Kosili + AD kapi + ricinusovo ulje + kapi od koprive...?

Recept koji u osnovi ima Kosili šampon već izvesno vreme kruži internetom kao "čudotvorno" sredstvo protiv raznih problema sa kosom i kožom glave. Osnovni recept sadrži AD kapi, ricinusovo ulje, kapi od koprive i pomenuti Kosili. Na Ana.rs forumu šampon je spontano prozvan "Bojanin šampon" po jednoj od članica koja je ostavila ovaj recept koji je inače dobila od frizerke. Reakcije su različite a među zanimljivijima su komentari da od ovog "uradi sam" preparata "kosa raste kao luda". Da li je ovaj šampon dobar i da li ima smisla kupovati sastojke i praviti ga?

Stručan odgovor na ovo pitanje dao je magistar farmacije na Doktor.rs forumu, i prenosimo vam taj post:

"To je stari, opsolentni preparat (sampon).
Kosili kupka je samponska masa u koju je dodat pantenol (moze da deluje na kosu pozitivno), AD ulje (bez dejstva na kosu), kapi od koprive (mogu biti od koristi) i ricinus (tradicionalno se koristi kao dobro sredstvo za kosu). Tu prakticno nema striktnih, apotekarskih mera, vec se supstance dodaju "odokativno". Na kraju dobijete sampon za pranje kose, koji se na kosi zadrzava vrlo kratko vreme, kao i drugi samponi, pa se onda ispere tako da je dejstvo pod ?
Ako bas hocete da probate, uradite sledece:
zamutite zumance, ricinus, pantenol i kapi od koprive, napravite zitku masu (pakovanje), nanesite na kosu, pokrijte peskirom i najlonom (okluzija) i drzite 2 h. To ce sigurno imati vise efekta, ukoliko zelite da zaobidjete hemiju. Pozdrav i srecno!"

Dakle, svakako nema potrebe da bacate novac na AD kapi. Hemičari sa sajta TheBeautyBrains.com napominju da su vitamini u proizvodima za kosu samo marketinški trik i da u suštini nemaju dejstvo na vlas. Jedini izuzetak je provitamin B5 iliti pantenol (koji i nije vitamin već provitamin) ; on je prilično rasprostranjen kad je industrija za negu kose u pitanju, a po njemu je dobio naziv jedan od najpoznatijih šampona na svetu - Pantene.

Ako već želite da napravite nešto u domaćoj izradi što će biti dobro za kosu, možda je ipak bolje da poslušate post koji je naveden gore i da napravite masku umesto šampona.


133 comments:

  1. Odlican post, potpuno je tacno ovo.

    ReplyDelete
  2. a nije mi jasno zasto na onkologiji onda daju recept koji sadrzi sve to sto si nabrojala, i naravno ad kapi...mozda su te ad kapi dobre za rast kose a ne za kvalitet...taj dr mr sa tog sajta sto si postavila je rekao da nema dejstvo na vlas ali mozda pomaze oko rasta kose?! hm...

    ReplyDelete
  3. na onkologiji daju taj recept? pacijetima kojima je posle zracenja opala kosa, je li tako? taj recept je star koliko i biblija i njega svi doktori samo ponavljaju k'o papagaji. i ja sam bas pre neki dan cula u apoteci farmaceutkinju kako nekoj zeni preporucuje istu stvar. ponekad se prosto zapitam da li ti ljudi uopste ikad zastanu za trenutak, malo razmisle sta su to ucili, i sl. ili samo ponavljaju jedno te isto.
    ja licno mislim da ad kapi topikalno nemaju nikakvog uticaja na rast kose. ako neko misli da imaju, probajte da utrljavate ad kapi u teme, pa prijavite koji rezultat ste dobili.
    pozz

    ReplyDelete
  4. probala recept STOP rezultati porazavajuci STOP

    ReplyDelete
  5. Ništa posebno , samo kosa postaje više masna.

    ReplyDelete
  6. ja sam cula za to,ali umesto kapi od koprive ide pantenol rastvor.Probala sam to ali u drugom samponu,od nevena i odlicno je,ali mi je biomelemov sampon bolji,vratio mi je lokne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koji biomelem sampon? :)) (isto imam lokne i muku sa samponima... :///)
      Hvala ti unapred! :)))

      Delete
    2. Slazem se da ide pantenol bez ad kapi i ide jos jedan sastojak (provericu koji )i ovo za kapi koprive takodje nije tacno, sta sve citate po forumima ne znaci da sve treba da iprobate, pre no sto i same ne istrazite...

      Delete
    3. Jel moze pomoc, koji biomelemov sampon? (takodje imam lokne koje su pocele da se gube :((( neznam sta vise da radim. Hvala)

      Delete
    4. Biomelemov sampon od nevena :) zaista je blag prema kosi i neguje je. I mojim loknama odgovara!

      Delete
  7. "probala recept STOP rezultati porazavajuci STOP"
    Ne treba "probati" vec "koristiti" i biti uporan. Neko ce videti rezultate posle mesec dana, neko posle tri. Ricinisuvo ulje je samo po sebi masno, treba samo lepo isprati kosu.

    ReplyDelete
  8. Napravila masku. Drzala 2 sata i oprala. Nikada nista bolje rezultate dalo nije aprobala sam dooosta firmiranih preparata. Savrseno. Hvala kovrdzava!

    ReplyDelete
  9. Probala sam taj tzv."bojanin sampon",odnosno bila sam uporna i kosa mi se unistila,osusila i pocela stravicno da puca da unutrasnj sloj kose vise skoro ni nemam:(mada,nije mi jasno zasto unutrasnji kad je spoljasnji vise podlezan ostecenjima

    ReplyDelete
  10. Jednu 'turu' sam probala i necu vise. Koza glave me je strasno svrbela, kosa mi se mastila nakon dan i po(verovatno zbog ad kapi). Sve u svemu, ne dopada mi se. Radije koristim obicni sampon od koprive i pijem kapi koprive.

    ReplyDelete
  11. Izbacite litarske sampone, oni koji imaju suvu kosu. Meni jednostavno ne odgovara. Ok je recimo ako neko koristi geleove i sta sve ne i silikoneske sampone pa uzmu litarski sampon da je ociste. Nekome ti litarski stvarno pomazu ako je kosa masna (Alba je po meni najbolja od koprive i kamilice)

    No. Mislim da ovaj sampon samo podstice rast, pa na nekoga deluje i dobro, ali suva kosa i koza ne trpe bas ricinusovo ulje, osusi je, pogotovu ako je osetljiva.

    Sad sam stavila AD kapi posto je meni bas suva kosa da to nije normalno, pa cemo videti.

    Plus, pored ovog sampona mora da se kosa tretira jos necim. Vazno je da se umasti kosa, hidrira, jer sto je suvlja, raste sporije, puca... Treba joj ulja koja prodiru u vlas kose, koze (temena, korena) da ona ima dodatno nesto pored hrane pune proteina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moja kosa je ostecena od preteranog peglanja, otisla sam kod frizera i preporucila mi je da koristim ricinusovo i ad kapi, prestala sam sa peglanjem, i prosli put kad sam otisla, rekla je da mi je kosa dosla 3 puta gusca, a koristim samo to sto je rekla, i sada planiram da stavlajm maslinovo i zumance jer vidim da je to ishvaljeno za sve pare :)

      Delete
    2. evo ja cu ti preporuciti nesto pa cu te posle ubediti da ti je kosa 200 puta gusca

      Delete
  12. Mene vise zanima koja ulja prodiru u samu kozu i hrane koren dlake i samu kozu (podstice rast, dobar kvalitet..), koja prodiru u samu vlas kose i cini je jacom, u smislu da neguju unutrasnji deo (da ne dodje do poucanja, da se nesto ne iskida unutra), a koja ulja neguju spoljasni deo dlake ali da pusta da udje i ono zdravije posle, ono ulje koje prodire tj. da se moze sprati samponom pa tako dopusti sledeci put kada stavimo to neko ulje koje prodire u vlas da stvarno prodre. I to sve drzati pre pranja par sati, pa onda obican sampon da sve to spere i dobro pakovanje/balzam i to je to.

    ReplyDelete
  13. Meni je kosa bilo potpuno spaljena i probala sam sve 'firmirane0 preparate pa čak i neke domaće kao npr svinjsu mast...ništa nije pomoglo...počela sam da koristim 'bojanin recept0 koristila sam ga 6 meseci...počela sam u junu i kada god bih oprala kosu nisam je sušila fenom nego na prirodni način i tako sve do septembra dok je bilo toplo...posle sam je sušila fenom ali na najslabijoj jačini..i mogu reći da sam PREEEEZAAAADOOOOVOOOOLJNAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA....kosa mi se u potpunosti obovila i porasla...bila sam na paž ošišana za tih 6 meseci mi je porasla preko ramena...samo što samja umesto kosili šampona koristila od koprive...masku sam isto tako probala i jedva sam se očešljala posel, tako sam samo nešto iskombinovala sa najobičnijoj 0gnerinom' maskom u koju sam stavila sve sastojke koji idu u šampon i kao što sam rekla oduuševljena sam....sada sam pauzirala oko godinu i planiram opet da počnem da koristim to sve isto....jer kažu da posle 6 m. korišćenja bilo kod preparata treba pauzirati...Stvar je samo da se bude uporan i istrajan, znači nema fena, peglanja, samo prirodan način sušenja i veyanje kosi barem prva 3 meseca...i rezultati moraju da postoje...pooozzzzz

    ReplyDelete
  14. Ako vam ne odgovara tzv"bojanin sampon" probajte da koristite samo pantenol.ja ga stavljam vec 2 meseca, i to ujutro i uvece i mogu da kazem da se vide rezultati jer sam farbana plavusa i farbala sam se na svaka 2 meseca a sad mi kosa mnogo brze raste i farbam se sad na svaki mesec.Jeste da mi kosa nije mnogo srecna zbog farbe ali brze raste:)

    ReplyDelete
  15. Probala sam tzv.Bojanin sampon i mogu vam reci da je JEDINI koji je zaustavio prekomjerno opadanje i podstakao brz rast kose.Inace imam suhu i ostecenu kosu od upotrebe blansa i relaxera...

    ReplyDelete
  16. pa vidim da ovaj Bojanin sampon ima uticaja ..
    a moze li mi neko reci kako da ga napravim ?
    znam da se koristi pantenol,ricinusovo ulje(i to je sto ja znam ) :)
    pomoc (hvala unapred )
    pozz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ide 500 kosili sampona,100ml pantenol rastvora,50 ml koprivinih kapi,50ml ricinusovog ulja i 2 bocice ad kapi sve izmuckati prati 2 mj,pa onda pauza,za vrijeme pauze prati cistim kosilijem i to je to ::)

      Delete
  17. uzmesh kosili,i dodash patenol rastwo,ricinusivo ulje,koprivine kapi a (trebalo bi,mada svi kazu da nema efekta) AD kapi. Sve imash u apoteci ili liliju :)

    ReplyDelete
  18. a zar ne mogu samo sat-dva pre pranja kose da u koren utrljam pantenol rastvor? hoce li imati to nekog efekta? to je za nas malo lenje...ili prezauzete

    ReplyDelete
  19. pantenol je sjaajan za kosu! ;)

    ReplyDelete
  20. da li se nekom desilo da ide da snima koren kose i da ima (pod mikroskopom)neke plikove,koji se golim okom nevide?Bila sam celava pa mi je porasla kosa preko ramena,a sad mi opet opada.

    ReplyDelete
  21. ja koristim samo pantenol rastvor ,jednom dnevno i neispirem ga,perem kosu BC samponom dvaput sedmicno i koristim indolin regenerator i zadovoljna sam kovrdzama,zdrave

    ReplyDelete
  22. me interesira sto ke kazete za perenje na kosa so soda bicarbona i ocet.ovie denovi gledav nekoi klipovi pa me interesira sto mislite

    ReplyDelete
  23. Evo i ja sam napravila taj famozni sampon, pa cu ga probati, ali negde ranije sam koristila nesto drugo sto mi je mnogo pomoglo za kvalitet kose koja je bila tanka i nikakva, jedanput nedeljno dan pre pranja kosa utrljavala bih supenu kašiku domaće svinjske masti u teme glave, zamotala najlonom i onda peškirom da ne izmastim sve oko sebe, sa time prespavala i sutra dan prala kosu ali sa domacim sapunom koji se nekada pravio prilikom svinjokolja od ostataka kostiju i kožica i žive sode, posto sada slabo ko kolje i ko kolje slabo pravi sapun, mislim da bi pomogao i ovaj sapun od kozijeg mleka. Kosa mi je posle primene tog tretmana postala mnogo kvalitetnija i gušća, nisam više imala perut, a nije bila masna kao da mi je nedostajala ta mast da ishrani kožu glave i koren dlake, ali sada posle više godina imam drugi problem, zbog smrti oca i stresa tada preživljenog dobila sam alopeciju i evo već četvrta godina nikako da saniram pečate u međuvremenu je nastupio i klimaks pa se sve skupilo, pa ću sada da vidim sa tim šamponom ima li pomoći pošto nisam u mogućnosti da uzimam ove silne šampone protiv alopecie koji su i po 3.000,00 dinara kao da su od zlata.

    ReplyDelete
  24. Koja je tacna mera za masku od navedenih sastojaka?

    ReplyDelete
  25. Imam prirodno kovrdzavu i suvu kosu,a pored toga je blajhana i farbana... Koristila sam samo AD kapi za krajeve najvise jer nikako nisam mogla da pustim kosu da mi poraste do odredjene duzine jer sam morala te krajeve da sisam na svakih mesec ipo. AD kapi stvarno pomazu pogotovo za krajeve, slabije se rascvetavaju i deluju zdravije.Koristila sam ih tako sto kad operem kosu utrljam kapi na krajeve samo i ne ispiram ih i obavezno susim kosu prirodnim putem jer zagrevanjem fenom dobija se kontra efekat. Prirodnim putem dlaka upije neki deo kapi i nahrani je taman koliko i treba, a kosa nije posle toga masna. Inace dok sam njih koristila kosa mi je i brze rasla i ako je deluje neverovatno ali dok sam njih koristila krajeve sam imala potrebe da sisam na sest meseci i to po jedan cm. Vecina frizera kod kojih sam isla bila je iznenadjena samim ucinkom kapi pored svih tih farbanja i blajhanja na mojoj kosi.

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  27. dali moze neko da mi kaze dali moze to sve da se napravi a da se ne stavi sampon i samo da se utrljava....hvala

    ReplyDelete
  28. Moze bez sampona, kao maska, da odstoji neko vreme na glavi :)

    Sto se tice pitanja gore, u vezi mera za sastojke, u tekstu pise "Tu prakticno nema striktnih, apotekarskih mera, vec se supstance dodaju "odokativno""- tj. dok se ne dobije otprilike neka zeljena gustina. Mada mi se cini mi da se na nekim forumima pominju i tacnije mere..

    ReplyDelete
  29. Zaboravila sam da odgovorim na pitanje u vezi sode bikarbone - nikad nisam to isprobavala, samo sam cula za to, potrudicu se da citam malo o tome i da napisem tekst ovde! Veliki pozdrav za Makedoniju! :) :) :)

    ReplyDelete
  30. kakvi su preparati ALTEREGO nitri-repair???moja kosa je suva, lomi se i cveta...blajhana je pre 5-6 meseci...ako imate savet...hvalaaa...pozzz

    ReplyDelete
  31. I ja bih volela znati prave mere za tu masku! Nekako mi to " odokativno " nije dovoljna informacija.Pretpostavljam da je tako receno jer se duzina i gustina kose razlikuju od osobe do osobe.Ali,kakav treba biti odnos sastojaka? Nova sam u ovome. Vec neko vreme imam problema sa svojom kosom, suva je i tankih vlasi i jako sporo raste.Volela bih ovo probati jer je prirodno. Hvala unapred.

    ReplyDelete
  32. Ево моје искуство с уљаним АД капима. Пре десетак година ми је нешто грозно опадала коса (једно 200 длака по чешљању) и неко ми каже да пробам с тим капима. Једва су се онда могле наћи, али сам успела да купим велику бочицу (од 0,5dl, ако добро памтим - таквих више нема) и све намажем одједном. Да ми је неко причао да је могућ ТАКАВ ефекат, мислила бих да претерује. После тога ми је буквално опадало по пар длака - као да их је неко прикуцао за власиште. И кад год сам после имала краће фазе с опадањем косе, увек сам мазала само АД капи. Чак и када ефекат не би био импресиван као први пут, коси би свеједно увек било боље.

    Тако да је могуће да фармацеути не знају баш све. Ионако мало-мало па дође до неког "открића" које доведе у питање званичну доктрину. И у сваком случају, мене сад и не занима званична доктрина, кад видим шта су мени урадиле АД капи.

    ReplyDelete
  33. da li je djelotvorinije da tu smjesu napravim kao masku ili sampon? i kako se pravi sampon da li sa kosili kupkom ili kosili samponom? imam uzasno suvu kosu nema sta nisam probala da koristim ali nista

    ReplyDelete
  34. meni je extra. za mesec dana 2 cm raste kosa i sjajnija je

    ReplyDelete
  35. Sta da uradim i da koristim da oporavim kosu? Krajevi su mi ispucali i suvi, a teme glave mi se brzo masti...tako da svaki drugi dan moram da perem kosu...A, i nikad da mi porasti kosa...Mucim se vec duze vreme i nista... hVALA UNAPRED. ;)

    ReplyDelete
  36. Da li ima leka tankoj kosi? Meni je kosa normalne gustine, ali je dlaka tri puta tanja od prirodne normalne dlake, pa me zanima da li postoji preparat za jačanje (debljanje) dlake?

    ReplyDelete
  37. ne posoji preparat za debljanje dlake a za jacanje da

    ReplyDelete
  38. Ja sam pre desetak godina zivela godinu dana u Atini i kad sam se vratila u Srbiju i jednom uplela pletenicu, shvatila sam da mi je celom duzinom debela kao zglob na ruci, a obicno mi je tanka i jadna. Tako da je verovatno trik u vodi kojom se kosa pere. Mozda je dobro staviti malo sode u poslednju vodu za ispiranje, da voda omeksa.

