7 proverenih načina da ispravite kosu



1. Kreme za ispravljanje i silikonske kreme - Ovo su klasični proizvodi za kosu bazirani na uljanim i masnim sastojcima kao što su mineralno ulje, lanolin i parafin. Silikonske kreme funkcionišu po istom principu ali sadrže sastojke kao što su dimethicone ili cyclomethicone. Ovi proizvodi se nanose na vlažnu prosušenu kosu i stvaraju masni film koji sprečava kosu da se uvije kada je suva.

Ocena: Efektivno i primenljivo na svim tipovima kose. Ne oštećuje i relativno je jeftino. Mana je što kosa izgledati masnije, teže, sa manje volumena i biće prljava brže. Efekat traje dok se proizvod ne ispere. Ako je kosa kovrdžava ove kreme samo potpomažu ispravljanje.

2. Feniranje - Kada je kosa mokra, ona se ispravlja pod težinom vode. Kako se kosa suši, ona se sve više uvija i vraća u svoje kovrdžavo ili talasasto stanje. Ovo je direktna posledica prisustva vode i hemijskih veza koje postoje u proteinima kose. Ali ako možete da držite kosu ravnom dok je sušite onda će ona zadržati taj položaj. Ovde ćemo napraviti poređenje koje je vrlo slikovito i korisno kada je u pitanju kosa - ovo je nešto vrlo slično peglanju odeće i ispravljanju zgužvanih delova (onako kako ste nežni prema nekim finim tkaninama, budite nežni i prema kosi :).

Ocena: Ovaj metod je jednostavan, prilično efektivan ali rezultati u ogromnoj meri zavise od veštine osobe koja sprovodi postupak. Mnogo je lakše frizeru koji vas fenira nego kada to radite sami. Umereno oštećuje kosu, ako je kosa ekstremno kovrdžava postoji šansa da neće delovati i u slučaju kada je koncetracija vlage u vazduhu povećana kosa može da se izvije i izgubi oblik. Dakle, nabavite dobar fen i pokušajte da tako "smirite" svoje kovrdže. Možda će ovo zahtevati malo više vremena i truda ali rezultati bi trebalo da budu ok.

3. Peglanje - Ako imate veoma kovrdžavu kosu i feniranje vam nije dovoljno, onda pokušajte sa peglom. Posle pranja kose, isfenirajte se i onda pređite kosu peglom. Koristi isti princip za ispravljanje kao i feniranje ali je nešto intenzivnije i efektivno je na svim tipovima kose.

Ocena: Peglanje je nešto što funkcioniše sa gotovo svim tipovima kose. Može biti relativno brzo i, jednom kada nabavite peglu, postupak nije toliko skup. Nažalost, više oštećuje od feniranja i kosa će postati frizzy kada ima vlage u vazduhu.

4. Proizvodi za stajling - Ako ne volite silikonske kreme ili želite da maksimalno izbegnete peglu, onda možete probati proizvode koji privremeno ispravljaju kosu tačnije, potpomažu taj proces. Ovi proizvodi presvlače kosu polimerima koji drže kosu ravnom.

Ocena: Ovi proizvodi mogu biti efektivni ako kosa nije jako teksturisana i ako ste dovoljno vešti u njihovom nanošenju i stilizovanju kose. Efekat traje dok se proizvod ne ispere. Kosa može izgledati slepljeno i neprirodno. Sami po sebi nisu dovoljni za ispravljanje kovrdžave kose.


5. Brazilsko ispravljanje/Keratinski tretman - Ovo je trenutno hit po frizerskim salonima širom sveta a o tretmanu je pisano čak i listu New York Times. Frizer nanosi proteinsku formulu na kosu i potom je pegla kako bi bila prava. Teoretski, protein se kristalizuje u kosi i drži je ravnom. Što se kosa ređe pere, efekti tretmana će biti duži.

Ocena: Ovo je efektivna procedura ali se cene kreću i do 100-120 evra što teško da je isplativo. Ako često perete kosu protein se skida sa dlake i ona se brže vraća u svoje prirodno, kovrdžavo stanje. Takođe, postoji problem sa značajnom količinom formaldehida koja se koristi u ovim formulama. Ovo možda i neće biti problem za korisnika usluge ali frizer je izložen štetnim isparenjima više puta dnevno.


