Pet odličnih proizvoda za kosu jeftinijih od 500 dinara

Kada se radi o nezi kose, mnoge stvari su više pitanje volje nego novca. Nije neophodno da imate najskuplje preparate - ima puno pristupačnih proizvoda koji mogu značajno da poprave situaciju sa vašom kosom. Evo nekih od njih koji se nama sviđaju:

Nivea baby Extra Mild Shampoo


















Ovaj šampon košta tek negde oko 200 dinara a odlična je dopuna kolekciji proizvoda za kosu koju već imate. Zašto? Zato što se radi o veoma blagom šamponu koji je idealan onda kad rešite da malo "odmorite" kosu - povremeno rotiranje sa šamponom koji standardno koristite je takođe dobra ideja. Sadrži surfaktant Decyl Glucoside koji se koristi u proizvodnji kozmetike za osobe sa osetljivom kožom i u šamponima za bebe u formulama "bez suza". Prema istraživanjima (izvor: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18503463) to je surfaktant koji najmanje iritira i koriste ga mnogi proizvođači takozvane organske kozmetike. Može se koristiti i za šiške ako ih perete svaki dan a ne želite da ih isušite previše. Nije neophodno da kupujete skupe šamone bez sulfata, ako vam je potreban blag šampon - onda je ovo sasvim solidan izbor.


Kokosovo ulje












Verovatno najuniverzalniji proizvod za negu kose koji možete da nabavite i, po meni, najvažniji sa ove liste. Teglu poput ove na slici možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Košta oko 450 dinara, ima 330 grama i to je hladno ceđeno organsko kokosovo ulje. Može da se koristi kao tretman pre pranja a u malim količinama i kao leave-in regenerator. Prema nekim istraživanjima kokosovo ulje u odnosu na ostala ulja ima najveći uticaj na smanjenje oštećenja pri svakodnevnoj manipulaciji kose. Do temperature od 25 stepeni je u čvrstom stanju a iznad toga u tečnom. Nije skupo, lepo miriše, kosa je posle upotrebe mekša i sjajnija i svakako se nećete pokajati ako ga nabavite. Može se mešati sa drugim sastojcima i koristiti za pravljenje različitih prirodnih maski. Od srca topla preporuka :>


Pivski kvasac











Ovo se ne stavlja NA kosu ali vam dugoročno može pomoći da ona lepše izgleda :) Ova kutija košta oko 300 dinara. Pivski kvasac je bogat različitim vitaminima, koristi se za poboljšanje imuniteta a naročito ga karakteriše visok sadržaj vitamina iz B grupe što znači da potpomaže metaboličke procese koji su zaslužni za lepu i elastičnu kožu i kosu. Ukus nije naročtio prijatan ali mislim da se lakše podnosi ako ga pomešate sa malo vode i popijete na eks :) Pažnja: ako ste skloni gojenju imajte na umu da može uticati na povećanje apetita.



SET sprej za suvo pranje











SET puder sprej slovenačke Krke u apotekama košta oko 450 dinara. O ovome smo već pisali a recenziju možete pročitati klikom ovde. Idealan je onda kada nemate vremena da operete kosu ili kad želite da produžite trajnost frizure koju ste napravili kod frizera (npr. kad se isfenirate na ravno). Produžava vreme između dva pranja i na taj način pozitivno utiče na kvalitet kose. Posle upotrebe kosa zaista izgleda približno kao da ste je oprali s tim što taj efekat traje samo jedan ili dva dana. Pored toga, ako imate tanku kosu primetićete da može da utiče na povećanje volumena. Na kraju ga pažljivo iščetkajte kako ne bi ostali beli tragovi.

Avon Advanced Techniques Damage Repair 5 day Rescue Treatment



















Još jedno prijatno iznenađenje iz Avona. Ovo je leave-in tretman koji će vam biti dobar u slučaju da imate suvu i oštećenu kosu. Kada se koristi pre feniranja kosa izgleda mnogo sjajnije i urednije. Ima pet kesica koje se nanose posle pranja i ne ispire se. Košta 399 dinara što je prilično povoljno s obzirom na efekat. Preporučujemo naročito u slučaju da imate jako oštećenu kosu. Detaljniju recenziju pročitajte klikom ovde.


16 comments:

  1. Da li mozes da mi iskuckas sastav za Nivea sampon i Avon treatment?

    Bas me zanima sta sadrze. Mada sam se ja nesto bacila na one litarske :D Alba recimo i u nju ubacim kapi od kopriva i izgleda da nekako smanji jacinu onog sulfata, mada i ovako nije jak, i lepo opere kosu koju natopim u ulja (kokosovo pre svega), Albus je ok, ali izgleda da zbog pantenola isusuje kosu, ali je meni izravnao kosu o.O i to sam je jos susila fenom o.O a ona se kovrdza kada je udara vreo talas.

    ReplyDelete
  2. Nivea baby sampon, sastojci:

    Aqua, Decyl Glucoside, Sodium Myreth Sulfate, PEG-200 Hydrogenated Glyceryl Palmate, PEG-80 Sorbitan Laurate, PEG-90 Glyceryl Isostearate, Disodium PEG-5 Laurylcitrate Sulfosuccinate, Polyquaternium-10, Chamomilla Recutita Flower Extract, Tilia Cordata Extract, Bisabolol Laureth-2, Citric Acid, Glycerin, Sodium, Laureth Sulfate, PEG-40 Hydrogenated, Castor Oil, Sodium Benzoate, Parfum.