    ReplyDelete
  39. Poznato mi je to da je voda u Srbiji nekako losa za kosu mojoj sestri je opadala.... uffffff

    ReplyDelete
  40. do nekog vremena mi je kosa bila jako duga alii ostecena od pegle tad sam resila da je skratim na pazz ....sto sam i uradila trebalo mi je jako puno vremena da skupim hrabrosti i osisam se taman je pocela da se oporavlja blajnhala sam celu kosu i ofarbala se u svetlo smedje...sto sam uspela ....alii mi se kosa jako ostetila idodatno osusila tad sam koliko god sam mogla skratila ostecenoo....i bila zadovoljna ali opet sam pocela da eksperimentisem radim na kosi sa figarom peglaa svakodnevnoo....ii sad je potpuno unistena i kratka .. ako je vise skratim bicu celava aa to nezelim ..:( jell imaa nesto za mene sto ce mi pomociii :(....?hitnoo

    ReplyDelete
  41. Imam suvu kosu,unistenu od prese,osisala sam pre mesec dana i skratila sve sto ne valja.Sisam se na 2 meseca i stalno me mnogo osisa jer unistena,nikako da poraste,ne znam vise sta da radim,probala sam svasta pa i taj 'bojanin sampon' koristila sam samo jednu turu.Prestala sam da gorim kosu ali da li postoji jos nesto sto podstaci rast kose

    ReplyDelete
  42. Imam problema sa opadanjem kose i hocu ha pokusam i sa tim Bojaninim samponom pa mi nije jasno jel mora biti kosili od 1L ili moze i od 0,5l.......

    ReplyDelete
  43. ja sam kupila vodene AD kapi...pa me zanima da li ima kakvog efekta za brzi rast kose od njih?tek sam jednom oprala kosu, a frizerka mi je preporucila da ih pomijesam sa samponom od koprive....

    ReplyDelete
  44. Ne od 1l nego od 500ml.. Ovo cu obavezno da probam...hm,,,,,

    ReplyDelete
  45. Iima efekta od ad kapi, stavi i njih pokusaj,ne moze ti biti od goreg, nego ja nzm da li se stavlja pantenol 50ml ili 100ml....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nakon porodjaja kosa je pocela neverovatno da mi opada.Skoro u pramenovima.Nisam morala ni da je dodirnem ona je opadala i letela po kuci.Pocela sam da utrljavam Pantenol,pa sam i u njega sipala malo AD kapi i meni je pomoglo.I to vidno i brzo.Za dva,tri meseca glava mi je bila puna "paperja" kako to neki nazivaju,tj nove kose koja je jako brzo rasla.To je moje iskustvo.I jos sam primetila da mi je kosa bila duze cista kada sam utrljavala Pantenol a nije mi se pojavio perut,znaci da mi nije isusivalo kozu glave.Sada mi se ponovo pojavljuje isti problem pa cu da pocnem ranije,dok jos nije tako strasno.Pozdrav svima!

      Delete
  46. Svakog jutra kad se probudite i dok tako lezite u krevetu, blago masirajte teme glave oko 5. minuta. Ovo vam je jedan od najboljih nacina kako da pospesite prokrvljenost krvnih sudova na temenu glave i nahranite koren kose. Kad se budete masirali, masirajte teme glave pokretima od temena ka celu glave.

    ReplyDelete
  47. Zdravo :) Jako zelim da imam dugu kosu, pokusala sam sve i svasta ali nije bilo rezultata, farbana sam plavusa, vrhovi mi mnogo pucaju, tako da sam osisana sada na paz i pocela sam da koristim "Bojanin" sampon. Kosi mi je vracena prirodnost i primjetila sam po porastu da mi kosa mnogo brze raste, prije sam je farbala svaka 2 mjeseca a sad cu izgleda morati svaki mjesec :) Veliki pozdrav

    ReplyDelete
  48. koliko ja mogu da vidim... najbolji efekat imaju oni sa suvom kosom... a ovi sa malo masnijom se zale na problme... Inace ja sam probala sve moguce preparate i ne znam kako da smanjim zaliske i opadanje kose...:)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jel moze neko da mi kaze koliko se cega stvalja kad pravim ovu masku za kosu...Tj.Koliko recinusovog ulja, ad kapi, kapi od koprive i kosilija?
      Hvala unapredd :)

      Delete
  49. A posle ,,Bojaninog sampona,, koji regenerator za kosu je najbolje da primenimo ?

    ReplyDelete
  50. Jel moze neko da napise recep za taj '' bojanin sampon '', koliko cega treba da se staviii :)

    ReplyDelete
  51. Lepo je citati Vas , i sakupiti koi savet o ovom jako masovnom problemu kose ... i ja sam tu medju vama , i bas mi je zao , jer kosa je veliki ukras jedne zene ... a ja je nazalost jako malo imam ... I ja sam cula za ovaj recept sa Kosili samponom 500 ml , ad kapi 10 ml , kapi koprive 30 ml , i pantenol 100 ml, ... to je moj recept koji ja imam , bez ricinusovog ulja ... a cula sam da pojedine frizerke dodaju i komovu rakiju u taj recept ... :) ja sam danas dobila sve to i sutra krecem sa isprobavanjem .... nadam se da ce mi poboljsati kosu , ali ako neko cuje za nesto mozda efikasnije .. neka napise , jer stvarno neznam sta cu sa svojom kosom .... hvala unapred ... pozzz

    ReplyDelete
  52. Modzda se javljam kasno, ali imam nesto malo dugacije... Inace da napomenem da sam musko i da vec duze vreme negujem svoju kosu i obracam paznju... Moj recept je: Oko 500ml nekog blagog sampona(kopriva, kamilica) 20-30ml rastvora pantenola, AD kapi(ako necete, ne mora)Vitamini u ampulama B6(odnosno Beviplex)i C... Sve to pomesati i time prati kosu. Za mesec dana kosa poraste oko 2cm i nije laz, bar u mom slucaju... ko proba, neka mi se javi, da znam da li je bar nekome uspelo... MARKO...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kopriva i kamilica su sve samo ne blagi šamponi.

      Delete
    2. Ja imam jako osetljivu kozu glave i samo mi kamilica pomaze...tako da je kamilica blag sampon tako da ne pricajte gluposti.

      Delete
  53. Evo i mog iskustva...Drugarica mi je pre nekoliko godina preporucila sledecu mesavinu sampona: 1l sampona od koprive(provereno mi je najbolji Afrodita),kapi koprive, AD kapi, pantenol rastvor. Njoj je potpuno oporavilo kosu koju je prethodno "sprzila" plavom farbom, nikada nije imala gustu kosu, a sad je prelepa, sjajna, zdrava i gusta. Mogu reci da je i na meni isti efekat, kosa mi je bil aostecena nakon godina farbanja, a i mnogo manje opada(probala sam ono sto su mi svi preporucili, Fitoval, i nista mi nije znacilo). Ako samo jedna osoba procita ovaj komentar i proba recept ja cu biti presrecna jer ce i ta osoba biti odusevljena! Samo bitno je biti uporan i istrajan, treba vremena da deluje.

    ReplyDelete
  54. jel moze da mi kazete kako da napravim tu masku za kose??
    "zamutite zumance, ricinus, pantenol i kapi od koprive, napravite zitku masu (pakovanje), nanesite na kosu, pokrijte peskirom i najlonom (okluzija) i drzite 2 h."
    koliko pantenol da stavim?

    ReplyDelete
  55. Nikad nisam obracao paznju na kosu, bilo me je briga sta ce da joj se desi... pocela je da opada, ja se sisao sve krace i sad sam na nekoj dvojci...jako kratko... kupio sve sastojke za masku, smuckao to, bukvalno odokativno...bilo mi je vazno da masa bude dovoljno gusta da ne curi s glave... dva zumanca i ostale sastojke, malo vise kapi koprive i ricinusovog ulja...dva puta nedeljno, pa cemo da vidimo...nista me ne kosta (osim 400 din) moze samo da bude bolje, kosa mi opada, pa mi opada...

    ReplyDelete
  56. Ja imam masnu kosu koja s jeseni prekomerno opada. Pristalica sam prirodnih recepata, posto sam probala skoro sve sto je izaslo od ove hemije, od najjeftinijih do najskupljih preparata i APSOLUTNO NISTA nije dalo rezultate (zali boze bacenih para). Ja sam pravila nekoliko maski za kosu ali DEFINITIVNO ono sto mi najvise odgovara jeste ricinusovo ulje koje samo utrljam u teme, stavim plasticnu kesu i peskir i s time prespavam. Kosa mi nikada nije bila meksa i bujnija i cak se manje masti (iako je ricinusovo ulje gusto).Ja mogu da dam recept koji sam koristila pre ovoga, mozda nekome i pomogne. Elem, u masku idu vitamini B1, B6 B12 (u ampulama i ima ih u svakoj apoteci, ricinusovo ulje (jedna bocica), AD kapi (jedna bocica), dve kasike rakije (ili ruma) i jedno zumance. To se sve zamuti i drzi se na glavi 4 sata. Zatim se dobro ispere. Jedina mana ovog recepta je sto malo smrdi (zbog vitamina i rakije) :)
    Mozete isto tako da probate i masku od ricinusovog ulja, maslinovog ulja i orahovog ulja. Nadam se da ce nekome da pomogne.:)))

    ReplyDelete
  57. ja moju kosu sam prala samo sa samponom od kopriwe bilo je super nije mi se mastila ali sada swakog drugog dana moram sa je perem jer mi se masti prewise.. sta da radim ?? ako mozete da mi kazete edo add: sena.girl@live.com posto nezz kad bih opet mogla da posetim owu stranicu .. :$ cao pozz swee :)) bilo bi mi drago ako biste mogli da mi odg..

    ReplyDelete
  58. da li znate koliko u srbiji kostaju koprivine kapi i gde ima da se kupe? hvala unapred

    ReplyDelete
  59. Nisam odolela, a da ne napisem svoja iskustva vezana za tzv. Bojanin sampon. Ja sam ovaj recept primenjivala davno,na sledeci nacin. U Kosili sampon (cini mi se da je bio 250ml) bi stavila 4 poklopca rastvora Pantenola (to kupujete u apoteci), polovinu bocice AD kapi, nisam stavljala ni ricunus, ni kapi od koprive (kako stoji u receptu za Bojanin sampon).
    Ovu smesu tj.sapmon sam koristila, zato sto mi je opala kosa u pramenu, usled prevelikog stresa na poslu. Ni jedan drugi skupi apotekarski preparat mi nije pomogao da mi kosa izraste u tom delu. Nakon svega sto sam upotrebila, odlucila sam da na kraju probam i ovu mesavinu, koju znam jos dok sam bila dete. Nakon dve nedelje koriscenja videla sam da pocinje da mi raste nova kosica, na mestu gde je bio tzv.pecat.Ovu mesavinu sam koristila jos naredna dva meseca dok mi kosa nije totalno izrasla na tom mestu.
    Nadam se da sam nekom pomogla.
    P.S.
    Za one koji nikada nisu primenjivali Pantenol rastvor, trebaju da znaju da on cini kosu tako suvom, da vam skripi pod prstima, tako da u dodavanju istog nemojte preterivati. Zbog toga se dodaju AD kapi,da smanjile taj osecaj suvoce.Inace da primenjujete bilo koji sampon bez silikona,bice vam mnogo bolji od hemijski sastavljenih, koji samo unistavaju nasu kosu.

    Jos jedan savet.
    Naravno da su sve zene strucnjaci da sami sebi upropaste kosu, usled farbanja, feniranja,stavljanja minivala,blajhanja i sl.Ako se pronalazite u tome, u svoj omiljeni sampon dodajte pivo na sledeci nacin.
    U metalni sud stavite 250ml piva.Kada prokljuca smanjite vatru, i pustite ga da ispari na 150ml.Tu kolicinu piva dodajte u sampon (nije vazno da li je toplo,hladno, mlako i sl).Verujem da ce se neke pitati a koja kolicina sampona treba da bude. Ja sam u zasebnu plasticnu bocu stavila 250ml sampona i dodala pivo u toj kolicini.Pre svake upotrebe promuckajte i perite kosu.Ovakva receptura je fantasticna za oporavak kose od maltretiranja,manje ce opadati,bice sjajnija...Svakako nemojte da zaboravite da je bar jednom u dva meseca malo osisate,jer nista nije carobni stapic.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  60. Meni je kosa bila zastitni znak. Sjajna, duza, jaca. Medjutim, poslednjih par meseci primecujem da puca i krza se. Pogotovu deo oko lica. A inace, nikad se nisam frbala, peglala, fenirala. Nista od toga. Mislim da cu poceti da koristim ricinusovo ulje. Nadam se da ce pomoci.:-(

    ReplyDelete
  61. Interesantno je da stresovi uticu na rast izgld kose!Dakle ako se mi lepo osecamo opusteno i kosa nas slusa i nekako je lepsa!verujte da je istina!

    ReplyDelete
  62. Evo i ja da se javim. Dakle, imam problem sa opadanjem kose već duži niz godina, sve je počelo usled nekih stresnih situacija i od tada niako da se oporavi. Lekari su mi davali različite terapije, i bile su manje-više uspešne... Uglavnom, samo želim da vam kažem da NIKADA, NIKADA ne koristite Pilfud iliti Minoxidil. Ima dejstvo. Ali trenutno. I upotreba bi morala biti doživotna, čim prestanete korišćenje, kosa opet slabi i opada. Dakle, ne vredi mučiti se sa tim. Htela sam to da podelim sa vama. Svaki dermatolog će vam ga preporučiti, ali nikada ga ne koristite.
    I naravno, trenutno sam se bacila na prirodno. Koristim sve nabrojane sastojke, uglavnom u vidu maski, korigovala sam ishranu, stres kontrolišem... Sami sebe možemo izlečiti. Ako je u pitanju alopecia aerata, lekari tu mogu pomoći... I naravno ako je neki, unutrašnji problem, svi faktori se moraju ispitati. Ako vam je kosa oštećena od farbanja, opala od stresa, tu smo sami sebi doktori. Prva ću se javiti, nadam se sa srećnim rezultatima. I već malo manje opada,od ovih maski, primene koprivinih kapi, moram priznati. I da, kosu ispiram čajem od koprive. Čekam oporavak. =)
    N.

    ReplyDelete
  63. Imala sam problem kada sam se ofarbala da mi je kosa pocela opadati u pramenovima,jako je postala tanka i brzo puca..Krenula sam da koristim medicinske sampone,i moram da preporucim Biomelem,za ostecenu i suvu kosu,koristim ga vec 2 godine i prezadovoljna sam,svakih 6 meseci pijem svako jutro 30 kapi koprive(tinktura)koja u apoteci kosta oko 200 dinara,jedna bocica bude jedan mesec,stavljam jednom mesecnom maske sa sastojcima koji su vec navedeni nekoliko puta.Ono sto bih preporucila je da svako poslednje ispiranje bude sa cajem od korena koprive koji ce te da utrljate u teme nakon ispiranja,a isto tako moze i pivo.Problemi sa kosom su individualni i razliciti,isto tako problem sa ishranom moze biti veliki problem,vise treba jesti kostunjavo voce.AD kapi,uljane reba utrljavati u teme kose bar jednom nedeljno.Sve ovo u paketu radim vec 2 godine,kosa mi je jako dugacka,svakih mesec dana raste po 2-3cm,skracujem je svakih 2 meseca,onda mozete da zamislite kojom brzinom raste,jako se progustila i sjajna je.

    ReplyDelete
  64. Ja perem kosu sa ovim samponoim i bas sam zadovoljna ali koristim sampon od koprive umesto kosilija!Pola litre sampona od koprive,2,3 ampule vitamina B,pantenol,ad kapi,i kapi od koprive i odlican je !!!! Maska takodje!

    ReplyDelete
  65. da li ima neko iskustva sa biomelem samponima????

    ReplyDelete
  66. Ja sam pocela da koristim Biomelem sa medom, jako lepo mirise, i meka mi je kosa posle njega, ali nije teska. Cini mi se da za nijansu manje opada nego pre nedelju dana, ali rano mi je jos za definitivni utisak. Miris me je najvise odusevio za sada. Kad sam mesala pantenol i ricinus sa samponom od koprive, krajevi su mi se mnogo susili, videcemo kako je sa Biomelemom.

    ReplyDelete
  67. zivim u norveskoj i ovde nema pantenol rastvora sam pantenol kremu, mogu li nju da stavim umesto rastvora?

    ReplyDelete
  68. Ne mogu da odolim a da ne napisem i svoje iskustvo. Napravila sam šampon, samo umesto kosilija iskoristila šampon od koprve za normalnu kosu, AD kapi 10ml, ricinusovo ulje 20-30ml, pantenol rastvor 100ml, kapi od koprive 30ml, sve to sam stavila u odprilike oko 750ml šampona od koprive. Rano mi je za finalne rezultate, pošto sam počela prošle nedelje sa korišcenjem,i nanela sam ga na kosu par(od tri do četiri) puta. Ali primećujem da mi kosa manje opada, svega par dlaka, a i budući da sam koristila dve godine pakovanja za kosu(ali samo za krajeve, pošto mi se kosa brzo masti i perem je na svaka dva dana). Od kada nanosim ovaj šampon nisam, baš da vidim kako ce kosa da mi reaguje samo na šambon, bez korišćenja ikakvih balzama i pakovanja. I mogu vam reći da se nisam nadala ovakvim rezultatima. Krajevi nisu suvi, nisu kao metla, kakvi su ranije bili kada ne bih stavila pakovanje na iste. Pre početka korišcenja skratila sam krajeve. Jeste da teže rasčešljam posle ovog šampona, i deluje suva, ali kada se osuši mekana je baš. I što ga više koristim zadovoljnija sam. To su prve promene koje sam uvidela, sad samo još ostaje da vidim da l ce i kosa brže rasti. Mada jedno vreme sam koristila i biomelemov šampon za jačanje i rast, čini mi se, i odlično se pokazao. Koristila sam i druge njihove šampone, i dobri su jako, i nisu nešto puno skupi. Ali ovaj za rast je odličan. Pozdrav.

    ReplyDelete
  69. dali kosu s vec pomenutim bojaninim samponom prati svaki dan ?

