Moje mišljenje o keratinskom tretmanu


Keratinski tretman sam radila dva puta a poslednji put je bilo pre dve pune godine. Pošto je već prošlo izvesno vreme, u ovom tekstu ću napisati svoje mišljenje o keratinskim tretmanima iz ove perspektive.

1. Ako se dobro uradi, definitivno olakšava život. - Onaj ko nema suvu, oštećenu frizzy kosu ne shvata da je takva kosa posao :)) Ako imate sreće da prilikom keratinskog tretmana sve prođe ok, to će vam mnogo olakšati obaveze oko svakodnevnog sređivanja kose i jednostavno ćete imati više vremena da se posvetite nekim drugim, važnijim stvarima. Tu je i osećaj slobode  da jednostavno izađete iz kuće bilo gde bez dodatnog sređivanja. 

2. Zdravstveni rizik. - Trudim se da svoje iskustvo predstavim objektivno i da dam što više informacija ali ne želim da budem promoter keratinskih tretmana, mislim da je vrlo važno da svako bude upoznat sa zdravstvenim rizikom zbog prisustva formaldehida. Detaljniji tekst na tu temu pogledajte na ovom linku. Iz mog iskustva, većina frizera o ovome ne zna dovoljno (mada je keratinski tretman najopasniji upravo za njih jer su oni kontinuirano izloženi isparenjima za razliku od klijenata). Ovo je ujedno i razlog zašto ja nisam ponovila tretman iako su rezultati kod mene bili dobri.

3. Alternative. - Usled tačke dva, jako se zalažem za istraživanje alternativa. Sa sajta www.myhairandbeauty.co.uk sam naručila set Ultra Keratin Touch i mogu da kažem da sam bila zadovoljna rezultatima, jer je efekat kondicioniranja i obnavljanja kose definitivno veći nego kod bilo koje maske. Ipak, rezultati nisu kao kod "pravog" keratinskog tretmana i traju kraće. Na tržištu je sve više alternativa bez toksičnih supstanci (ili se barem tako deklarišu) jedna od njih je i Macadamia StraightWear koji sam pominjala u drugim postovima. Trenutno je neki zastoj kod uvoza u Alexandar Cosmetics ali to je tip tretmana koji bi mogao da bude zdravija alternativa (ja ga još nisam isprobala), verujem da ih ima dosta i drugih i biće ih sve više. Jedino što dosta vremena pre tretmana treba uložiti u raspitivanje šta, kako, valja li itd.

4. Grupovine, kupovine, grupko, kupko i ostalo :d - Moj savet bi bio da preskočite ove ponude gde se po nekoj jako niskoj ceni nude keratinski tretmani. Zašto? 1. Velika je verovatnoća da vam neće biti urađeno kvalitetnim preparatom i da će štedeti na "materijalu"; 2. Ne dozvolite da se tokom ovakvih akcija neko uči ii vežba na vama. Kada su u pitanju keratinski tretmani, ja sam za to da se nađe iskusan frizer.

5. Tretman jeste agresivan za kosu. - Čak i da zanemarimo zdravstveni rizik i sve, ovo je tretman koji nije baš nežan prema kosi - sadrži puuno češljanja, feniranja i peglanja na visokoj temperaturi. I obično feniranje kod frizera je veliki stres za kosu, e pa imajte u vidu da je ovo nekoliko puta veći. Takođe, kod bilo kojih malo složenijih frizerskih procedura, može se desiti da nešto krene naopako. Meni je prilikom drugog keratinskog tretmana frizerka uspela da sprži neke pramenove koji idu baš uz lice i do dana današnjeg taj deo kose nije uspeo da mi se lepo oporavi.

6. Raspitajte se. - Kada sam radila Coco Choco keratin, našla sam iskustvo jedne devojke na ana.rs forumu koja je bila jako zadovoljna konkretnom uslugom u konkretnom salonu i radila je taj tretman više puta. Konsultovala sam se njom preko privatnih poruka i raspitala se oko detalja. Ako već plaćate tretman, recimo 100 EUR, onda je bolje da ne idete "na slepo" u neki salon već se raspitajte kod nekoga ko je to već radio. Imajte u vidu da će vam, ako nešto krene naopako, za oporavak kose možda trebati i godine tako da je sigurnije da PRE tretmana obavite malo istraživanje.

7. Procedura nije jeftina. - Keratinski tretman u boljim salonima obično košta oko 100 EUR. Ja sam za to da se plati i takva cena ali da se uradi korektno, sa odgovarajućom količinom materijala i poželjno da to radi frizer koji je pažljiv i ima iskustvo. 

8. Očekujte drastično poboljšanje ali ne i savršenstvo. - Ako sve prođe kako treba, kosa će biti vidno oporavljena ali u većini slučajeva neće biti 100% savršena tj. trebaće vam bar malo feniranja da je sredite.

9. Tretman stvara iluziju da sa kosom možete (skoro ;) sve. - Po meni jedan negativan efekat tretmana je i psihološki - zašto biste pazili kako i koliko peglate kosu, ako znate i imate tu sigurnost da uvek možete da uradite keratinski tretman ako je previše oštetite? Generalno napredak tehnologija i procedura u ovom smislu navodi ljude da se agresivnije ponašaju prema kosi a to se može vratiti kao bumerang, čak i čuvena Dženister Eniston uspela je da keratinom nedavno kompletno uništi kosu a verujem da je to posledica pomenutog "iživljavanja" i "mogu sve" iluzije koja se lako razvija korišćenjem keratina. Pritom, ona je sigurno imala i najbolje frizere i najbolji keratin na svetu. Što znači, kada je keratin u pitanju, i uz savršene uslove  - "dešava se". Ako se upuštate u bilo koju složeniju kozmetičku proceduru, uvek treba da prihvatite da postoji izvestan stepen rizika da će nešto krenuti onako kako niste planirali.



Intervju - Dr Stribor Marković (II deo)

Prvi deo intervjua sa Striborom Маrkovićem, doktorom farmaceutskih nauka i fitoaromaterpautom nalazi se na ovom linku. U prvom delu intervjua možete čitati o nezi kose prirodnim uljima, opadanju kose a takođe ima i nekoliko korisnih recepata. Danas, po dogovoru - drugi deo :)


Kosa.rs: Vaš stav o prirodnoj kozmetici tj. o kozmetici koja se danas naziva prirodnom?

