Orahovo ulje

Orahovo ulje ima zlatno-žutu do braonkastu boju i gorkog je ukusa. U rimskom periodu smatrano je uljem za siromašne i pored ishrane korišćeno je u lampama za osvetljavanje. Za jedan litar ulja potrebna su dva kilograma oraha. Danas njegova upotreba nije naročito raširena mada je zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina izuzetno u prevenciji srčanih oboljenja.

Orahovo ulje se tradicionalno koristi i u kozmetičke svrhe. Smatra se da povećava elastičnost kože i smanjuje pojavu bora. Bogato je vitaminima A i E i Omega-3 masnim kiselinama. Ne koristi se na svetloj kosi već samo na tamnoj. Jača vlas kose i čini je otpornijom na svakodnevna mehanička oštećenja. Preporučuje se najpre kao tretman pre pranja - dva kašike orahovog ulja namažite na kosu i držite na glavi dva sata. Kosa će biti hidrirana i dodatno sjajna. Orahovo ulje bogato je vitaminom E za koji se pretpostavlja da pomaže rast kose.

Može da se stavi i posle pranja ali u veoma maloj količini kako se kosa ne bi preterano umastila. Kosa će biti jača i lakša za češljanje.

Kod nas je prilično popularno Afroditino "Orahovo ulje" koje košta tek negde oko 2 evra. Smatram da je ovo ulje solidno kao tretman pre pranja ali imajte u vidu da se ne radi o čistom orahovom ulju - ovo je zapravo mineralno ulje (koje je puno jeftinije) sa dodatkom orahovog ulja. Ovo jeste tretman za kosu ali nije orahovo ulje (kao što biste mogli da pretpostavite na osnovu naziva proizvoda). U našim prodavnicama se često pod imenom "kokosovo", "čičkovo", "orahovo" itd. ulje zapravo prodaje mineralno ulje sa dodacima određenih mirisa i ulja. Ova ulja su prilično jeftina (cene kreću od 50 dinara pa naviše) i mogu biti i efektivna u nekim situacijama ali, kao potrošač, imajte u vidu da to nisu čista bazna ulja.



Još jedna izuzetno važna stvar koju treba napomenuti je da orahovo ulje daje crvenkasti odsjaj (što vam se može dopasti a možda i ne baš jer se teško otklanja :). Ako ovo predstavlja problem za vas, razmislite o alternativi tj. ipak odaberite neko drugo ulje.


Recept za pakovanje sa orahovim uljem

Potrebno:

- 2 žumanceta
- kašika orahovog ulja
- 2 kapi eteričnog ulja po izboru (na primer - ruzmarin, ruža ili lavanda)

Pomešajte žumanca, orahovo ulje i eterično ulje u maloj činiji. Nanesite na kosu i kožu glave i umotajte u plastičnu kesu (ili plastičnu foliju) pa preko toga stavite zagrejan peškir. Neka stoji na glavi sat vremena. Isperite kosu i nanesite regenerator koji uobičajeno koristite.



Slični tekstovi:

Napravite masku za kosu od avokada
Majonez kao tretman za kosu?
Kokosovo ulje - jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoju kosu

1 comment:

  1. Jako je dobar za seborejičnu i kosu punu peruti!

    ReplyDelete