    Avonov tretman:

    Sastav:


    WATER/EAU
    DIMETHICONE
    POLYQUATERNIUM-37
    CREATINE
    PANTHENOL
    PANTHENYL ETHYL ETHER
    LAMINARIA DIGITATA EXTRACT
    PELVETIA CANALICULATA EXTRACT
    PARFUM/FRAGRANCE
    PROPYLENE GLYCOL DICAPRYLATE/DICAPRATE
    PHENOXYETHANOL
    PPG-1 TRIDECETH-6
    CAPRYLYL GLYCO

    ReplyDelete
  3. Super. Hvala ti :)

    ReplyDelete
  4. Imam besprekorno ravnu, masnu i tanku kosu i mogu reći da je po mom mišljenju Nivea šampon potpuna bezvezarija.
    Trebalo mi je mnooogo šampona da bih lepo oprala kosu, bočica mi je potrajala nekih 5 ili 6 pranja.
    Bolje kupite Kosili. :)

    ReplyDelete
  5. Za one koji gledaju sastave, ona dva proizvoda za koja sam ja trazila sastav i nisu bas nesto srecnog sastava.

    Sto se Kosilija tice, probacu jednom, cisto da vidim da li je jak Sulfat. Probala sam Bekutan i nekome je jak za teme, nekome za kosu (obe smo kovrdzave)ali Bekutan nekako definise lokne i dodam kokosovo i to je to. Postoji jos i Becolino koje ima slab sulfat i stvarno je nezan prema temenu glave i kosi. Genera baby ima jak i slab sulfat. Ne znam koji jos sampon. Mozda i oni litarski ( neki). Meni Albus nije prijao za teme, ali za ostatak kose jeste, skroz bi je izravnio i nacinio lepom i bujnom. Alba je prijala s tim da nisam imala potrebe da perem kosu po nedelju dana :D Bila je leprsava sva. Sve su ti samponi kostali od 70 do 180 dinara. Od Glamur litarskih mi cveta kosa, i to ne samo meni vec svima u porodici. A za Albus se ne zale. Videcu sa Albom kako im je.

    ReplyDelete
  6. Malo je off, ali ja moram da pitam. Sta mislis o sprejevima za zastitu od toplote, da li su delotvorni i koje preporucujes?:D

    ReplyDelete
  7. Diona, možda da probaš Becollino ili SauBär iz DM-a? Ni jedan ne sadrži SLS. :)

    ReplyDelete
  8. Moram samo da napisem par stvari u odbranu Nivea baby sampona :D Ne preporucujem ga za stalno koriscenje ali za svako trece ili cetvrto pranje za suvu i/ili ostecenu kosu je idealan. Ako je kosa masna onda je to vec svakako problematicno.

    Sto se sprejeva za zastitu kose od toplote tice, moj apsolutni favorit je Kerastase Ciment Thermique (nije sprej doduse :> Imas recenziju na sajtu, a takodje imas i tekst o par sastojaka koji smanjuju negativno dejstvo toplote na kosu.

    ReplyDelete
  9. Kupila ja Kosili i svi ti decji, ipak su za redje pranje (Koristila sam Becutan, imam ga, Genera (oba), imam ih, Beccolino, imam ga, i to je to, Eto jos ova Nivea heheh. Mada je Kosili nekako blazi u odnosu na ostale. Probala sma ja davno neki Nivea decji sampon, ali se ne secam koja vrsta, znam da ima vise vrsta. Ili su menjali ambalaze pa nisam ispratila. Mada, neki dobar balzam ili dobro pakovanje super prolazi sa decjim samponima. Ako imate masnu kosu, stavljajte na teme kapi od koprive i(li) pantenol. Kao i sampon Alba od koprive (slobodno i kapi u to :D (pantenol hoce da isusuje krajeve)), evenutalno Albus od koprive. Meni je kosa vec 3. dan bila kriticna i morala pod pranje i to zbog upotrebe raznih sampona sa silikonima kao i pakovanja (sa ili bez jer stavljam i tik uz teme glave, pa ono padne malo i na teme) i uzeh Albu i ne da mi je produzilo vreme za pranje... Leti mi je idealan taj sampon. Za zimu moram da nadjem nesto.. :(

    Da li moze neko prporuciti neko dobro pakovanje za kosu ali da je na prirodnoj bazi? Ja imam Garnier 3 ulja i Fani maslinovo ulje (mada hvale i ono herba), kao i Genera od kokosa (i cuh pohvale i za onaj sa crvenim cepom, nekima odgovara onaj sa zelenim :/ ) i Genera balzam od kokosa i breskve. Tri zelje balzam, Top balzam i Shauma balzam Q10 (nije los ali mi miris malo smeta). Cula sam pohvale i za Fani balzam sa pantenolom. I tu su Alverde proizvodi i kucne radinosti sa uljima. Balzami i Pakovanja?

    ReplyDelete
  10. Mozda bi mogli da probate Hemelove sampone,ima nekoliko vrsta po meni je najbolji sa psenicnim klicama,ali ne zaostaje ni sa zelenim cajem.Blagi su i cak ih koristim za umivanje lica pa ce verovatno mnogima pomoci.A imaju i ulje za jacanje kose koje mozete koristiti i pre a i posle pranja.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Da li vam je mozda nekada palo na pamet da je nasa voda puna hlora i kamenca? I da ona kao takva najvise steti kosi?

    ReplyDelete
  13. Sta mislite o sebamed samponima?

    ReplyDelete
  14. i da li je ok kombinovati sampon i balzam iz razlicitih kolekcija?

    ReplyDelete
  15. Sa Sebamed samponima nemam iskustva nazalost. Sto se kombinovanja tice - da, moze bez problema.

    ReplyDelete
  16. Moze pomoc? :) Dvoumim se da li da narucim iz Avona sampon i balzam sa arganovim uljem ili za jacanje i zastitu kose, a kosa mi je bas jako unistena, pa ne znam, sta mislite da je bolje? :)

    ReplyDelete