Dr Stribor: Prvo treba definirati razliku eko (bio) i prirodnog. Prirodno može biti svaka kozmetika koja sadrži bar malu količinu prirodne sirovine. Ekološka kozmetika je kompliciranija i zahtjevnija i u njoj se matematički računa udio prirodnih sastojaka. Baš sam pričao s kolegicom i suradnicom Dubravkom Gabrić oko ove teme. Moram priznati da sa sjetom gledam vremena kada su se BIO-kozmetikom bavili entuzijasti kao mi i gledali su ih kao cudo, često i s podsmjehom. Tada su postavljene vrlo visoke granice koji to točno sastojci ulaze u prirodnu odnosno BIO-kozmetiku. Danas doživljavamo da europska birokracija proširuje popis sirovina koje smiju ući u ekološku kozmetiku, ponekad i sastojaka koje prije ne bi ni pomislili staviti u eko kozmetiku. Uskoro će sve postati "BIO". Stoga će svaki proizvođač sam postaviti svoje kriterije, mi smo već napravili tablicu što od tih "BIO" sastojaka nikada nećemo stavljati u kozmetiku. I zato smo uveli pravilo transparentnosti svakog sastojka kako bi sam kupac mogao shvatiti njegovo značenje
.
Kako bilo, sa suradnicima sam razvio "middle road", odnosno srednji put gdje koristimo, uz prirodne sirovine, i korisne sastojke tradicionalne farmacije koji su ne samo neškodljivi nego i korisni, primjerice emulgator lanolin. Zanimljivo, ovaj nježni i ljekoviti emulgator, koji je proslavio Niveu, nije "BIO" niti će to biti, dok je jedan emulgator Lanette SX, koji sadrži za kožu iritativnu tvar natrij-lauril-sulfat, dobio status "BIO".

Nezgoda prirodne kozmetike je u neznanju. I Hrvatska i Srbija je prepuna agresivnog marketinga, ali ako ikoga pitate od predstavnika i djelatnika tih tvrtki da vam objasne sve sastojke prema tzv. INCI nazivima na kutijici, neće o tome imati pojma. Na žalost, o tome neće imati pojma ni dermatolozi koji su specijalizirani za dermokozmetiku, niti velika većina farmaceuta. Svejedno - inzistirajte. Imate na to pravo kao kupci.

Najveća bol "prirodne" kozmetike je dodavanje lijekova koji se ne deklariraju, poput kortikosteroida. U Hrvatskoj je ovaj problem bio izražen, ali se kontrolama postiže kakav takav red. No u Srbiji i Bosni i Hercegovini imate poplavu takvih čudotvornih krema kojima majke znaju mazati male bebe mjesecima. To ostavlja katastrofalne posljedice po zdravlje koji se, što je najgore, ne vide odmah.


Kosa.rs: Ricinusovo ulje se na primer može kupiti i za 2 EUR i za 15 EUR - koja je razlika između ova dva? I između samih ulja koja se prodaju kao nerafinisana postoje velike razlike u ceni, možete li da nam objasnite ovu razliku? Kako da prepoznamo i gde da kupimo kvalitetno ulje?

Dr Stribor: Općenito, postoje dileme oko cijene biljnih ulja. Hladno prešana i nerafinirana su naravno skuplja, no to ne znači da moraju biti bezobrazno skupa. Primjerice, litri organski uzgojenog ricinusa, hladno prešanog, je cijena u Francuskoj 20 eura. Cijena ulja ovisi o dva faktora. Prvi je sama narav sirovine. Primjerice, ulje trputaste lisicine ili sjemenki jagode dobiva se mahom CO2 ekstrakcijom i kako je prinos mali a tehnologija skupa, cijena je vrlo visoka. Dok je s druge strane prinos ricinusa vrlo visok i cijena sirovine je niska. No, cijena ovisi o potražnji. U Hrvatskoj se nekoć uvozilo po nekoliko litara ulja crnog kima, i ono je bilo bolesno skupo: 100mL je ponekad koštalo po 30 i više eura. Sada Hrvatska uvozi 6-8 kontejnera od 200kg ovog ulja i cijena logicno pada na takvu masu: cijena 100mL iznosi 5-6 eura. 

Ponekad je pitanje i koliko "ruku" prijede ulje. Brandirana ulja poput Pranaroma, Oshadhi, Primavera i sličnih su skuplja jer oni sami nabavljaju ta ulja od velikih europskih i svjetskih proizvodaca, pa prepakiraju, pa onda cijenu dijele i uvoznik, i veleprodaja i maloprodaja... U Hrvatskoj smo postali sretni kada je interes postao toliki da su se ulja mogla nabavljati u dovoljno velikim količinama direktno od tih proizvođača, što će nadam se postati i slucaj u Srbiji. Naravno, uvijek je lijepo kada su ulja "domaća". Tada znaju imati vrlo povoljnu cijenu, što znam da je slučaj u vašoj zemlji s nekim vrlo kvalitetnim uljima. No, katkad su neki "proizvođači" samo "šverceri" a tvrde da sami proizvode, no to je već uobicajeni balkanski kolorit poslovanja ovog "regiona".

Kako prepoznati? Naći stručnu osobu koja razumije certifikat analize (plinska kromatografija, fizikalno-kemijska svojstva ulja). Katkad po mirisu - ulje badema uvijek miriše po bademu, ulje ploda divlje ruže uvijek je crveno-narančasto, ulje argana, osim ako nije dezodorizirano, ima neugodan miris... Ali za to treba imati iskustvo da se prepozna samo "prostim okom i nosom".

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Još jednom velika zahvalnost Dr Striboru Markoviću na strpljenju da odgovori na pitanja.

Intervju: Dr Stribor Marković (I deo) - o nezi kose, opadanju i uljima

Za Stribora Markovića saznala sam čitajući njegove sjajne tekstove na temu prirodne kozmetike koji se zaista ističu u moru copy - paste tekstova na Internetu. I ističu se s razlogom. Stribor je diplomirao farmaciju i medicinsku biohemiju, a posle postdiplomskih studija doktorirao je farmaceutske nauke. Uža specijalnost mu je imunologija i istraživanje lekova koji deluju na imunološki sastav. U francuskoj školi Hippocratus stekao je diplomu fitoaromaterapeuta. Autor je knjige "Fitoaromaterapija" i vrlo cenjen stručnjak na području Hrvatske, i šire. Ako vas zanimaju tekstovi na temu prirodne kozmetike, i to iz ugla nekoga ko je zaista stručan, toplo preporučujem da posetite njegov sajt Plantagea.hr.

U Hrvatskoj je takođe nedavno lansirana linija kozmetike "Dr. Stribor". Kratak pregled i opis proizvoda pogledajte u obaveštenju koje sam objavila ovde.

Velika mi je čast što je Stribor odvojio malo vremena da odgovori na nekoliko pitanja.



Dr sc. STRIBOR MARKOVIĆ,
mag. pharm., fitoaromaterapeut


Kosa.rs: Kada i kako ste odabrali svoju profesiju?

Dr Stribor: Svoju profesiju sam odabrao relativno rano. Nakon inicijalnih razmišljanja da studiram francuski i latinski ili geologiju, u drugom razredu srednje škole odlučio sam se studirati biokemiju i tu sam namjeru ostvario. Ipak, odlučio sam proširiti svoj interes i paralelno diplomirao i farmaciju i to mi se, priznajem, pokazalo kao pun pogodak. Moj interes za fitoterapiju i aromaterapiju razvio se 2001. godine i tada još nisam bio svjestan koliko će se ovo područje otvoriti u mom životu. Tu sam "prizvao" svoje obiteljsko naslijeđe, jer se moja obitelj od 1830. godine bavila cvjećarstvom. Dugo, dugo godina to mi je bio uvijek intenzivni, nazovimo, hobi, uz moje poslove u farmaceutskoj industriji. A vremenom se razvio u interes koji mi sada oduzima cijele dane - ali na moju radost. Štogod da se radi, mora se raditi s ljubavlju.

