Nega kose zimi - 10 saveta

Zimi se kosa dodatno isušuje zbog niskih temperatura, vetra i suvog vazduha koji nastaje kao posledica grejanja. Usled toga kosa se isušuje pa je više sklona petljanju i mršenju. To nas opet navodi da agresivnije koristimo češalj pri raspetljavanju, te zbog toga dolazi do kidanja kose. Iz svih ovih razloga, zimi je neophodno preduzeti par dodatnih koraka koji se tiču nege.

1. Kada god ste u prilici, pokrijte glavu prilikom izlaska napolje. Možete koristiti šal ili kapu, a idealno bi bilo da kapa ima satensku ili svilenu postavu.

2. Kosa je bolje zaštićena kada je skupljena. Koristite šnalice i potrudite se da i donje delove "ušuškate" u kaput ili jaknu.

3. U šampon koji inače koristite dodajte malo ulja (maslinovo, kokosovo itd). Isto ulje možete dodati i u regenerator.

4. Suština zimske nege je u održavanju odgovarajućeg nivoa hidriranosti kose. Umesto vrele, koristite toplu prilikom ispiranja šampona i regeneratora.

5. Nabavite neki jači tretman i jednom nedeljno priuštite kosi dubinsku negu. Stavite na glavu plastičnu kesu i zagrevajte fenom.

6. Odsecite suve, dehidrirane krajeve pošto je veća verovatnoća da će se stalno kačiti za okovratnik jakne ili kaputa (što naravno po pravilu dovodi do kidanja kose).

7. Potrudite se da u prostoriji u kojoj boravite bude ovlaživač vazduha ili stavite na TA peć šerpicu sa vodom.

8. Ukoliko spadate među ljude koji ni zimi ne koriste fen, obratite pažnju da napolje izlazite samo ako vam je kosa potpuno suva. Delovi koji su iole vlažni bi mogli da se zamrnu i slome tokom pomeranja.

9. Četkanjem kose četkom od prirodne dlake raspoređujete sebum koji koža glave prirodno luči i to je odlična stvar u borbi protiv suve kose.

10. Povećajte unos tečnosti i vežbajte redovno kako bi sve hranljive materije dospele do kože glave i folikula.

4 comments:

  1. da da...///...

    ReplyDelete
  2. jel ovo istina?

    ReplyDelete
  3. Pre svakog pranja stavljam na kosu maslinovo, bademovo, kokosovo ulje... Imam taj problem da je ona bas doosta suva, iako je ne peglam, niti susim fenom :( Napominjem da se hranim zdravo, jedem dosta voca, pijem dosta vode... Onda sam negde procitala da se kosa u nekom trenutku prezasiti i tih prorodnih ulja i pocne da tanji dlaku... Da li je to istina?? Inace, imam dosta gustu kosu, ali tanku dlaku. Da li imate neki savet? Plizz pomagajte zene :((

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaj da stavljas ulja na vlaznu kosu
      Odnosno pre pranja je pokvasis, naneses ulje, ono odstoji pola sata-sat, pa onda operes kosu samponom i stavis neki balsam ili masku na kraju.
      Veruj da je efekat mnogo bolji kada se nanosi na morku kosu ;-)

      Delete