Tretmani za kosu bez formaldehida



Tretmani keratinom veoma su popularni i veliki broj salona ih radi, međutim, ono što često odbija potencijalne klijente jeste zdravstveni rizik zbog isparavanja formaldehida. Formaldehid je poznati karcinogen. Ipak, rezultati ovih tretmana često su jako dobri. Mnogi proizvođači sada pokušavaju da kreiraju proizvod koji će dati jednake rezultate ali bez prisustva opasnih supstanci. Ako se rešite da radite tretman, predlažemo vam da i sami dodatno istražite ovu problematiku i pronađete onaj koji neće biti rizičan po vaše zdravlje. Ovo su neki od tretmana novije generacije koji obećavaju lepu kosu:

Macadamia StraightWear™





I proizvođači gotovo već čuvenog Macadamia ulja za kosu ušli su u tržišnu trku zvanu "keratinski treman". Na slici gore su predstavljena dva proizvoda koja se koriste u ovom postupku. Na početku procesa koristi se Purify šampon za dubinsko čišćenje koji je mešavina biljnih i citrusnih ekstrakata; on uklanja naslage hlora, minerala i proizvoda za stajling. Potom je kosa spremna za nanošenje samog tretmana koji "transformiše kovrdžavu i neurednu kosu u glatku i svilenkastu". Sadrži specijalnu mešavinu makadamija ulja sa ginko bilobom i drugim biljnim ekstraktima, hidriria, jača kosu i čini je sjajnom. Proizvođači obećavaju da je posle urađenog Macadamia StraightWear™ tretmana za sređivanje kose dovoljno svega par minuta. Rezultati traju do četiri meseca a potom se proizvod ispire sa dlake i ona poprima svoj pređašnji prirodni oblik. Na sajtu napominju da je namenjen osoba koje nisu blajhane, imaju pramenove ili sedu kosu - ovo je prvenstveno tretman za osobe sa tamnijom kosom. Na jednom našem domaćem sajtu smo pronašli ove proizvode koji su dostupni za naručivanje i kod nas.

Keune Keratin Smoothing Treatment


Mnogi od vas vole Keune a da li ste znali da su i oni kreirali svoju alternativu keratinskom tretmanu? Postupak se sastoji od pet koraka i, prema tvrdnjama iz holandske kompanije Keune, 100% je bez formaldehida. Glavni sastojak je aktivni keratinski kompleks koji "jača dlaku spolja i iznutra" tako da ona postaje svilenkasta i laka za oblikovanje. Rezultati traju 6 do 12 nedelja. Prema onome što smo pročitali, ovaj tretman utiče na disulfidne veze što znači da ima neke elemente trajnog ispravljanja kose. Ovo znači da bi ovaj tretman zaista trebalo da rade samo frizeri jer bi kosa mogla da se hemijski ošteti. Našli smo da na nekim sajtovima postoji mogućnost kupovine ali od vas traže da pre toga pročitate tehničku dokumentaciju i rešite test (!) da biste mogli da naručite. Podrazumeva se i da bi trebalo da budete profesionalni frizer. Na stranim sajtovima piše da se ova usluga naplaćuje oko 200 dolara. U ovom video klipu detaljno je objašnjeno kako se koristi:




L'oreal X-tenso Moisturist

 


Naravno, cela priča ne može proći bez L'oreal-a ;) Njihov X-Tenso® Moisturist pruža efekat brazilskog tretmana a u konsultaciji sa frizerom se dogovarate do koje mere će kosa biti ispravljena - tj. da li želite da kosa zadrži volumen ili bude veoma ravna. Proces traje oko sat vremena i ima izvesne elemente tretmana koji utiče na hemijsku strukturu kose. Na kosu se nanosi krema koja stoji 10 do 20 minuta (u zavisnosti od teksture, gustine kose i željenog stepena ispravljanja). Potom se kosa detaljno ispire i stavlja se neutralizator. Posle tretmana treba da prođe 48 sati pre narednog pranja kose. Ako želite dodatno ispravljanje onda frizer posle ispiranja kreme prelazi kosu peglom.

Tretman je namenjen gustoj zdravoj kosi koja NIJE hemijski oštećena. Rezultati traju osam nedelja. Na zvaničnoj L'oreal Profesionnel fejsbuk stranici smo postavili pitanje da li neko u Srbiji radi ovaj tretman i uputili su nas na studio lepote Mystery, Pariske Komune 67, Beograd (neplaćena reklama! ;).


NuNAAT Ultra Keratin Touch


uNAAT Ultra Keratin Touch čini kosu sjajnim i urednijom tokom 30 dana. Sastoji se iz tri koraka (priprema, ravnanje i završetak). Smanjuje volumen i može se raditi kod kuće. Paket za jednu aplikaciju košta oko 25 evra. Rezultati zavise od prirodne teksture kose - veoma kovrdžava će biti ravnija a kosa koja je već ravna izgleda sjajnije i zdravije.

I Sephora je kreirala svoj keratinski tretman za kućnu upotrebu a o njemu smo već pisali ovde.

Ovo nisu jedini alternativni tremani, postoji veći broj njih, slobodno pretražujte Internet u svrhu informisanja :) a o drugim tremanima pisaćemo u nekom narednom tekstu.

Srodni tekstovi:

Činjenice o formaldehidu i keratinskom tretmanu
Hemikalije koje oslobađaju formaldehid
Ispravljanje kose bez upotrebe pegle
Keratinski tretman - moje iskustvo
Keratinski tretman - kako izgleda kosa posle prvog pranja?


Follow my blog with Bloglovin

7 comments:

  1. na kom nasem sajtu ima ovih proizvodA?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koliko ja znam, to su proizvodi za profesionalnu upotrebu pa ih bas i nema :-/ Ovaj Macadamia moze da se kupi kod nas ali opet, i on je za profi upotrebu

      Delete
  2. Htela sam jedno vreme da uradim keratinsko ispravljanje ali se plasim da ne unistim kosu. :))

    Ucestvuj u giveaway-u... :)
    http://confessionsofthepsychocat.blogspot.com/2012/09/osvojite-pinkiebella-komad-nakita-po.html

    ReplyDelete
  3. Ja sam radila sa diksonovim belim keratinom odlican je al je problem jer retko koji salon radi sa njim, bez formaldehida je i ne isparava uopste.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako mozes molim te napisi u kom salonu si radila :) Hvala

      Delete
  4. Na makadamijinom tretmanu pise danije za sedu kosu.A bas sam htela da ga isprobam. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bezveze :( Ja nikako da nađem adekvatnu količinu u Alexandar cosmetics (ostala su im samo pakovanja od litar valjda)

      Delete