    ReplyDelete
  70. poz svima , ja imam 23 god i kosa je pocela da mi opada prije nekih godinu ipo dana a imao sam jako gustu kosu , toliko gustu da je nisam mogao ocesljati , s tim da sam stavljao raznorazne gluposti na njoj , gelove , ulja i ne znam sta nisam cak sam je s tim da radim kao automehanicar nekoliko puta onako zamasnjenu masinskim uljem oprao sa ferijevim deterdzentom , mislio sam da tako gustoj kosi nista ne moze naskoditi al eto i to sam na svu nesrecu uspio s tim da mi kosa u zadnjem dijelu glave nije uopste losa nego je bas kao i ranije al nervira me to sto mi je kosa na zaliscima oslabila i izgubila onu jako crnu boju , bas je sada svijetla niti otpada niti raste , sto se preparata protiv opadanja kose tice koristio sam FITOVAL od kog mi je samo gore bilo , jos mi je vise opadala i bila je jako suva i onda sam prestao da ga koristim i nisam nista koristio nekih dva mjeseca a kosa je i dalje opadala i imao sam osjecaj da cu psihicki popustiti , bio sam jako nervozan , po cio dan bio ispred ogledala i onda sam cuo od jednog druga da nije lose obrijati se sto sam i uradio u septembru i onda sam posao u apoteci gdje su mi predlozili da uzmem da koristim neki sastav pantenol rastvor 5% 125ml , ricinusovo ulje 50ml,kapi koprive 30ml, ad kapi 10ml i sve se to pomijesa sa kosili samponom 230ml al mi kosa i dalje otpada i ako sam se obrijao bio i ako koristim pomenuti sastav vec 2 ipo mjeseca s tim da mi ne opada kao ljetos vec manje i kad kosu ne diram ne opada jedino kada stanem izvise umivaonika i i nekoliko puta brzim pokretima s rukom predjem preko nje i desi se da neko jutro nadjem dlaku dvije najastuku RECITE MI DALI JE NEKO KORISTIO OVAJ SASTAV I KAKVO ISKUSTO IMA , LUDIM :(((((((((((((((((

    ReplyDelete
    Replies
    1. za tebe je sad kasno ali za nekog drugog neka ostane , muskarcima opada kosa zbog povecanja testosterone u organizmu stoga muskarci kada krene kosa da opada proverite nivo testosterone u krvi I ako je iznad normale to je razlog opadanja .... endokrinolog moze cudo da napravi u zaustavljanju opadanja kose

      Delete
    2. Nama je doktorica na Klinickom, BG, Institut za kozne bolesti, rekla da kosu peremo deterdzentom za posudje, svaki dan, nakon sto smo morale da je drzimo namazanu vazelinom!!! I to obolelu kozu.. Zamisli to trljanje, torturu! Ludnica, ne bolnica...

      Delete
  71. Milica- Herceg Novi4 December 2012 at 16:03

    Koristila sam i ja taj sampon,za svako pranje,a to je svaki 3.dan.Imam blajhanu kosu koja se skracivala pucanjem vlasi,bila je jako suva i mnogo je opadala.Samo sam u,oko 250ml Kosilijevog sampona(djeciji sampon koji je blag i samim tim dobar za farbanu kosu),a moze i u sampon od koprive,stavljala po cijelu bocicu pantenol rastvora(pospjesuje rast),kapi od kopriva(jacaju korijen kose,pa i citave vlasi),cickovo ulje(ne znam),ricinusovo ulje, ali 30ml jer je gusto(poznato je da od njega ubrzano rastu dlake:trepavice,obrve i kosa),mogu bilo koje ampule,najbolje su sa vitaminima B, i pola bocice Ad kapi.Sve to stane u plasticnu bocicu 0,5l.Obavezno promuckati.Za 3 mjeseca(okt.nov.dec.) kosa mi je porasla 5-6cm,bez sisanja, krajevi su bili malo suvi,ne kao inace,kosa mi je bila meksa,sjaj nisam primjetila,opadala je ZNATNO manje.Ljeti skoro da nije opadala,a tada ga nisam ni koristila.Ali kako je dosla jesen opet je pocela masovno da mi opada. Prije nekoliko dana opet sam napravila sampon.P.S.Sampon sam svaki put drzala 5min na glavi.Preporucujem!

    ReplyDelete
  72. Milica- Herceg Novi4 December 2012 at 16:14

    Vjerovatno je maska od svih navedenih sastojaka jos bolja, jer se drzi po nekoliko sati. Mada, da ne bismo sampone i maske koristili citav zivot, mislim da je bolje poraditi na poboljsanju kvaliteta ishrane, ne samo radi kose, nego generalno radi zdravlja. Jer,kako kazu,zdravlje na usta ulazi. :)

    ReplyDelete
  73. ljudi pomozite napravio sam masku sa svim sastojcima gore navedenim ispala mi je retka recite mi gde gresim kako da mi bude gusca... inace vec 6 godina brijem glavu zbog rane celavosti jednostavno nije me doticalo toliko sto sam celav ali vec sam se umorio i hocu da pokusam da ako uspem da je povratim... a da imam 25 godina

    ReplyDelete
  74. Citala sam sve vase komentare i verujte da mi je lakse kad vidim da imam sa kim da se saosecam i da podelim slican problem. Meni kosa opada po sredini i na temenu i to sam primetila skoro. Inace, koristim Biomelem sampon sa medom, ali kosa mi i dalje opada,tj. bas mi se proredila. Mozda je i zbog pilula za kontracepciju ili hormona..ne znam.. ali estetski nikako nije pozeljno! Vise me sramota da mi neko ne pogleda u teme! Probacu i ja taj recept sa Kosilijem, pa cu vam javiti rezultate. Ja se iskreno nadam da ce uspeti, jer sam vise ocajna.. Znaci, svih sastojaka ima u Lilly-ju, ne moram da se setam..? :) Jel neko zna ukupnu cenu svega? :) Hvala vam unapred!

