Da li kosa brže raste kad se šiša?



Ovo je čest mit, ali - šišanje krajeva nema uticaj na folikule u skalpu koji zapravo određuju koliko brzo raste kosa. Ćelije u vašem telu ne znaju da li ste vi skraćivali kosu. Kosa raste u proseku 1,3 cm mesečno, bez obzira da li je šišate ili ne.

Ovo je čest mit i mnogi ljudi veruju da je ovo zapravo istina. Ipak, čestim šišanjem uklanjate rascvetale krajeve što može da utiče da kosa izgleda zdravije. Istanjeni krajevi čine da kosa izgleda tanje na krajevima (i kraće), ali nema uticaja na ono što se dešava "ispod površine".

Sujeverja vezana za rast kose su česta u kulturama širom sveta. Tako u jednoj enciklopediji o folkloru i verovanjima iz 1903. godine piše da "ako šišate kosu nedeljom, ona neće rasti, a ako je šišate petkom čućete vest o nečijoj smrti. Ako želite da vam kosa raste stavite pramen kose uz koren neke biljke koja raste ili levom rukom polijte glavu vodom iz potoka."

Na rast kose najviše utiču genetika i hormoni.

Ako želite dugu kosu, najbolje je da vršite prevenciju suvih, rascvetanih krajeva - tako ćete manje imati potrebu za skraćivanjem. Izbegavajte peglanje i preterano feniranje, i negujte kosu maskama i odgovarajućim preparatima - tako ćete brže postići željenu dužinu.




2 comments: