5 saveta za lepu kovrdžavu kosu



Ako imate kovrdžavu, talasastu ili takozvanu "prirodnu" kosu onda treba da znate da ovakva kosa zahteva posebnu pažnju. Kovrdžava kosa je sklona isušivanju i zahteva dodatnu negu. Važno je da vam vlasi budu hidrirane - onda će kosa biti manje frizzy a lokne lepše definisane. 

1. Stavljajte regenerator posle svakog pranja 

Nemojte biti lenji, imajte na umu da je vaša kosa posebno osetljiva! Kovrdže će vam biti mnogo lepše kada je kosa negovana. Obratite pažnju i na gornji deo glave - ovaj deo kod kovrdžave kose često ima tendenciju da bude frizzy jer je najviše izložen vremenskim (ne)prilikama - uticaju sunca, vetra, prašine, kao i različitim mehaničkim oštećenjima.

2. Obavezno radite dubinski tretman 

Odaberite neko od ulja za kosu ili masku koja dubinski hrani kosu i provedite par sati sa tim na glavi (ili celu noć). Neka vam to postane ritual, poželjno je da radite ovo jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje. 

3. Spavajte na satenskoj jastučnici

Nivo hidratacije koji ste postigli odgovarajućom negom treba i da čuvate - spavanjem na običnoj pamučnoj jastučnici kosu svake noći osam sati izlažete nepotrebnom isušivanju. Ovo je posebno važno u slučaju kovrdžave kose. Kada spavate na satenu kosa klizi niz njega, ne petlja se i ne mrsi, a kosa se ne isušuje.

4. Ne preterujte sa pranjem kose

Kovrdžava kosa je po prirodi stvari suva - ulja se teže distribuiraju niz dlaku zato što je uvijena a ne ravna. Da stvar bude još gora, većina šampona uklanja upravo ova dragocena ulja. Šamponi koji puno pene učiniće kosu čistom ali takođe i suvljom, zato ne preterujte sa šamponiranjem. Ako nemate naročito važan dan, i planirate da ostanete kod kuće, možete i da preskočite pranje. Još jedna tajna mnogih kovrdžavih devojaka je pranje kose regeneratorom (više o tome klikom ovde).

5. Pažljivo se češljajte

Nikada nemojte na brzinu četkati kosu. Ako imate potrebu da je razmrsite onda to radite češljem, najbolje dok još na glavi imate regenerator. Korišćenjem regeneratora i maski ćete smanjiti mršenje i petljanje kose i ovakvih "problematičnih" situacija će biti manje.


9 comments:

  1. Prvo moram pohvaliti ovaj blog, narocito zbog akcentovanja njege I problema kovrdzave kose. Moja kosa je tanka, prije rijetka nego gusta, varira od “prirodne” do jako kovrdzave kao Nikol Kidman iz mladosti. Kako uz ne bas bogatu kosu imam zaliske poput muskaraca u ranoj fazi celavosti, nisam se nikada bavila ispravljanjem kose, vec sam svoje napore usmjerila da od ovoga sto vec imam dobijem sto vise, vezano za stepen kovrdzavosti koja zavisi od vise faktora: duzine, nacina sisanja, stepena ostecenja, nacina susenja. Veca kovrdzavost znaci i veci (u mom slucaju normalan) volumen, jer kosa gubi na duzini a dobija na “sirini”. Sto se tice duzine, tu bi trebalo procijeniti sopstvenu optimalnu duzinu, jer sve vise od toga dovodi do istezanja cak I tanke kose. Nacin sisanja je po meni toliko bitan koliko I zdravkje kose, pri tome ne mislim na oblik frizure, vec vjestinu frizera da osisa krajeve kose, jer ako su pretanki, kovrdze budu jadne na krajevima, a ako su predbeli kosa bude rascupana I lokne imaju metlast zavrsetak. Desavalo mi se da ista frizura sisana kod dva razlicita frizera izgleda sasvim drugacije. Medjutim, cak iako su se stekli svi uslovi, zdrava I lijepo osisana kovrdzava kosa nece lijepo izgledati ako joj se ne posvetimo kako treba prilikom susenja. Ovo podrazumijeva izbacivanje fena , i susenje kose na suncu ili uz jak izvor toplote (npr. pec, nikako grijalicu koja izduvava vazduh) . Nakon upotrebe odgovarajuceg sampona, obavezno regeneratora za kovrdzavu kosu (ili maske za jako suvu) kosu treba isprati i dok je jos glava okrenuta na dolje (jos ste u kupatili nad kadom) poceti oblikovati kovrde tako sto cete kosu pritiskati dlanovima put gore, blago je stiskajuci da biste ocijedili vodu. U ovoj fazi jos ne koristite peskir, ovako se kosa pocne odvajati u nekoliko debljih kovrdza. Tek kad one postanu vidljive nastavaljate sto njeznije tapkanje peskirom, bez ikakvog zamotavanja . Odlazite kod izvora toplote. Iz kovrdza jos kaplje po malo, ali to je dobro jer ta “putanja” kapljice definise kovrdzu. Sada na dlanove uzmete po par kapi iscijedjenog limuna, I nastavljate postupak kojim ste “cijedili” kosu iznad kade. Kako se kosa bude cijedila dodacete jos malo limuna, ali prijenego kosa bude mozda nekoh 30% suva. Prevelika kolicina limuna, kao I stavljanje na prosusenu kosu napravice kontra efekat (kao da ste stavili previse gela). Prava kolicina limuna ce kosi dati sjaj, kovrdze ce biti fino fiksirane, a nece biti onaj ucebani efekat koji obicno nastane od pjene ili piva. Takodje, ovako se mogu sakriti mala ostecenja kose. Izvor toplote ne smije biti prejak. Sve ovo moze postici efekat I sa difuzorom, ali mozda malo vise nego polovican. Mozda vam je cudna prica sa limunom, ali sjetite se da upravo on u zivot povrati lomljive I ostecene nokte.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koji sampon i regenerator i masku preporucujete za dugu kovrdzavu , farbanu i suvu kosu sklonu pucanju na krajevima...

