Kako pegla i fen oštećuju kosu?


Sušenje fenom omogućava ubrzano sušenje kose ali izaziva više efekata - pored uklanjanja površinske vlažnosti takođe uklanja vodu koja je vezana za vlas, i koja određuje stepen hidriranosti kose. Posledica je da kutikula postaje isušena, neelastična i sklona lomljenju. Kada se dlaka savije (prilikom bilo koje vrste fizičke manipulacije kosom), pritisak koji pri tom nastaje može izazvati lomljenje dlake. Prema jednoj studiji, sušenje fenom izaziva oštećenja ne samo na površinskom sloju kutikule već i dva-tri sloja dublje. Kod kose sa ovakvim oštećenima obično češljanje može dovesti do značajnog kidanja i lomljenja kose.


Što se tiče peglanja, ono izaziva dve vrste oštećenja u zavisnosti od toga da li se kosa pegla suva ili mokra. Peglanje suve kose stvara pukotine na uglovima kutikule što može da uzrokuje lomljenje. Ukoliko peglate mokru kosu, dolazi do isparavanja vlage u malim eksplozijama pare. Ovo uzrokuje da se dlaka naizmenično skuplja i širi usled čega na njoj nastaju rupice koje su vidljive kada se dlaka uveliča.


Oštećenja koja nastaju sušenjem kose fenom se mogu ublažiti korišćenjem proizvoda koji sadrže gliceryin i propylene glycol zato što oni usporavaju isparavanje vode. Takođe možete obratiti pažnju na sastojak “hydrolyzed wheat protein polysiloxane copolymer”, koji je pokazao značajnu mogućnost smanjenja lomljenja vlasi. Zanimljivo je da, iako bi se na prvi pogled očekivalo da različite vrste silikona imaju sličan efekat, hemičari sa sajta The Beauty Brains kažu da silikoni NE utiču na smanjenje oštećenja kutikule.

Oštećenja nastala peglanjem se mogu smanjiti korišćenjem regeneratora koji sadrže negujuće supstance dovoljno male molekulske mase da mogu da penetriraju u dlaku, kao što je cetrimonium chloride. Jedna studija je čak dokazala da toplota u prisustvu ovakvih negujućih supstanci rezultira povećanjem snage kose (potrebna je veća količina sile da bi se vlas slomila).

4 comments:

  1. koliko sam cula, propilen glikol je jedan od sastojaka koje navode na onim listama stetnih materija koje se koriste u kozmetici, ja ga ne bih bas rado koristila. a polysiloxane, zar to nije silikon? koliko se meni cini, u tim proizvodima za zastitu kose od toplote, vise stete nego koristi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. da li je moguce da se pre presovanja stavljaju neki preparati na kosu,a da se kosa ne osteti ili da se vrlo malo osteti?

      Delete
  2. Postoje preparati koji mogu donekle da ublaže oštećenja (kao što piše u tekstu), jedan od njih je recimo Kerastase Ciment Thermique ali nažalost ne postoji preparat koji će učiniti da se kosa uopšte ne ošteti, posledice u svakom slučaju postoje. Jedino rešenje je uvremeno i povremeno peglanje (pa i ono nosi oštećenja, u zavisnosti od tipa kose).

    ReplyDelete
  3. ako se peglam jednom u mesec dana,da li mogu ostetiti kosu?

    ReplyDelete