Kosa.rs: Po čemu je "Dr. Stribor kozmetika" specifična? Imate li omiljeni proizvod iz kolekcije? :)

Dr Stribor: Prvo, vrlo je osobna, i svaki član mojeg tima dao je u tome svoj osobni doprinos, i prije svega ljubav. Drugo, nastala je u direktnom kontaktu s pacijentima i korisnicima gdje smo pratili njihove želje, potrebe i shvatili što je to dobro za kožu. Treće, nismo pretenciozni. Ne brišemo dvadeset godina s lica i čak i u marketingu održavamo razinu dobrog ukusa i tu sam diktatorski strog da takvi i ostanemo. Četvrto: čak i kroz sam marketing promoviramo biljke i našu ljubav prema njima. Peto: educiramo. Mislim da sam jedini formulator kozmetičke linije koji aktivno educira i druge kako ju napraviti, a u samim reklamnim materijalima jedini objašnavamo svaki, ali baš svaki sastojak u kremama. Vjerujem da je takva transparentnost poštena prema ljudima. Šesto: jeftino & kvalitetno. Debelo smo prekršili pravila kozmetičke industrije koliko mora biti omjer cijena sirovina u odnosu na konačnu cijenu proizvoda. I ne kajem se zbog toga. Najviše čestitki dobivamo za - cijenu, a ne samo za kvalitetu. Omiljeni proizvod? Ja sam zaljubljenik u tradicionalnu farmaciju, pa mi je omiljena jednostavna SOS krema s lanolinom, hamamelisom, noćurkom i aoe vera. Neki bi se iznenadili jer je naizgled "priprosta", bez mirisa, ali pravi spas za suhu kožu i kožu sklonu atopiji.



Kosa.rs: Koja su najbolja ulja za negu suve kose?

Dr Stribor: Moja omiljena kombinacija je kombinacija hladno prešanog kokosa i hladno prešanog ulja argana. Recept je jednostavan: pola kokosa, pola argana. Naravno, kako smo svi različiti, neki su zadovoljni kombinacijama u kojima se argan zamijeni makadamijom ili ulje sjemenki maline. Može se koristiti kao pakung, te direktno na ispucale vrhove. Bitno je da sirovina bude što prirodnija: uvijek me naljuti kada susretnem agran koji miriši na sintetski parfem, i to ne baš ugodni.

Kosa.rs: Postoji li ulje ili biljka (tj. neko prirodno rešenje) za kosu koja opada, šta može podstaći rast kose?

Dr Stribor: Naravno, premda ne možemo očekivati čuda. Već zaboravljeno ulje ricinusa je najbolje i beskrajno jeftino rješenje. Utrlja se u vlasište i drži sat vremena, te se potom kosa opere. Kod sezonskih gubitaka kose najbolja je biljka preslica (na srpskom "rastavić", prim. aut), ali iznutra. 3-4 jušne žlice kuhaju se u 8dcl - 1 L vode pet minuta, čaj se malo prohladi, ocijedi i pije tijekom dana. I tako mjesec dana. Iskreno, preslica ne koristi kod tipične muške ćelavosti. U Hrvatskoj često propisujem umjesto ovog čaja i EPS pripravak, 5mL 2x dnevno, no koliko znam on nije dostupan u vašoj zemlji.

Kosa.rs: Možete li nam dati jedan prirodni recept za negu kose?

Dr Stribor: Mislim da sam osnovnu ideju dao kod primjera za negu kose:

- 50g hladno prešanog maslaca kokosa
- 50g hladno prešanog ulja argana

Izmiješati i držati kao "pakung" 30-60 minuta prije pranja kose.

Tko želi biti malo napredan, može u ovu smjesu dodati 2-3 grama (pola žličice) tekućeg lecitina. Lecitin štiti vlas kose i dobra je zamjena za tradicionalne recepte s žumancem jaja.

Svakako bih naglasio korist ispiranja vlasišta čajevima biljaka:

- 1 jušna žlica korijena koprive kuhati 10 minuta u 3 dcl vode, ohladiti, ocijediti, i isprati vlasište kose svaki dan. Korisno kao mjera poticanja rasta kose i to je već svima poznata "bakina" receptura, ali me iskustvo uči da ju ljudi vrlo rijetko primjenjuju, pa je ovo podsjetnik da se ne samo prisjetimo već i napravimo.

Draga mi je receptura i ispiranjem slamom zobi koja pomaže nekim ljudima sa seboroičnim dermatitisom. 1 jušna žlica slame zobi prelije se s 2dcl kipuće vode, ostavi 20 minuta, ocijedi i ispire vlasište svaki dan.

Kosa.rs: Šta je, po vama, najvažnije kada je nega kose u pitanju?

Dr Stribor: Ne silovati i ne biti kompulzivan. To vrijedi posvuda u životu pa tako i u njegi. Pakunzi, kreme, maske, gelovi, sprejevi, regeneratori, šamponi... Pravo je čudo da puno više ljudi nije ćelavo. Osobno volim minimalizam u svemu, probajte koristiti minimum sastojaka i proizvoda. Za osjetljivu kosu i vlasište pametno je izbjeći tenzide (sredstva za pjenjenje) sa sulfatima: natrij lauril suflatom, natrij lauret sulfatom ili natrij paret sulfatom. No, kada krenete tražiti šampon bez tih sastojaka obično budete neugodno iznenađeni.

---------------------------------------------------

Sutra će na blogu biti objavljen nastavak intervjua a u drugom delu čitajte koja je razlika između prirodne i bio kozmetike, koji je Striborov stav o tome i zašto neka ulja koštaju 2 EUR a neka 20 EUR.


Noviteti: "Dr. Stribor kozmetika"

Pošto već redovno postavljam objave kad na tržište nešto izbace Kerastase, Gliss, L'oreal i slično, mislim da bi bilo korektno posvetiti pažnju i objaviti obaveštenje o novom brendu Dr. Stribor kozmetike (sa kojim ćete u današnjeg dana na blogu čitati i intervju :). Radi se o kremama koje hidriraju, neguju i zaceljuju a razvijene su u saradnji Ljekarne Zagrebačke županije i dr Stribora Markovića (diplomirao farmaciju i bohemiju, doktorirao farmaceutske nauke). Nažalost ovi proizvodi se za sada mogu kupiti samo u Hrvatskoj, pa je jedina mogućnost nabavke da vam ih neko pošalje poštom ili donese iz Hrvatske, ako putuje (što je šteta s obzirom da su cene prilično ok).

Zvanična Facebook stranica je ovde.

Linija se za sada sastoji od četiri proizvoda a najavljeno je da će ih biti još. 


Ruža & Argan krema namenjena je osoba koje imaju suvu kožu. Svaka krema sadrži ulje ruže iz organskog uzgoja od 150 grama svežih ružinih latica.


Vanila & narandža je hidrantna krema za normalnu do mešovitu kožu.


SOS krema sa noćurkom i hamamelisom je lanolinska krema za atopiju, preporučuje se još i suvoj, oštećenoj koži, kao i nezi pelenske regije. Ne sadrži alergene.


Dermaplanta balzam sedam biljaka za isceljivanje kože služi za regeneraciju kože kod opektovina, površinskih povreta, dekubitisa (preventivno) kao i za ispucale ruke i pete.



Značaj proteina u ishrani za lepu i zdravu kosu

Proteini su gradivni element za ćelije tkiva, uključujući i ćelije kose, kože i noktiju. Kosa se najvećim delom (80-85%) sastoji od proteina koji se naziva keratin. Ukoliko organizam nema na raspolaganju dovoljno proteina, kosa može postati lomljiva i opadati pre nego što dostigne puni potencijal rasta. Ovo je jedan od razloga zašto se ljudima sa niskoproteinskom ishranom dešava da im kosa raste samo do određene dužine. Autori bloga Philips Kingsley preporučuju unošenje barem 120 grama proteina u toku doručka i ručka.

Po njihovom mišljenju, najbolji su proteini životinjskog porekla - što uključuje ribu, jaja, nemasna mesa, crveno meso i sir. Sir u nekim slučajevima može pogoršati ekcem ili perutanje, a takođe je potrebno i preko dva sata za njegovo varenje, tako da nije najbolja opcija za sve.

Pasulj, orasi, bademi i tofu su takođe izvor proteina, ali po autorima bloga Philips Kingsley nešto lošiji u odnosu na one životinskog porekla. Oni smatraju da je savršen protein za kosu - jaje. Na 100 grama jajeta ima 13 grama proteina. Aminokiseline koje se nalaze u belancetu imaju najkompletniji oblik za ljudski organizam i pritom se najlakše apsorbuju. Proteini koji se unose ishranom važni su za rast i zdravlje kose koja se primarno sastoji od keratina - specijalnog proteina koji vlasima daje snagu, fleksibilnost i elastičnost.

Iz mog iskustva, najbolje razumevanje značaja proteina u ishrani imaju ljudi koji idu u teretanu :) Oni imaju u glavi i tablice i matematiku koliko čega dnevno da unesu pa su najbolji za konsultacije ovog tipa :)

Ja nisam veliki ljubitelj mesa, ali sam zato ljubitelj kafe i slatkišа :-/ (loša kombinacija!) Drugim rečima, lako mi je da pojedem 120 grama čokolade dnevno, ali mnogo mi je teško da pojedem 120 grama proteina dnevno :)) Ja sam svoje loše navike pokušala da korigujem kroz češće konzumiranje piletine i tunjevine.

Tunjevina je jedan od najboljih izvora proteina, a ujedno je bogata Omega-3 masnim kiselinama. Pošto je sad leto i dodatno se vodi računa o liniji i dijetama :> preporuka za tunjevinu u salamuri, umesto za tunjevinu u ulju. Od svih tunjevina sa vodom (tj. u salamuri) koje sam probala, ova mi je najukusnija, ima je u Idei. U 100 grama ove tunjevine ima 24 grama proteina.



Jezgrasto voće (bademi, orasi, kikirki, lešnici) takođe je bogato proteinima. Sto grama badema ima 21 gram proteina. Puno sam čitala o tome kako je jezgrasto voće značajno i korisno u ishrani ali nikad nisam uspela da realizujem da ga konzumiram redovno i u malim količinama. Ali sada sam otkrila jedan mali "life hack" -> kupim nekoliko vrsta jezgrastog voća (bademe, lešnik, indijski orah itd) i onda uzmem po nekoliko i spakujem u kesice. Kesice nosim sa sobom u torbi i na posao, kada dobijem napad :) da moram da pojedem nešto slatko na primer. Rasporedim ih na određeni vremenski period, recimo sedam ili deset dana. U DM-u mogu da se kupe ove praktične plastične kesice sa zatvaračem, kutija od 50 komada (u dve različite veličine) košta oko 200 dinara i ove kesicu su mi se pokazale super (mnogo su jednostavnije za korišćenje nego obične plastične kese). Ove "paketiće" možete da pravite i roditeljima recimo, po meni ne postoji lepši znak pažnje :> 

Jezgrasto voće je kalorično pa ne treba preterivati sa količinom. To je još jedan od razloga da ih delite ovako u kesice i pravite svoj mix od različitih vrsta umesto da npr. odjednom pojedete sto grama nečega.


Da li i koliko vodite računa o svojoj ishrani? Primećujete li uticaj na kvalitet kose/noktiju i izgled lica?


Noviteti: Kérastase Discipline linija

Napomena: Fotografije preuzete sa LookFantastic.com

Kérastase proslavlja ove godine 50-tu godišnjicu i tim povodom kreirali su novu liniju pod nazivom Kérastase  Discipline. Ova linija je po obećanjima delimično slična liniji Oleo-relax. 

Nova linija razvijena je imajući u vidu precizno definisanu grupu korisnika - one koji imaju zahtevnu kosu koja je frizzy i koju je teško ukrotiti. U Kerastasu ističu da se potpuno razlikuje od kućnih tretmana za ispravljanje i tretmana koji se rade u salonu a koji često čine da kosa bude otežana i izgleda veštački. Glavna zvezda nove linije je Morfo-Keratin kompleks koji obnavlja dlaku iznutra i kreira glatku površinu vlasi. Kosa bi trebalo da bude sjajnija, uredna i otporna na vlagu minimum 72 sata.

Linija sadrži sledeće proizvode:

- Kérastase Discipline Bain Fluidealiste (250 ml oko 20 EUR) - šampon obogaćen aminokiselinama, ceramidima i proteinima pšenice
- Kérastase Discipline Bain Fluidealiste Sulfur Free (250 ml oko 20 EUR) - šampon bez sulfata za veoma nežno čišćenje 
- Kérastase Fondant Fluidealiste - (200 ml oko 22 EUR) regenerator koji kosu čini glatkom i urednom do 72 sata
- Kérastase Discipline Maskeratine - (200 ml oko 30 EUR) maska za kosu koja dubinski obnavlja kosu i pruža dugoročnu zaštitu od efekta frizzy kose i vlage u vazduhu 
- Kérastase Discipline Fluidissime Spray (150 ml oko 20 EUR) - višenamenski sprej koji se koristi pre feniranja a daje kosi sjaj, štiti od toplote i pruža zaštitu frizure od vlage

Kao promotivno lice odabrana je Diana Višneva, primabelarina ruskog Marinski teatra. "Ona zaista perfektno predstavlja ono što želimo da kažemo - ima neverovatno disciplinu, izuzetno je vredno, vrlo fokusirana. U isto vreme i je prelepa i zadiviljujuće graciozna", kaže jedan od Kerastastovih menadžera. 

