Šta kada kosa raste samo do određene dužine?

 
Mnogi ljudi se žale da im kosa raste samo do određene dužine a posle toga ne. Ovo može biti frustrirajuće ali potrebno je da razmislite zašto je to tako. Najčešći uzrok je lomljenje kose. Ovo ne znači da kosa ne raste - ali se zapravo brže kida i lomi nego što raste tako da ste uvek na sličnoj dužini. Zašto se kosa lomi? Zbog preteranog feniranja, farbanja, peglanja, zbog stavljanja ekstenzija ili korišćenja gumica koje kidaju kosu, kao i zbog grubog češljanja i četkanja. Važan faktor je i izlaganje UV zracima bez zaštite. Ako su ovo uzroci zašto vam je kosa uvek na istoj dužini onda treba da primenite sledeće rešenje: počnite da koristite jače maske za rekonstrukciju kao i tretmane koji se na kosu stavljaju pre pranja (možete kupiti gotove ili jednostavno koristiti neko ulje kao što su kokosovo, maslinovo itd). Ako kosu puno izlažete suncu potrebno je da koristite sprej sa UV zaštitom. 
 
Peglanje kose svedite na minimum i naročito izbegavajte da po xy puta provlačite peglu preko istog pramena kose. Isto važi i za feniranje, nemojte dugo "pržiti" kosu na jednom mestu i fenirajte se samo kada baš morate. Preporučljivo je da tada koristite neki od proizvoda koji štite kosu od toplote.
 
Kada koristite kvalitetnije maske i regeneratore kosa će se vrlo malo petljati i češljanje će biti lakše tako da neće biti potrebe da budete grubi prema kosi. Nikada nemojte nasilno vući četku kroz zamršenu kosu i izbegavajte firzere koji rade takve stvari. Postoje i dečiji sprejevi za raščešljavanje, koštaju oko 200 dinara. Mada, kao što smo rekli, ove probleme ćete najefikasnije eliminisati kroz korišćenje negujućih tretmana i maski za kosu.
 
Drugi razlog zbog koga kosa raste samo do određene dužine može biti neadekvatna ishrana. Nedostatak feritina (gvođža koje omogućava stvaranje proteina kose) može biti jedan od uzroka. Kosa je sastavljena od proteina i, ako ih ne unosite dovoljno, to se može odraziti na njen rast. Povećajte unos mesa a ne bi bilo loše da proverite krvnu sliku i da se konsultujete sa doktorom da li treba da koristite neke od dodataka ishrani sa gvođžem. Vitamin B12 i cink takođe utiču na kvalitet i teksturu kose.



 

Par novih stvarčica od Philip Kingsley



Svako vreme nosi nove opsesije a očito moja sledeća opsesija zove se Philip Kingsley :D Pisala sam već o Philips Kingsley Elasticizer-u (klik ovde za tekst) i o tome koliko mi se dopao. Sada sam napokon naručila veće pakovanje  (ovu teglicu od 150ml) i uz to na akciji na sajtu dobila mini-pakovanje od 40ml. Kosa mi izgleda puno zdravije i lepše kad koristim Elasticizer i mislim da je vrlo praktičan proizvod. Interesantno je da se u kutiji sa teglicom dobija i plastična kapa i u uputstvu piše da se kapica stavi na glavu 10-20 minuta onda kada nanesete Elasticizer. O samom tretmanu kaže - "Intenzivni, superhidrantni tretman pre pranja kose za sve tipove kose. Daje elastičnost, bujnost i sjaj." Sviđa mi se i što ističu značaj zaštite kose od UV zraka što je uglavnom zanemareno od strane proizvodača kozmetike za negu kose a itekako utiče na oštećenja.