      Delete
  2. Pisem na brzinu, pa se izvinjavam zbog pravopisnih gresaka u gornjem postu.
    Jos samo da napomenem da se kosa ako vec mora da se cseslja, ne ceslja kompletno, vec kovrdza po kovrdza onim cesljem za minival, sa zupcima razdvojenim po 1cm i vise, jer se tako kovrdze nece razbarusiti.

    ReplyDelete
  3. Sjajni saveti, puno nam znači svako lično iskustvo, hvala :)

    ReplyDelete
  4. I da, kovrdžava kosa je jako specifična i zahteva posebnu negu i eksperimentisanje... Jako malo ljudi zna kako da neguje kovrdžavu kosu, svima je lakše da je uništavaju peglom :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolje reci, znaju samo oni koji je imaju, pa ni svi oni. Uzasavam se kad vidim rascesljanu kovrcavu kosu, kao zamrsenu paucinu. Odlazak kod frizera mi je nocna mora, zato pitam za vasa iskustva.. Hvala, Jelena, za ovaj blog!
      A komentar za sisanje krajeva je potpuno tacan, u tome je tajna lepo formiranih lokni.

      Delete
  5. Nega talasaste kose je velika muka, posebno kada je ostecena. Ja se ne trudim da definisem lokne ali ni ne ispravljam kosu, osim siski. Njih susim na cetku, ostatak fenom sa difuzorom.Presu koristim minimalno, samo na prednjem delu kose. Probala sam razna ulja i mislim da su losa za kosu. Trenutno pre pranja namazem sei puter (vise volim varijantu izgovora koju predlaze Kembridz), posle operem, stavim masku i neki serum. Naisla sam na dosta izjava tipa - ne primecujem nikakvu razliku pri pranju kose razlicitim samponima. Ja primecujem i jako mi je tesko pronaci dobar sampon. Ako jako omeksa kosu, ona bude previse ziva, neposlusna. Nemam sada sampon kojim sam zadovoljna. Da skratim pricu, kada mi je kosa zdrava, ne treba mi nista drugo osim dobrog sampona u koji dodajem malo ulja. Kada mi je kosa ostecena i isusena, kupujem, kupujem i poklanjam kupljeno.... sve dok mi ne izraste nova, zdrava kosa.Najvise na svetu ne volim da vidim izgorenu kosu :)


    ReplyDelete
  6. Kao mala sam imala lokne ali kad sam se cesljala boljelo me pa sam ih osisala.Od tada mi je prava,nadusena kosa.Sad me interesuje postoji li mogucnost da ih vratim? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Po mom misljenju, iskreno, ne verujem. Tu ulogu igraju i hormoni itd. Meni je kosa bila prava do 18-te god. a posle toga poslala kovrdzava i sto ti kazes "nadusena" i od tad to je borba :))

      Delete