Za sada je moguća pre-order opcija (na sajtu Lookfantastic.com) a linija će biti dostupna od 30. juna 2014.











Pranje kose kod frizera - love or hate? ;p

Fotografija preuzeta sa sajta stylishfame.com


"Isfenirala bih ti ja i šiške, ali plašim se da ih ne zapalim.. čekaj sad ću da pozovem gazdaricu", beše jedna od rečenica koje sam čula od sedamnaestogodišnje frizerke pri mom poslednjem feniranju :)) Ako ništa drugo, bar je bila iskrena. Kada se sami fenirate ili sami perete kosu kod kuće - u mogućnosti ste da potpuno kontrolišete sve uslove - kojim ćete šamponom oprati kosu, da li će maska stajati 30 sekundi ili 30 minuta, koliko ćete se grubo češljati ili četkom provlačiti kroz kosu itd. Kada ste prepušteni nekom drugom, sve postaje malo komplikovanije.

Jedna od neizbežnih frizerskih usluga je - pranje kose. U većini slučajeva frizeri će raditi ovo na način na koji su oni navikli i koji je vremenski ekonomičan. Često imaju više mušterija koje čekaju u istom trenutku tako da neće imati puno vremena da vam se posvete ili da vas čekaju da vam maska na kosi stoji 15 minuta. Naravno, govorim o regularnim salonima kakvih je u Srbiji 95%.  Pritom, velika je verovatnoća da vam zapadne mlađa osoba, učenica. I to nije problem (svi smo mi morali da krenemo od nečega, kad smo učili kako se radi nešto) ali dešava se da pojedine osobe imaju posebno grube tehnike pranja :) 

Naravno, ima i frizerki (i njihovih učenica) sa sjajnom tehnikom pranja, koja je relaksirajuća i podrazumeva masažu. Međutim, čak i kada je ta mini-masaža uključena, dešava se da posle na red dođe grubo trljanje kose peškirom ili provlačenje češlja kroz mokru kosu (čitaj: kidanje kose). Kada svojoj kosi posvetite puno pažnje, nije vam baš svejedno kad neko tako grubo postupa sa kosom. 

Šampon koji se koristi kod frizerki je uglavnom litarski (što meni recimo i ne smeta, sem ako je neki baš agresivan). Ono što je meni uvek smetalo je što nemaju dovoljno strpljenja da maska na kosi ostane bar 2-3 minuta. Kada je u salonu gužva, ja zamolim frizerku da mi opere kosu i da onda ja čekam sa maskom na glavi. Da biste došli u situaciju da sa svojim frizerom možete da pregovarate oko ovakvih stvari :> važan faktor je - poverenje. Zato mislim da je važno naći salon u kome ne samo da su stručni, već i gde ćete se osećati prijatno i da i na drugarskoj bazi kažete da li vam nešto smeta ili ne (uspostavljanje takve relacije bilo bi zapravo idealno). Što reče jedna čitateljka u komentaru koji me podstakao da pišem ovaj teks "Ali one se naljute i uvrede ako im kažem da rade nešto drugačije". I to je česta pojava. Friziranje je ipak zanat i ako neko petnaest ili dvadeset godina obavlja određenu operaciju na jedan način, teško da ćete ga ubediti da radi drugačije jer onda "vređate" njegovo iskustvo, karijeru itd. Većina frizera u Srbiji danas pranje kose posmatra kao nešto što, pod 1 - treba obaviti što brže jer vreme je novac :) pod 2 - je u funkciji samo dobre frizure koju će dobiti posle a ne u funkciji nege. A da bi im frizura dobro ispala, mnogi su navikli da kosa bude škripuće čista (moja frizerka insistira na ovome recimo). Da ne pominjem da ima frizera od čijeg me pranja bukvalno zaboli glava i koji su jako grubi. 

Rešenje za ovu situaciju? Moja dva predloga:

1) Izgradnja dobrih odnosa sa frizerom i odlazak kod jednog frizera (koji će upoznati vas a i vi njega);

2) Korišćenje tretmana pre pranja - Ovo bar niko ne može da vam zabrani lol Ima puno proizvoda kojima je konkretna funkcija da se koriste pre pranja. Ovo će smanjiti negativno dejstvo jakih šampona (jer će vlas već biti obložena i imati nekakvu zaštitu) kao i od manipulacije kose koja sledi (češljanje, sušenje, feniranje itd). Jedino je važno izvesti ovo logistički ispravno kako se ne bi dešavalo da sa masnom kosom trčite do salona (mada se i to dešavalo lol) - najlakše je namazati neku relativno manju količinu proizvoda i smotati je u punđicu. Ili možete da stavite i više proizvoda a preko toga kačket. Moj omiljeni proizvod ovog tipa je Philips Kingsley Elasticizer. Takođe se može namazati prirodno ulje (kokosovo, maslinovo) ili neko od ulja na kojima piše da mogu da se koriste pre pranja (recimo, Balea u crnoj bočici).

I dodatni savet: Ako ste nezadovoljni šamponima i regeneratorima koji se koriste u nekom salonu,možete poneti svoje od kuće. Meni je posebno važno da ponesem sredstvo za zaštititu kose od toplote (najčešće Kerastase Ciment Thermique).

Da napomenem, ovo su samo generalni utisci, verujem da ima i dobrih salona gde se ovo ne dešava i gde je nega jedan od prioriteta. U mom gradu recimo ne postoji salon gde će na ovo biti obraćena adekvatna pažnja i gde ćete dobiti ne-tako-grubu uslugu pranja kose ali verujem da je npr. u Beogradu, Novom Sadu... drugačije (verovatno i po drugačijim cenama :).

Kakva je vaša komunikacija sa frizerima? Da li uživate u pranju kose kod frizera ili ne? :) Da li nosite svoje preparate ili koristite one koje već imaju u salonu?


Gliss Million Gloss tretman za sjaj - recenzija


Ako ste u poslednjih mesec dana kročili u DM ili Lilly onda ste mogli da vidite na policama novu Gliss Million Gloss kolekciju u tirkiznoj ambalaži. Pored šampona, regeneratora i tretmana u tubici, može se kupiti i ovaj tretman u vidu maske. Pakovanje od 150 ml košta oko 400 - 450 dinara (povremeno je na sniženju u DM-u). Proizvod je marketiran tako da je na prvi pogled nejasno - da li se radi o tretmanu koji daje sjaj a koristi se tokom perioda od deset dana, ili je to tretman posle čijeg korišćenja će kosa biti sjajna deset dana. Obe ideje zvuče neobično + kada se uzme u obzir interesantno svetlucavo pakovanje, pretpostavljam da ovaj proizvod intrigira mnoge (taktikom zbunjivanja :)).