Na kutiji je ispisana njihova podela proizvoda prema tipovima kose - "fine, medium, coarse i African-Caribbean". S obzirom na to koliko je moja kosa suva i sklona oštećenjima, za probu sam uzela Moisture Extreme Conditioner na kome piše da je namenjen "ekstremno poroznoj kosi, sitnim loknama i svim tipovima etničke, teksturisane kose".  Treći proizvod koji sam kupila je Exfoliating Scalp mask - sadrži aloe veru, vrši piling i umanjuje perutanje kože glave. U početku se koristi jednom nedeljno a potom po potrebi. Jedno pakovanje od 20ml me je koštalo 6 evra (što i nije baš jeftino). Može da se koristi zajedno sa Elasticizer-om. Imaju i puno drugih interesantnih proizvoda, volela bih još da probam njihove Minimizer, tonik za kosu i Daily Damage Defense sprej. Imaju veća i manja pakovanja što je jako zgodno za probu. Kad isprobam ovo što sam kupila, pišem utiske. Kosa mi je trenutno u prilično lošem stanju jer sam u poslednjih par meseci išla kod frizera puno češće nego obično.

Tajne lepe kose - Monica Bellucci



Monika Beluči je simbol italijanske lepote. Po njenom mišljenu, sa godinama nije izgubila nego je još više dobijala što se tiče lepote i izgleda. Ne drži nijednu posebnu dijetu, voli plivanje i jogu. Obožava crveni karmin i duge opuštajuće kupke za telo. A kako neguje kosu?
 
Monika ima raskošnu, gustu kosu i nosi frizure koju su uglavnom klasične. Ne voli dramatične promene boje kose i farbanje, trudi se da izgleda prirodno. Monika (47) i dalje nosi dugu ravnu kosu (obično je pravilo da je žene sa godinama skraćuju i posvetljuju).
 
Koristi šampon razblažen u vodi kako joj kosa ne bi bila previše isušena i veruje da je upotreba koncentrisanih šampona štetna. Kosu pere dva puta nedeljno.
 
Na koren kose stavlja maslinovo ulje i povremeno ga koristi za dubinsku negu. Hladno ceđeno maslinovo ulje, bogato vitaminima A i E takođe koristi i u svakodnevnoj ishrani. Smatra da važna zdrava i balansirana ishrana ali da ne treba biti preterano strog prema sebi.
 
 Izbegava feniranje tako da frizuru pravi samo onda kada učestvuje u javnim događajima i snimanjima, ostalim danima pokušava da joj da oduška.

Evo nekih od njenih izdanja:



 

 


 

Batiste Blush Dry Shampoo - recenzija


 
Veliki sam pobornik stava da kosu povremeno treba "odmoriti" i to je jedan od razloga zašto obožavam šampone za suvo pranje kose. Nažalost Krka je prestala da proizvodi svoj šampon ovog tipa ali se zato u DM-u pojavilo nekoliko brendova a među njima i Batiste o kome ima dosta recenzija na Internetu i jedan je od poznatjih šampona za suvo pranje. Ima ga u apotekama a u DM-u su pored ovog dostupni šampon nemačke proizvodnje u plavoj bočici, zatim Balea i Syoss.
 
Ovi šamponi su praktični onda kada objektivno nemate vremena da operete kosu ali takođe su pogodni za produžavanje trajnosti frizure. Ja npr. odem kod frizerke koja me isfenira na ravno; četvrtog dana posle feniranja naprskam ovaj šampon i na taj način produžim trajnost te frizure za još dva - tri dana. Poenta ovoga nije (samo) ušteda vremena i novca već i činjenica da se kosa se ne izlaže dodatnog maltretiranju. A svako pranje kose i svako feniranje jeste maltretiranje.  
 
 
Batiste Blush je po meni dobar šampon za suvo pranje i definitivno služi svrsi. Ima nežan puderast miris (kao što mu ime kaže "Blush") koji mi se naročito ne dopada ali mi takođe i ne smeta. Pre upotrebe treba dobro protresti bocu i onda naprskati u koren kose sa razdaljine od 30 cm.
 
Ima beličastog traga ali čini mi se manje nego kod drugih šampona za suvo pranje. Višak se klasično ukloni četkom ili blago navlaženim peškirom (u slučaju da ste baš preterali).
 
Ima više različitih Batiste šampona sa različitim mirisima i u budućnosti planiram da probam i ostale ali mogu da kažem da sam ovim potpuno zadovoljna. Kao što sam rekla, praktična stvar iz više razloga a naročito bi na ovaj proizvod mogle da obrate pažnju osobe koje ima suvu i oštećenu kosu.