je najvažnija karakteristika pegle - pegle koje imaju samo "on/off" dugme je teško iskontrolisati. Pritom, preporučujem da ne nabavljate one koje imaju "točkić" nego baš jasan digitalni displej. Pokušajte da ispeglate kosu na nekoj nižoj temperaturi. Ako se ne ispravlja, povećajte temperaturu. Istražujte malo i nađite optimalni nivo temperature kada vam kosa izgleda lepo a da ne bude spržena.

Nađite bar jednu frizuru sa skupljenom kosom sa kojom se osećate dobro. - Ako već niste spremni da se potpuno odreknete peglanja, onda bar povremeno morate da "odmorite" kosu. Youtube je pun tutoriala sa najrazličitijim frizurama. Skupite kosu u punđicu ili riblju kost - izbegli ste peglanje i feniranje a kosa je dodatno zaštićena i ušuškana od različitih spoljnih faktora (vetar, sunce itd).

Koristite sredstvo za zaštitu kose od toplote. Ne izbegavajte ovaj korak! Ne morate da čekate da kupite neko ekstra dobro (Ciment Thermique od Kerastasa na primer) bolje je da koristite nekakvo nego nikakvo. U jednoj studiji* koja se bavi termičkim oštećenjima kose kao sastojci koji su uspešno smanjili oštećenje kutikula navode se Propylene glycol, Glycerin i naročito Hydrolyzed Wheat Protein Polysiloxane Copolymer. "Druge supstance koje nisu vršile prevenciju nastanka pukotina kada su nanete na površinu kose bila su ulja kao što su trigliceridi, silikonska ulja, mineralno ulje i vazelin", navodi se u studiji. Dakle imajte u vidu da po ovoj studiji silikoni ne štite kosu od toplote, kao ni mineralno ulje.

Obavezno radite dubinski tretman. Poenta je da regenerator na glavi ostane produženi vremenski period i da mu poboljšate dejstvo zagrevanjem. Ovo je bio jedan od glavnih koraka u oporavku moje kose i verujem jedan od najzaslužnijih faktora za sjaj. Objašjenje korak po korak je na ovom linku: http://negakose.blogspot.com/2010/10/deep-conditioning-tretman.html


Odložite pranje za 1 dan. Ako ste sve već potrudili da lepo sredite kosu, produžite trajnost frizure šamponom za suvo pranje. Proređivanjem učestalosti pranja kose smanjujete isušivanje i oštećenja.



Nikada ne peglajte mokru kosu. Peglanje mokre kose i wet-2-dry pegle su veliki "no-no". Najpre potpuno osušite kosu. Najispravnije je isfenirati se velikom okruglom četkom i onda, ako baš mora, preći određene delove peglom. Evo primera velike okrugle četke od veprove dlake koja se koristi za ispravljanje kose:


Pokušajte da ispravite kosu bez upotrebe pegle. Ovo je tehnika koju vredi usavršiti. Upotrebom najvećih viklera možete da sasvim solidno ispravite kosu. Još ako ostavite kosu da se prirodno osuši, to je idealno. Na slici su veliki Stillovi vikleri koji koštaju oko 100 dinara i mogu se koristiti u ovu svrhu. Oni nisu idealni jer su ipak "čičak" vikleri što može uzurpirati kutikulu i pojačati kidanje (naročito prilikom skidanja). Pogledajte i kod Kineza, kod njih povremeno viđam velike viklere koji nemaju čičak. Takođe, na ovogodišnjem Sajmu kozmetike na Unitech štandu sam videla baš ogromne viklere (veće od ovih Stillovih) što je takođe odlično za ispravljanje (teoretski - što veći vikler to bolje ispravljanje).




Druga ideja je da vam vaša glava u toku noći može služiti kao veliki vikler :D Obmotajte kosu oko glave kao oko viklera i pričvrstite šnalicama a preko toga stavite satensku ili svilenu maramu (da što bolje prianja uz glavu). Taj postupak je objašnjen u ovom tekstu http://negakose.blogspot.com/2012/04/kako-ispraviti-kosu-bez-upotrebe-pegle.html kao i ovde http://negakose.blogspot.com/2012/08/kako-ispraviti-kosu-bez-upotrebe-pegle.html

Proteinski regeneratori, maske i rekonstruktori - Poželjno je da nabavite masku sa proteinima ili rekontstruktor (Joico K Pak, Davines Hairbuilding pak, Goldwell Kerasilk Ultra Rich itd) koji će dati dodatnu snagu i elastičnost vašoj kosi, tako da bude otpornija na oštećenja.

*Izvori:

Studija koja je citirana u tekstu je "The cracking of human hair cuticles by cyclical thermal stresses", autora Manuel Gamez-Garcia, objavljena u Journal of the Society of Cosmetic Chemists, Vol. 49, No. 3, 141-153. Ko ima vremena i interesuje ga tema pdf može da skine odavde, vrlo je interesantna s aspekta boljeg razmevanja mehanizma oštećenja kose pod uticajem toplote: http://journal.scconline.org/pdf/cc2011/cc062n02/p00265-p00282.pdf


7 comments:

  1. jako koristan post, trudim se ne peglati kosu stalno, ali ipak to prečesto radim

    ReplyDelete
  2. Ceo ovaj post ću da kopiram i prosledim drugaricama, veoma poučan i pun saveta :)

    ReplyDelete
  3. Po peti put citam post od reci do reci. :)

    ReplyDelete
  4. Kupila sam peglu i zelela bih da ispeglam kosu pa me zanima
    na koliko stepeni peglate kosu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cao, dosta toga zavisi od toga kakva ti je kosa (tanka vlas ili gusta, teska za ispravljanje itd). Moj ti je savet da krenes sa sto nizom temperaturom mozes pa da vidis da li i kako ispravlja. Bilo bi dobro ako mozes da se se zadrzis do 170 stepeni max a iznas 200 nikako.

      Delete
  5. Odličan post i stvarno korisni savjeti. Ja svoju kosu odmaram zadnjih dvije god pa ne peglam prečesto, a i pronašla sam na youtubeu hrpu tutorijala kako izravnati ili nakovrčati kosu bez korištenja pegle ili figara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, sad ima tih ideja više no ikad, što je odlično, samo treba biti uporen i eksperimentisati dok se ne dobije željeni rezultat

      Delete