Ispod pak piše objašnjenje, da se radi o tretmanu koji će vam dati do deset dana sjaja (pod uslovom da se koristi zajedno sa šamponom). Sem što zvuči marketinški primamljivo, ja se na ovu tvrdnju ne bih naročito oslanjala, mislim da je obična igra reči bez suštinskog značenja. Potrošila sam jedno pakovanje ove maske i da - daje sjaj ali nije to sad neki mnogo poseban efekat koji nismo viđali ranije. 

Tretman-maska namenjena je beživotnoj kosi, bez sjaja. Nanosi se standardno, kao maska, posle pranja kose. Po uputstvu, dovoljno je držati je svega jedan minut i posle se ispere vodom.


Što se teksture tiče, prilično je gusta. Ima plavičastu boju i (meni) lep miris, na nešto čisto rekla bih.


Verovatno ste na Gliss proizvodima primetili oznaku "Liquid keratin complex" - ni ova maska nije izuzetak, i ona sadrži kompleks tečnog keratina pod čim se podrazumevaju dva sastojka: Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed keratin i Hydrolyzed keratin. "Hidrolizovani" zapravo znači da je protein razbijen na manje delove kako bi mogao da penetrira u vlas, da je učini jačom i nadoknadi oštećenja. Ako vam Gliss proizvodi generalno odgovaraju, onda će vam i ova maska verovatno biti dobra. Tu je još i ulje koštice kajsije, pantenol i glicerin.

Maska sadrži silikone i parabene.


Vrlo interesantna stvar koju sam slučajno otkrila je da je sastav identičan sastavu "intenzivnog tretmana" u tubici. Oba se i po uputstvu koriste na isti način. Imajući ovo u vidu, jeftinije vam je da kupujete masku nego tubice.


Dakle, nema potrebe da se ova maska koristi tokom deset dana itd. jednostavno se koristi kao obična maska. Vreme delovanja je jedan minut što će se dopasti onima koji ne vole dugo da drže masku na kosi. Kao što rekoh, ovo je nešto gušća maska i na mojoj kosi daje sasvim solidan efekat za masku ovog ranga - kosa mi posle korišćenja izgleda nahranjeno i sjajno. Nije to sad neki ultra-sjaj kakav se reklamira ali sjajnija svakako jeste. Ima sastojke za hidrataciju, i tu solidno obavlja posao. Ako zanemarimo marketing i nerealna obećanja, ovo je dobra maska, naročito za kosu koja je suva. Ako vam je kosa tanka, svakako je nemojte stavljati na teme, mogla bi lako da je slepi.



Ocena: 7/10


Da li ste probali Million Gloss masku, koji su vaši utisci? :)


Lista proteinskih sastojaka


Proteini se često nalaze u proizvodima za kosu, naročito u onima koji su namenjeni oštećenoj kosi. Proteini kosi daju elastičnost i snagu. Evo liste pomoću koje ćete lakše moći da utvrdite da li vaši proizvodi za kosu sadrže proteine:

Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed casein
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed collagen
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed hair keratin
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed keratin
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed rice protein
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed silk
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed soy protein
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein
Cocodimonium hydroxypropyl silk amino acids
Cocodimonium hydrolyzed hair keratin
Cocoyl hydrolyzed collagen
Cocoyl hydrolyzed keratin
Hydrolyzed Animal Protein
Hydrolyzed Animal Collagen
Hydrolyzed keratin
Hydrolyzed oat flour
Hydrolyzed silk
Hydrolyzed silk protein
Hydrolyzed soy protein
Hydrolyzed wheat protein
Hydrolyzed rice protein
Hydrolized Oat protein
Hydrolyzed Corn Protein
Hydrolyzed Milk Protein
Hydrolyzed quinoa
Hydrolyzed Vegetable Protein
Keratin
Potassium cocoyl hydrolyzed collagen
TEA-cocoyl hydrolyzed collagen
TEA-cocoyl hydrolyzed soy protein

Napomena: Lista će periodično biti update-ovana.

Izvor: Naturallycurly.com

New in (kozmetika i svašta-nešto :)


Retko u postovima izlećem iz okvira tematike nege kose ali evo takvog jednog posta danas u kome ću vam pokazati neke stvari koje sam kupila u proteklih mesec dana. Tu je i nešto šminke, kozmetike za lice a i malo garderobe (ne plašite se, nemam ambiciju da postanem Zorannah :) :>


Na nekom od naših blogova pročitala sam pohvale za Vichy Aqualia Thermal hidrantni serum za lice i morala sam da ga napokon kupim. Izgleda da sam kupila neku stariju verziju, ali nije bitno - koristim ga par dana i sviđa mi se jako. Moj omiljeni brend za negu lica je Avene, a sada sam kupila Avene blagi piling za čišćenje. Imala sam ga i ranije, dobro čisti lice a da nije previše grub. Sviđa mi se i miris i tekstura i sve. Desno od njega je Panthenol hidrantna krema za lice koju sam kupila u Lilly-ju, koja uopšte nije bila skupa. Reč je o proizvodu češkog brenda Altemed - verovatno ste primetili ovu liniju, bazira se na pantenolu a cene su prilično povoljne. Ovo je krema sa pantenolom, aloe verom i kolagenom i pokazala se do sada skroz ok jedino što mi ipak masti lice mrvicu više nego što bih želela.


Dr.Hauschka maska za čišćenje lica sa glinom je odlična i povremeno u apoteci kupim neku kesicu (košta oko 200 dinara). Generalno maske sa glinom jako prijaju mom licu (mešovita koža, proširene pore) pa ni ova maska nije izuzetak.

China Glaze nijansa je "Seduce me", zaljubila sam se u tu boju čim sam je videla i morala sam da je imam. Uhvatila me bila neka opsesija da moram da kupim neki lavanda lak za nokte, ali svetliji :) Bilo mi je žao da dajem novac na Essie, pa sam na kraju završila sa ovim S-he nijansa broj 247, s tim što je ipak tamniji od onoga što sam želela.


Još nisam nabavila Maybelline Baby Lips ;p ali dočepala sam se Labello Lip buttera Vanila i Makadamija. Kupila sam dva u Sarajevu - nega usana je solidna, miris je lep. Ipak nije sad nešto ekstra poseban, poseban je jedino po tome što ga nema kod nas :> Solidna mazalica ali to je sve.


Ovu olovku sam takođe dugo želela. Reč je o NYX "Push up Bra" olovci - sa jedne strane je olovka za obrve (postoji samo jedna, univezalna nijansa) a sa druge strane higlighter koji daje push-up efekat i koristi se u uglovima obrva i očiju (kao na slici). Rešila sam da posvetim malo više pažnje obrvama, idem kod kozmetičarke da mi ih oblikuje, trenutno sam u fazi puštanja i kao pomoć za to koristim jedan recept sa ricinusovim uljem o čemu ću takođe pisati uskoro.


Ovo su novi regeneratori koje imam, kupovina je bazirana na pohvalama od koleginice sa posla kao i na tome što se o nekima od njih dosta piše na blogovima. U sredini je Garnier Pure and Shine za neutralisanje efekata tvrde vode, što je tema kojom ću se u narednom periodu baviti na blogu. Ova Velnea mi fantastično miriše! Nisam probala nijedan od njih još uvek. Nagomilala sam previše proizvoda pa ću pokušati da maksimalno smanjim kupovinu proizvoda za kosu.