6. Japansko ispravljanje - Ovo je nešto trajniji način da se eliminišu kovrdže. Cena tretmana se kreće od 450 evra pa naviše, tako da je ovo najskuplji metod sa liste. Frizer nanosi specijalnu formulu na kosu i potom prelazi peglom.
Ocena: Zbog visoke cene malo ljudi se usuđuje da isproba ovu proceduru. Lista sastojaka proizvoda koji se koriste nije objavljena ali činjenica da se koristi neutralizator znači da bi moglo da se radi o nekoj varijanti sredstva za trajno ispravljanje što je prilično agresivan metod za kosu, naročito za ovakvu cenu. Japansko ispravljanje se u Srbiji još uvek ne radi.

7. Sredstvo za trajno ispravljanje (eng. - relaxer) - Ako želite ravnu kosu, ne postoji efektivniji metod. Bazna hemikalija se nanosi na kosu i dolazi do hemijske reakcije. Onda se kosa fizički ispravlja i nanosi se neutralizator koji menja hemijske veze u novi, pravi oblik. Postupak čak može da se izvede i kod kuće ali morate biti pažjivi jer pojedine hemikalije u ovim formulama mogu biti opasne.
Ocena: Bez sumnje, ovim metodom ćete trajno otkloniti kovrdže. Takođe je jeftinije u odnosu na Brazilsko ili Japansko ispravljanje. Međutim, ujedno od svih navedenih metoda ovaj najviše oštećuje. Kosa će biti više suva i više sklona lomljenju. Vremenom raste nova kosa i moraćete da ispravljate i izrasli deo. Važno je da nađete iskusnog i pouzdanog frizera.


7 comments:

  1. Imas li preporuku za dobar fen koji ne ostecuje kosu puno?

    ReplyDelete
    Replies
    1. S-2 Infrared-UV profesionalni Fen, ovaj fen manje ostecuje kosu.Jako je dobar ja ga imam...

      Delete
  2. Nazalost svi ostecuju :( Tu je vaznije da fen drzis sto dalje u odnosu na kosu od marke fena. Ja imam profesionalni fen i neki obicni kucni Phillips i cesce koristim ovaj drugi.

    ReplyDelete
  3. Da li znas nekoga ko je probao Japansko ispravljanje? Koji bi tretman ti (bez obzira nacenu) preporucila?

    Sanja

    ReplyDelete
  4. Imala sam problema sa kosom,bila mi je mnogo ostecena,izgledala je kao metla,otisla sam kod svog frizera i uradila trajno ispravljanje kose...Malo je reci da sam prezadovoljna,i danas posle 5 meseci kosa mi je mekana,sjajna manje ostecena,i savrseno prava,poenta price je da devojke koje zele to da urade samo treba da odu kod frizera koji koristi dobre preparate i nece biti greske.Meni je radjeno sa Goldwell preparatima,proces traje oko 6 sati,a ispravljanje sam platila 10000 din.

    ReplyDelete
  5. moze li mi neko napisati koji nazive proizvoda za brazilsko ispravljanje kose? mislim na brazilske proizvodzace... ili da li neko koristio neciji drugi proizvod za brazilski tretman plave kose?

    ReplyDelete
    Replies
    1. meni je frizerka na plavoj(beloj)kosi radila brazilsko feniranje sa qod keratinom i nisam bila uopste zadovoljna,solidno je ispravio kosu (talasastu,suvu,ne bas ostecenu,koja bez feniranja ne lici ni na sta)ali se nakon manje od mesec dana kosa vratila u jos gore stanje,ne da je bila suva kao pre, nego je skroz ispucala i povrsinski sloj je skroz iskidan,toliko da kosu ne mogu da oporavim vec 4 meseca vec je stalno vezujem u rep.dakle qod keratin NIKAKO (jedino ako ne zelite da vam kosa posle nekoliko nedeja postane slametina). nadam se da sam malo pomogla.pozz

      Delete