Saveti za pravilno peglanje kose




Kada je u pitanju izlazak ili neka specijalna prilika - pegla za kosu je često najbolji prijatelj mnogih pripadnica lepšeg pola. Svakako da ne preporučujemo svakodnevno korišćenje pegle s obzirom na količinu oštećenja koja izaziva ali u situacijama kada baš morate da je koristite, pokušajte da pratite sledeća pravila i savete kako bi vam kosa bila zdravija i lepša.

Započnite dobrim šamponom i regeneratorom

Danas postoje specijalno dizajnirane linije koje potpomažu proces ispravljanja kose. Peglanje jeste stres za kosu te svakako svojim vlasima pre peglanja priuštite jednu dobru masku koja će omogućiti raspetljavanje bez primena sile i divljačkog češljanja :)

Koristite sredstvo za zaštitu kose od toplote

Poželjno je da uvek koristite neki od ovih preparata. Nanesite ga 2 do 5 minuta pre peglanja kako bi ga kosa bolje upila. Ovakvi proizvodi će do izvesne mere smanjiti stepen oštećenja. O jednom od proizvoda koji štite kosu tokom peglanja možete čitati ovde.


Odaberite umerenu temperaturu ("medium/medium low")

Pegle za kosu, naročito one profesionalne, mogu da se zagreju do izuzetno visokih temperatura i da sprže vlasi. Ipak odaberite sporiju, ali sigurniju varijantu - podesite peglu na "medium" ili "medium low" temperaturu i radite sa malim pramenovima kako biste postigli što bolje rezultate.

Potpomognite proces

Dok peglate kosu, uhvatite svaki pramen rukom ili češljem i vucite kosu od sebe dok je ispravljate. Ovo će omogućiti da rezultati peglanja budu bolji i da kosa bude ravnija.

Neka se svaki pramen posle peglanja ohladi

Pošto ste jednom prešli peglom preko pramena - budite strpljivi i ostavite kosu da se ohladi. Ukoliko odmah krenete još jednom to će značajno uvećati stepen oštećenja. Umesto toga, sačekajte deset sekundi pre nego što ponovite postupak.

Jednom ili dva puta je sasvim dovoljno

Česta greška prilikom peglanja kose je da isti deo kose provlačite kroz peglu tri, četiri ili čak pet puta. Ovo je ekstremno loše za osetljivu strukturu vlasi. Iz tog razloga, potrudite se da pređete jednom ili dva puta. Ukoliko vam se čini da je to premalo i da vaša kosa "ne sarađuje" smanjite veličinu pramena koji peglate (recimo na pola).

Budite nežni prema krajevima

Uvek zapamtite da je najjači i najotporniji deo kose onaj blizu temena. Zato veći deo primene toplote i pritiska rezervišite za ovaj deo, a budite nežniji u rukovanju peglom dok se krećete ka krajevima. Lagano smanjujte jačinu pritiska rukom dok peglu povlačite ka krajevima kose.

Manje je više

Posle peglanja pažljivo koristite završne proizvode. Možete staviti malo leave in regeneratora na krajeve i mrvicu silikonskog seruma kao završnicu. Ukoliko natrpate kosu kremama i silikonima možete uništiti frizuru koja će delovati slepljeno i masnjikavo umesto da bude lepršava i sa volumenom

16 comments:

  1. super! mozete li mi reci kako da uvjem kosu figarom a da lokne ne budu puno velike? samo brzo jer mi to treba za sutra... Hvala :)

    ReplyDelete
  2. Ima li neki jeftiniji preparat za zastitu od toplote? :)

    ReplyDelete
  3. ja koristim taft(za zastitu od toplote)jeftin je a odlicann! :)

    ReplyDelete
  4. ja koristim biopoint repair milk,kosta oko 7evra.

    ReplyDelete
  5. takoodje za obnavljanje kose jeste tartar sos! izgleda nemoguce,ali je i te kako moguce! prije pranja kose nanesite tartar sos na vrhove kose i pustite da odstoji 5 minuta pa ga isperite

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Koje su posledice peglanja kose..i da li je opasno koriscenje figara? :)

    ReplyDelete
  8. Koje su posledice peglanje kose?Misli,sta moze da nam se desi od staljnog peglanja? I da li je opasno koriscenje figara! :)

    ReplyDelete
  9. Meni je izgorela kosa od peglanja i sad moram da je kratim -.- Eto ti posledica.A od figara ne moze nista da ti bude,ako pre toga nakvasis kosu i stavis gel.

    ReplyDelete
  10. Ja imam profesionalnu peglu,i super ispeglam kosu,uvek! :)

    ReplyDelete
  11. Kada nanesemo sprej za zasiti kose na kosu da li treba sacekati da se on osuci pa da tek onda pelamo kosu ili?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naneseš sprej (ili kremu) na mokru kosu, osušiš kosu i kad je skroz suva kosa onda se peglaš :) Dok sušiš kosu možeš da je feniraš (izvučeš na četku) ili ne moraš, u zavisnosti od toga da li ti je kosa i inače prava. Nadam se da sam uspela da objasnim iole :>

      Delete
  12. DA LI IMA NEKI SPREJ STO SE STAVLJA NA SUVU KOSU PRE PEGLANJA ??? AKO IMA PREPORUCITE MI NEKII

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najbolje sredstvo koje sam ja koristila za zaštitu kose od toplote je Kerastase Ciment Thermique :) Malo je skuplji (oko 20 EUR) ali trajaće ti godinu dana sigurno. Imaj na umu da i kada imaš sredstvo za zaštitu kose od toplote ne treba da preteruješ sa peglanjem. Pozdrav

      Delete
  13. Treba mi vasa pomoc i strucno misljenje s obzirom da prvi put kupujem presu. Htela bi da kupim skuplji i kvalitetniji proizvod, jer mi je tanka i slaba kosa, pa ne bi da je unistim. Stoga se dvoumim izmedju ova dva modela. Philips presa za kosu HPS 930/00 ili Remington Keratin Therapy presa za kosu S8590? Koji da kupim? Unapred hvala :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lep izbor, naročito za prvu peglu :)) Lično za nijansu više naginjem ka Philipsu :) Imala sam jedan stariji model Philips pegle, bila je baš skupa u vreme kad sam je kupila ali se pokazala kao odlična, znači tehnički stvarno mnogo dobro urađene pegle.

      Sa druge strane Remington Keratin Therapy ima dobre recenzije na Amazonu, pogledaj ovde: http://www.amazon.com/Remington-S8590-Keratin-Therapy-Straightener/dp/B007E0FQ1W/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1415763072&sr=8-1&keywords=remington+keratin+therapy

      Imaš trenutno u Tehnomaniji i Braunovu peglu (http://www.tehnomanija.rs/styler/braun-styler-st-780.html) koja funkcioniše po sličnom principu kao prethodne dve. Temperatura ide od 120 stepeni što mislim da je dobro (treba ti pegla kod koje možeš da kontrolišeš temperaturu, pomenula sam više puta na blogu po meni je to najvažnija opcija).

      Koju god da odebereš od te tri pegle, sigurno nećeš pogrešiti!

      I ne bi bilo loše da uzmeš neko sredstvo za zaštitu kose od toplote, idealno Kerastase Ciment Thermique :)

      Delete