I još tri jeftina regeneratora koje sam skoro kupila i koje sada isprobavam:


Koža lica mi se jako masti i sklona je sjaju tako da sam uvek u potrazi za proizvodima koji bi mi to ublažili. MAC blot puder mi je za to najbolji ali ga trenutno nemam. Kupila sam Aurin Shine Killer ali ga još nisam isprobala, imam neki problem sa otvaranjem pakovanja. Levo je Essence All about mat koji sam kupila pre dve nedelje jer ga je pohvalila Jelena sa bloga MojNeseser i za sad sam oduševljena. Odličan proizvod a uopšte nije skup. Imam ga u torbi sa sobom stalno.


Ovo su nove sandalice iz Zare :)


U Sarajevu sam kupila i ovu Sisley torbu. Uvek sam zamišljala da je taj Sisley neki užasno skup brend (barem im je kozmetika jako skupa) tako da nikad i nisam gledala njihove modele, međutim ova torba mi se mnogo dopala i videla sam da su im cene odeće i torbi manje-više ok.



I za kraj nešto što nisam baš lepo uslikala a što želim poslednjih xy godina :) U pitanju je kopija Herve Leger haljine, plava ombre. Ja sam opsednuta ovim modelom haljina generalno ("trakaste"), imam da izjavim da skida tri do pet kg kad se obuče automatski :) Zaista, lepo zategne sve. Dugo sam želela ovu haljinu i morala sam da je kupim pre ili kasnije. Imam crnu "trakastu" haljinu Balašević i to mi je jedna od omiljenih ikad tako da sam pretpostavila da će i ova biti dobra.


Eto, to je bio moj mali delom ne-kozmetički izlet, nije bilo mnogo strašno nadam se :))

Orzene balsam za suvu kosu (hydration + repair)



Svoj prvi Orzene regenerator kupila sam još pre nekoliko godina, jer je drugarica radila promocije u Lilly-ju a kupovinom regeneratora je bilo uslovljeno dobijanje nekog poklončića. U suprotnom, teško da bi mi palo na pamet da ga kupim. Prva kupovina bila je slučajna a takođe je "slučajno" bilo prvo korišćenje - stavila sam ga na kosu i pošto sam imala neke obaveze po kući, ostao mi je maltene sat vremena. Kosa mi je posle ispiranja bila hidrirana, meka, sjajna i izgledala je vrlo uredno - ne tako čest efekat za kosu kao što je moja sa regeneratorom od 200 dinara :) Pritom, kosa mi je bila i svilenkasta, maltene kao neki claryfing efekat. Od tad (još dok je bio u žutoj bočici, na slici dole levo) uvek ga koristim tako što ga ostavim da stoji na kosi 30-60 minuta (za još bolji efekat može i da se zagreva). Ovo mi je verovatno omiljeni drugstore regenerator. Probala sam i još neke Orzene proizvode ali ovom se vraćam iznova. S tim što, napominjem, ja ga uvek koristim tako što je na kosi neki duži vremenski period, ne znam koji je efekat ako se ispere odmah recimo.

Orzene hydration + repair regenerator namenjen je kosi koja je suva i oštećena. Proizvod sadrži silikone, dok parabena nema. Jedan od sastojaka po kojoj je Orzene linija karakteristična je - pivo, koje sadrži važne vitamine iz B grupe. Shine elixir kompleks u Orzene proizvodima čine pivo, ceramidi i fitoproteini. Na listi sastojaka je takođe i pivski kvasac, koji je, kao i pivo, bogat vitaminima iz B grupe. "Negujući sastav Orzene balsama, obogaćen pivskim kvascem, vitaminima i aminokiselinama hidrira i obnavlja vašu kosu pružajući joj elastičnost i mekoću", piše na pakovanju.


Regenerator je bele boje, miris je zaista prijatan i osvežavajući.

Sadrži takođe pantenol i glicerin. Posle vode, prvi na listi sastojaka je Cetearlyl Alcohol, masni alkohol (masni alkoholi ne isušuju, tekst o tome ovde).  Tu je i Hydrolized Wheat Protein - hidrolizovani protein pšenice koji usled male molekularne mase lako penetrira u vlas i obnavlja kosu povećavajući njenu sposobnost da zadrži vodu, takođe smanjuje poroznost, daje sjaj, mekoću i efekat urednije kose.

Da napomenem da proizvod u izvesnoj količini sadrži Alcohol Denat - meni nije pravio probleme ali da napomenem jer je osetljivost kose na određene sastojke različita.

250 ml proizvoda košta oko 200 dinara.


Sve u svemu, ja sa Orzene regeneratorom imam vrlo pozitivno iskustvo i efekat koji ne postižem sa regeneratorima koji su mnogo skuplji.

LOC metod


LOC metod je već izvesno vreme jako popularan na stranim forumima koji se bave negom kose, pa evo i par reči na tu temu. Na početku ću napomenuti da ovaj metod odgovara osobama sa jako suvom i/ili kovrdžavom kosom. Mnogi ljudi posle pranja kose koriste nekoliko različitih proizvoda, LOC metod samo daje redosled korišćenja ovim proizvodima kako bi dostignuti nivo hidratacije kose bio maksimalan.

Hidratacija kose važna je za lep izgled kose (sjaj), kao i za njenu otpornost i jačinu. Ako imate veoma poroznu kosu (kao ja) onda vam je možda poznata sledeća situacija - oprali ste kosu, stavili masku, isprali, i neposredno po sušenju kosa vam je prelepa i sjajna - međutim, posle svega 10-15 minuta lokne više nisu tako definisane i menjaju svoj oblik, ili vam se frizura rastura - kosa jednostavno nema kapacitet da održi nivo hidratacije koji je dostignut korišćenjem regeneratora ili maske, u početku je lepa ali kasnije taj efekat nestaje. Ovo je zapravo čest problem kod osoba sa suvom i poroznom kosom - ne radi se samo o hidriranju, već o održavanju te hidriranosti, voda jednostavno ispari.

I upravo to je smisao LOC metoda, održati nivo hidriranosti kose nanošenjem proizvoda za kosu odgovarajućim redosledom. LOC je skraćenica za:

1. Liquid 
2. Oil
3. Cream


Najpre se nanosi tečnost (voda, ili leave in regenerator u kome je glavni sastojak voda), potom se nanosi vrlo tanak sloj ulja da stvori prvi zaštitni sloj kako bi voda ostala u vlasi, a potom završni kremasti sloj za dodatnu zaštitu - na ovaj način se radi "layering" proizvoda za maksimalnu hidrataciju. Ovaj metod se pokazao kao spasonosan za osobe sa jako suvom i kovrdžavom kosom ali obično zahteva "trial and error" pristup dok se ne pronađu odgovarajući proizvodi. I ulja i puteri poznati su po osobini da stvaraju zaštitni sloj i sprečavaju isparavanje vode. Nanošenjem ulja i potom putera (koji je još gušći od ulja) omogućava se maksimalno zadržavanje vode u vlasi.  Slojevi koje nanosite trebalo bi da budu tanki kako ne biste umastili kosu.

