Redken Cleansing Cream (i još neki šamponi za dubinsko pranje)


Redken Cleansing Cream je već godinama vrlo popularan i dobro rangiran na sajtovima sa recenzijama. Osnovna namena mu je dubinsko čišćenje kose- uklanja naslage proizvoda za stajling i mineralne naslage naste usled korišćenja tvrde vode.

Ovakvi šamponi se ne koriste pri svakom pranju ali odlični su da povremeno osvežite kosu. Takođe ih frizeri koriste pre hemijskih tretmana. Ako ste ikada probali proizvod ovog tipa, verovatno ste primetili da sve maske i regeneratori jednostavno mnogo bolje deluju pošto je vlas potpuno čista. Koristi se kao običan šampon, a u slučaju da vam je potrebno bolje čišćenje usled naslaga raznih proizvoda možete ga ostaviti na kosi 5 do 10 minuta pa potom isprati.



Šampon je bele boje, ima citrusni miris i dobro peni. Namenjen je svim tipovima kose a na bočici je naglašeno da ga mogu koristiti i osobe sa farbanom kosom. Kosa je posle korišćenja svilenkasta, sjajna i osvežena. Ja ga obično ostavim na kosi par minuta i posle nanesem neku "jaču" masku. Rezultat toga je meni uvek odličan. Idealan je u kombinaciji sa ampulama i proizvodima za rekonstrukciju.

Bočica od 300 ml šampona košta oko 10-12 EUR. Može se kupiti u Hair shopu Cvrle ili na sajtovima tipa FeelUnique.com.

Kao posledica pranja kose tvrdom vodom, može se desiti da na kosi ostanu naslage minerala. Naslage minerala kosu čine suvom, beživotnom i lomljivom (pogledajte ovaj tekst o tome kakvom vodom peremo kosu). Šamponi za dubinsko pranje (tzv, clarifying šamponi) će odlično očistiti vlas usled prisustva jačih sulfata ali oni ne sadrže posebne dodatke koji uklanjaju minerale sa površine vlasi. Da bi se tako nešto desilo potrebni su šamponi koji imaju tzv. "helirajuće" dejstvo (Redken Cleansing Cream je jedan od takvih šampona). 

Koji su sastojci helirajući? (izvor: knjiga "The Science of Black Hair", autor Audrey Davis-Sivasothy)

Disodium EDTA
EDTA
HEDTA
Oxalic acid
Potassium Citrate
Sodium Citrate
Sodium Oxalate
TEA-EDTA
Tetrasodium EDTA
Trisodium EDTA
Trisodium HEDTA
Salicylic acid
Glycolic acid
Limunska kiselina

Uglavnom, radi se o različitim vrstama kiseline, najčešće EDTA (ethylenediamine tetra acetic acid). Na sajtu NaturallyCurly navode da jedna kiselina u ovim proizvodima neće biti dovoljna već je potrebno nekoliko različitih izvora kiseline kako bi šampon imao dejstvo. Ovakav "kompleks" teoretski opkružuje mineralne depozite i skida ih tako da se ispiru sa vodom (što se sa običnim šamponom ne dešava). Da napomenem samo da ima i hemičara koji se sa ovim konceptom ne slažu.




Koji su "helirajući" šamponi na tržištu?
  • Redken Cleansing Cream
  • Garnier Fructis Pure & Shine
  • L'oreal Profesionnel Pure Resource
  • Davines Detoxifying Shampoo
  • Joico K- Pac Chelating Poo
  • Nexxus Aloe Rid
  • Aveda Detox
  • Pureology Purify Shampoo
  • Kenra Clarifying 
  • Shampoo Three - Paul Mitchell
  • L’anza Swim & Sun Daily Chelating Shampoo
  • Mizani Phormula 7 Neutralizing and Chelating Shampoo
  • Ouidad Water Works 

Za ove šampone je karakteristično da kosa posle pranja bude lepršava i škripuće čista. Preteranom upotrebom mogli biste isušiti kosu ali povremeno korišćenje može fino osvežiti kosu, očistiti je od svih silikona, mineralnih naslaga i proizvoda za stajling i omogućiti da vaši proizvodi za negu bolje deluju. Već godinama obavezno uvek imam bar jedan ovakav šampon i u proseku ga koristim jednom u mesec dana.

Prekosutra na blogu mala nagradna igra (povodom petogodišnjice bloga) a jedna od vas će osvojiti upravo Redken Cleansing Cream :) pa vas pozivam da tada posetite blog.



14 comments:

  1. Hvala ti za preporuke sličnih šampona. Ja dugo koristim Redkenov i stvarno mi je super. I tih 300 ml traje po godinu dana i više!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu :) A Redken je odličan zaista.

      Delete
  2. Jaojjjj, kako si dosla do Zoinog nesesera? :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iskorišćen je samo za slikanje tu :) Inače i njega delim u nagradnoj igri sutra :> Prelep je! Lepši mi je uživo nego na slikama.

      Delete
    2. E da, naručila sam ga na FeelUnique :)

      Delete
  3. Redken mi je preporučila prijateljica. Naručila sam ga pre mislim pola godine (a možda i više) sa feelunique/a i još mi traje. Nisam znala za Crvletov dućan :D. Nevezano za ovu temu, imaš li iskustva sa Keune linijama za negu i kakvih?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keune sam probala možda 1-2 stvari u životu (pre par god) i kod mene se nije pokazalo nešto ekstra sjajno pa nisam kupila opet. Međutim, pre bih rekla da nemam dovoljno iskustva sa njihovim proizvodima jer sam malo toga probala :)

      Delete
  4. Bas nameravam neki da kupim,sada imam I vodic koji :)

    ReplyDelete
  5. Super recenzija i u pravom trenutku, planirala sam da uzmem neki od sampona za dubinsko pranje tako da mi ovo dosta pomaze :) Steta sto u hair shop Cvrle online nema da se poruci Redken

    ReplyDelete
  6. Probala sam ovaj Lorealov kod drugarice,ona ga koristi kao sampon za redovnu upotrebu i kosa joj je sjajna i prelepo izgleda iako se farba u pepeljasto plavu boju.Za prvi put sto sam probala jer vise nisam samo jednom mogu reci da sam bila bas odusevljena kosom,ni malo je nije isusio iako sam mislila da ce je isusiti,svilena,sjajna i leprsava jednom recju odusevljenje za prvi put :) Zanima me gde si kupila taj lorealov sampon i koja je cena ako nije tajna ona ima litarski i mislim da je cena nesto preko 30e?.Jedina mana tom samponu je sto ispira tamnije farbe sa kose i jedna manja mana miris nije toliko lep :) .Al za razliku od drugih sampona ovaj mi nije isusio dlaku i nije bila u onom puf stanju nego lepo zagladjena i smirena.Razmisljam o ovom manjem pakovanju moza je bolje nego vece jer kako sama kazes ipak je to namenjeno za dubinsko pranje kose,pa ce potrajati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije tajna naravno : > narucila sam ga na FeelUnique sajtu, koštao je oko 12 EUR. Ima ga i u Hair Shopu Cvrle, cena je 1.460 dinara (http://www.cvrle-hairshop.com/shop/proddetail.php?prod=lo36). Imaju na FeelUnique takođe ta velika pakovanja.

      Za miris se slažem, nije baš impresivan :) ali je podnošljiv. Probala sam ga do sada dva puta, dopada mi se šampon.

      Delete
  7. Zanimljiv post, :)) Ekran uslikan, i slika sacuvana. :)
    Slavica B.

    ReplyDelete
  8. Izvini, meni nije poznata rec "opkružuje", da li bi pojasnila?

    ReplyDelete