Ricinusovo i bademovo ulje

Pojačano opadanje kose u jesenjim i zimskim mesecima je pojava koja pogađa većinu žena. Česta promena temperature, suv vazduh, slabija izloženost sunčevoj svetlosti, ishrana siromašna svežim voćem i povrćem su faktori koji negativno utiču na kvalitet i gustinu kose. Maske s bademovim i ricinusovim uljem su poznate kao prirodni tretmani koji pripomažu brži rast kose i sprečavaju perutanje kože glave. Bademovo ulje je bogato proteinima, vitaminom E, magnezijumom, a ricinusovo ulje sadrži ricinoleinsku masnu kiselinu, kao i vitamin E.

Potrebno je da utrljate ulje u kožu glave blagim kružnim pokretima i ostavite da deluje bar pola sata pre nanošenja šampona. Masaža podstiče cirkulaciju, a hranljive materije koje ova ulja poseduju čine kutikulu mekšom i jačom, te sprečavaju lomljenje. S druge strane, hrane i smiruju kožu skalpa, uspešno uklanjaju izumrle ćelije koje se lepe za gustu strukturu ulja, a ricinoleinska kiselina, sastojak ricinusovog ulja, sprečava nastanak gljivica koje su čest uzrok peturi. Bez izumrlih ćelija koje mogu da zapuše folikule, nova dlaka može neometano da raste.

Napominjemo da je ricinusovo ulje dosta gusto, pa se savetuje da ga pomešate sa bademovim ili nekim drugim uljem.

Ricinusovo i bademovo ulje nije odlično samo za negu skalpa. Ukoliko želite da vam trepavice budu bujnije i da se manje lome, namažite ih ricinusovim ili bademovim uljem pred spavanje. Bademovo ulje se takođe preporučuje za skidanje šminke oko očiju.

Upozorenje!

Ova ulja ne izazivaju rast kose, već samo pomažu da kosa raste brže i kvalitetnije. Ukoliko je pojačano opadanje kose posledica bolesti, korišćenja određenih lekova ili bolesti skalpa, potrebno je da konsultujete svog lekara.

Ulje čuvajte na hladnom i suvom mestu.

Povezani tekstovi:

Moroccan oil?
Kokosovo ulje - jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoju kosu
Uljani tretmani za kosu
Kosili+AD kapi+ricinusovo ulje+kapi od koprive...?


15 comments:

  1. Je l ima bademovo ulje uticaja na boju, plave farbane kose, kao sto (valjda) imaju neka?
    Koje je najbolje kupiti?

    ReplyDelete
  2. ja preporucujem bademovo,kosa postaje sjajnija,lako se ispira za razliku od nekih ulja,nisam primetila da utice negativno na boju,kosa mi je isto plava farbana....:)

    ReplyDelete
  3. Koliko ja znam bademovo ulje nema uticaj na boju. E sad, sto se tice marke, videla sam da ima Aromatika, za druge stvarno ne znam :-/ Ali mislim da bi i ono bilo ok (ja recimo koristim neko no-name kokosovo i dobro mi je).

    ReplyDelete
  4. Nijedno ulje ne utice na promenu boje kose, jos manje farbanu. Jedino recimo mozete od orahoog da dobijete crniji sjaj ako imate tamnu kosu. Cickovo- da dobijete sjaj na plavoj kosi, onaj zlatasti. Kamilica je dobra za plavu kosu, orahovo/zaflija caj za tamniju kosu.

    Jedino znam da hlor moze uticati na promenu boje. Mada nisam u to sigurna, nisam farbala kosu.

    ReplyDelete
  5. Koliko cesto je preporucljivo da se nanosi maska u vidu bademovog i ricinusovog ulja?

    ReplyDelete
  6. Koja je cena ovih ulja? :)

    ReplyDelete
  7. I mene zanima koliko često se preporuča nanošenje maske od bademovog i ricinusovog ulja te nakon koliko vremena su vidljivi prvi rezultati (imam problem s peruti )? Ulja su jeftina, oko 3,4 KM u BIH.

    ReplyDelete
  8. Mesec dana jednom do dva puta nedeljno.

    ReplyDelete
  9. Ricinusovo i bademovo ulje stvarno pomazu kada je rast kose u pitanju, ali vise se misli na gustocu jer popravlja uglavnom volumen vose. Ja sam stavljala tu smjesu godinu dana i kosa mi je jako dobila na volumenu i sjaju, ali na vrhovima se kosa toliko stanji u odnosu na gornji sloj da je morate osjeci jedno 4cm najmanje, ali naravno to radite potepeno, ja sam sjekla svaki mjesec po cm. Primjetila sam osjetno poboljsanje kose i sad sam prezadovoljna. Preporucila ih ovo svima, a posebno curama koje imaju rijetku, suhu i ostecenu kosu, stvarno djeluje. Ali morate biti strpljive,rezultati ne dolaze bas odmah jer kada je neki prirodni preparat u pitanju kosi tj. tjemenu treba malo duze da se navikne, ali isplati se. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moze li neko da mi kaze da li se ricinusovo ulje direktno stavlja na kosu? Imam tanku dlaku i rijetku kosu, i cula sam da je veoma dobro stavljati ga po korijenu kose, samo mozete li mi reci da li ste ga utrljavale po korujenu kose?

      Delete
  10. moze ja ga tako koristim :)

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Sve je stvar genetike.Ja nisam primetila nikakvu drasticnu razliku, niti mi je kosa brze rasla od ricinisa i badema.Ulje samo trenutno zamaskira ispucale krajeve, posle dva tri dana opet isplivaju osteceni krajevi i ako redovno skracujem kosu.

    ReplyDelete