Kako ja radim LOC? Ne koristim leave-in regenerator već najobičniju vodu (postupak obavljam posle pranja), potom stavljam jojobino ulje koje je na mojoj kosi dosta lagano a potom sledi vrlo tanak sloj kreme sa ši puterom koju sam sama pravila (recept ovde). Ključ je u tome da nanesem zaista male količine, u protivnom mi se kosa lako umasti.  

Kada su ulja u pitanju, pored jojobinog, dosta lagano je i ulje od koštica grožđa (ima ga u svim većim supermarketima, košta otprilike kao maslinovo). Naravno, možete koristiti i maslinovo, kokosovo, avokadovo, ricinusovo... sve u zavisnosti od preferencija i od toga šta vašoj kosi odgovara. Poslednji sloj je zapravo hidrantna krema bazirana na nekom puteru za kosu (recimo ši puter, avokado puter, kakao puter, mango puter itd), mada ima i onih koji jednostavno koriste bilo koju kremu za kosu. Za treći sloj, kao komercijalni proizvod dostupan kod nas na pamet mi pada i Alverde puter za kosu (nisam ga probala do sada).

Treba sačekati bar dva ili tri pranja kako biste videli da li ovaj metod na vašoj kosi ima smisla. Ako vam kosa nije porozna, verovatno neće imati efekta.

Ovaj metod ima veliki broj modifikacija (LCO, silikonske kapi umesto ulja itd). - u svakom slučaju, važno je da pronađete ono što odgovara vama i vašoj kosi, jer svaka kosa ima svoje specifičnosti. Važna lekcija u vezi sa LOC metodom je - nije važna samo hidratacija, važno je tu hidriranost i održati, a jedan od načina sa kojim se u tu svrhu može eksperimentisati je i LOC.


Gost bloger: Martina Lolić - Dear Skin

Martina Lolić dobitnica je priznanja "Najbolja hrvatska beauty blogerica" za 2013. godinu. Martinin blog Dear Skin na adresi eyedetoxx.blogspot.com verovatno vam je dobro poznat po sjajnim kozmetičkim savetima i recenzijama. Evo i Martininih odgovora na pitanja o blogovanju i nezi kose:



Kosa.rs: Šta je za tebe najlepše u blogovanju?

- U početku bloganja, najljepši dio ovog divnog hobija je djeljenje iskustva i savjeta. Kako ja čitateljicama, tako one meni. Kasnije, sve se dodatno produbilo divnim poznanstvima koja su prerasla u prava prijateljstva kakva nisam imala prilike imati u periodu prije bloganja. Neka su nažalost još uvijek virtualna, ali ona prava i topla. Ljepota bloganja su čitateljice koje te prate, podržavaju i pomažu u svakom segmentu života.

Kosa.rs: Koliko vremena ti treba da napišeš jedan post? 

- Ovisno o tipu posta. U prosjeku 4-5 sati, ako imam posla s fotografiranjem onda i više.

Kosa.rs: Tvoje mišljenje o kvalitetu blogova u regionu?

- U Hrvatskoj je kozmetička blogosfera svakim danom sve veća i veća. Otvaraju se zaista kvalitetni blogovi. Djevojke i žene se jako trude, ulažu puno u svoj hobi i mislim da čitateljice mogu čitati zaista o kvalitetnim sadržajima. Ono što me najviše veseli i na što sam ponosna su komentari kolegica i čitateljica da sam potaknula ostale da više pišu o njezi i zdravlju, a ne samo o make upu.



 Kosa.rs: Ima li ljubomore među blogerima? :) Budući da si nagradom za najboljeg hrvatskog beauty blogera dospela u "spotlight", kako se nosiš sa dodatnom pažnjom?

- Jasno da ima. Gdje su žene, tamo je i ljubomore. Po prirodi nisam ljubomorna osoba pa rijetko takve stvari primjećujem, ali nakon nagrade za najbolju beauty blogericu, nažalost sam iskusila tu žensku emociju i teško sam se nosila. Zahvaljujući podršci dragih osoba, shvatila sam da će ljubomore uvijek biti. Blogerice su meta zavidnih osoba kojima smeta svašta: uspjeh, lijepe oči, mladost, vitkost, lijepa kosa,skupi proizvodi itd.itd. 

Kosa.rs: Da li se dešava da ti kopiraju/preuzimaju ili prepričavaju tvoje tekstove bez pitanja?

- O da, Od samih početaka sam primjetila kopiranje drugih blogerica kao i samih brendova kozmetike. Najviše kopiraju moje ideje i neke slogane. Što se tiče preuzimanja tekstova, i to sam primjetila. Rijetki pitaju ili barem spomenu odakle im dolazi inspiracija.

Kosa.rs: Koja ti je prirodna boja kose? Koju farbu trenutno koristiš?

- Prirodna boja kose mi je svjetlo smeđa sa zlatnim odsjajem. Divna medena boja i nikad neću prežaliti što sam se počela bojati. Danas imam prosijedu kosu i stoga sam primorana koristiti boje. Djevojke, ne bojite svoju kosu dok ne morate!! Momentalno koristim Avon-ovu boju za kosu u nijansi 5.3

Kosa.rs: Koliko ti vremena treba da središ kosu posle pranja?

- Kad je kosa u pitanju, tu sam vrlo brza. Ne peglam, ne feniram i nakon pranja dovoljna je maska od 10 minuta i sušenje fenom. Otprilike 20 minuta. Jednom tjedno koristim pakung kojeg držim pola dana, obično nedjeljom kada ne izlazim iz kuće.

Kosa.rs: Kako izgleda tvoj trenutni režim nege kose, koje preparate koristiš?

- Trenutno sam na odvikavanju od SLS-a u šamponima pa rotiram prirodni šampon kojeg je napravila moja aromaterapeutkinja Green Girl i kruti šampon Lush Ultimate Shine koji me sve više oduševljava. Nakon šamponiranja, koristim Davines NouNou masku ili pošpricam regeneratorom u spreju od Schwarzkopfa. Ulja ne volim, ali ponekad utrljam na vlažne vrhove ulje koštica marelice.



Kosa.rs: Koji ti je najdraži proizvod za negu kose ikad? ;)

- Redken šampon za dubinsko pranje koji se koristi jednom mjesečno.

Kosa.rs: Tvoj najbolji savet za negu kose?

- Najbolji savjet koji mogu dati je onaj koji sam ja dobila od svojih čitateljica i kolegica: blaga njega, bez agresivnih sasojaka koji isušuju vlasište, bez SLS-a i što manje silikona. Dodala bih kvalitetnu prehranu koja puno znači lijepom i njegovanom izgledu kose.