    ReplyDelete
  75. Moj problem bio je sljedeći:kosu koja je bila gusta duga i blistava uspjela sam znatno oštetiti raznim tretmanima,prvenstveno blajhanjem,farbanjem u plavo,čestim feniranjem...Počela se kidati na krajevima svaka vlas po 1-2 cm.pri svakom češljanju.Postala je krta i porozna feniranje nije moglo da drži više od 2 dana.Godinama je bila iste dužine,jer je normalno rasla,ali se istovremeno kidala na krajevima. Baš sam bila poprilično očajna pa sam otišla u salon na tzv.dubinski tretman kose, kao da se oporavi struktura vlasi.Bez rezultata,a pri tome mi je kao i stepenasto skratila krajeve pa mi je frizura bila prava katastrofa.Tada sam umjesto duge oštećene kose imala kratku oštećenu kosu- djevojke sa sličnim problemom dobro znaju o čemu pričam.Da ne pominjem da sam mesečno davala mnogo novca za najkvalitetnije preparate na tržištu.I svaki put razočarenje.Onda sam isprobala varijaciju Bojaninog šampona,samo što umjesto Kosilija ide najobičniji Hera šampon od koprive pakovanje 1l.u njega 100 ml.rastvora pantenola,kao nas se na tržištu uglavnom nalazi 5% ali može se nabaviti i 10%, pa njega preporučujedm zbog veće koncentracije,što se AD kapi tiče,meni su koristile na koži pa sam ih stavila i u ovaj šampon, B vitamin ampula, kapi koprive mala bočica,sa ricinusovim uljem ne treba pretjerivati dosta mi je bilo 25 mm.
    Pakovanje:žumance,kašika ricinusovog,kašika maslinovog i bademovog ulja,par kapi arganovog ulja.Blago vlažna,NE mokra kosa je poroznija od suhe i bolje upija hranljive sastojke,pa bi bilo preporučljivo da je prije stavljanja maske malo ali ravnomjerno naprskate iz flašice sa raspršivačem pa onda na takvu kosu ide pakovanje stavite na glavu kesu ili plasticnu kapu, pa topli peškir.Moje je iskustvo da kosa sta upije za dva sata ,to je to nema potrebe više.DOBRO isperite,pustite da se do pola prirodno osuši pa je onda oblikujte. Ako ste u mogućnosti da nabavite pravo kokosovo ulje (dosta je skupo ja sam našla 700ml. oko 1000 din
    bićete oduševljeni možete ga stavlati samo kao toplo pakovanje na malo navlaženu kosu to je jedno od rijetkih ulja koje prodire u dubinu vlasi, i ostaje hemijski stabilno pri promjenama temperature. Efekat je zadivljujući!Ono sto imamo po prodavnicama kod nas je uglavnom orahovo ulje naparfimisano kokosom uz još neke sastojke..ni to nije loše ali probajte pravo kokosovo.Meni je pomoglo, i nadam se da će nekome pomoći :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. da li kokosovo ulje da stavljam kao pakovanje ili poslje pranja? :)

      Delete
  76. Ja koristim tzv Bojanin sampon i mogu reci da mi je za 2 meseca neverovatno oporavio kosu. Inace farbala sam se 4 god svaki mesec blansirala, farbala u crno iz crne u plavu peglala kosu 3 puta dnevno svaki dan tako da ono bila je kao metla. Sad je prelepa. Svima preporucujem da ga koriste i primetila sam da mi kosa mnoooooogo brze raste.

    ReplyDelete
  77. Da li plavuse smeju da koriste ricinusovo ulje za rast kose? Hvala unapred

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ah...ovo je kao pitanje iz vica o plavušama, reci mi šte ti miliš da li plavuše smeju da koriste ricinusovo ulje? Kojito Gen imaju plavuše a drugi ga nemaju...hidroGen! :)
      Ricinusovo ulje stavljaš na kosu, ne treba da ga piješ :D

      Delete
    2. kazu da ricinus plavu kosu boji u zeleno

      Delete
    3. To je najveca glupost, ne boji je naravno jer je obicno ulje bezbojno i sjajno je za plavu kosu. :)

      Delete
  78. molila bih vas da ako netko zna da točno napiše recepturu bojaninog šampona, u neki recept ide ricinusovo ulje a u neki ne. hvala, pozz iz dalmacije

    ReplyDelete
  79. eee ljudi a jel vam bude masna kosa od ricinusovog ulja u samponu?

    ReplyDelete
  80. ^ ne bude masna kosa od ulja u šamponu. Možeš da dodaš malo ricinusa u šampon ali računaj da će dosta da se razvodni šampon.

    ReplyDelete
  81. Ja sam negde procitala da taj Bojanin sanpon sadrzi i pilule za kontracepciju. Moze li mi neko reci da li postoji neki negativni efekat koji one mogu da izazovu?

    I da naglasim imam gustu gustu kosu. Imala sam jako dugu kosu do straznjice, ali su mi bili procvetali krajevi i skratila sam je znatno, i vec godinu dana mi uopste ne raste. Pa sad, hoce li mi Bojanin sampon pomoci da mi kosa brze raste, to mi je najbitnije?

    ReplyDelete
  82. Ja sam negde procitala da taj Bojanin sanpon sadrzi i pilule za kontracepciju. Moze li mi neko reci da li postoji neki negativni efekat koji one mogu da izazovu.

    I da naglasim imam gustu gustu kosu. Imala sam jako dugu kosu do straznjice, ali su mi bili procvetali krajevi i skratila sam je znatno, i vec godinu dana mi uopste ne raste. Pa sad, hoce li mi Bojanin sampon pomoci da mi kosa brze raste, to mi je najbitnije?

    ReplyDelete
  83. Mene zanima da li se mogu farbati dok se koristi taj Bojanin sampon? Imam licno problem sa tankom kosom koja je isusena od farbanja a i skoro mi se prepolovila jer mi je po prvi put u zivotu opadala uzasno i to mesec dana, sad zelim da nadoknadim gustinu...:/ Hvala.

    ReplyDelete
  84. Ja imam sve navedene probleme-ostecena kosa, ne raste, oduvek je bila retka. Ipak, najveci problem mi je to sto se veoma brzo masti, moram da je perem svakog dana. Probala sam I "Bojanin sampon", ali nisam istrajala u upotrebi, tako da ne mogu da govorim o efektima. Sada planiram da ga probam ponovo, posto vidim da ima puno onih koji su njime zadovoljni, ali me zanima da li je on za svakodnevnu upotrebu? I da li imate neki savet kako da smanjim mascenje kose? Unapred zahvalna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moraš prvo dijagnostifikovati uzrok mašćenja vlasišta.Razlozi mogu biti razni,pa je i terapija drugačija.Spremi se na dugotrajnu borbu,jer i problem verovatno postoji duže vreme,pa ne može ni preko noći isčeznuti.Ukoliko si nasledila takav tip kose,treba da se potrudiš da ne pereš kosu svaki dan.Najvažnija je tehnika pranja.Masna kosa zapuši koren dlake.Smanji dotok hranjivih materija.Kosa brže izgubi svoj životni vek i ispadne.Na tom mestu teško niče nova vlas.Usled neuravnoteženog toka obnavljanja kose,ljudi sa masnom kosom brže ćelave.Osnovna pravila pri pranju masne kose glase:što blaža masaža i što ladnija voda,da bi umirila žlezde koje luče prekomerno masnoću.Nabavi preparat za suvo pranje ili uzmi jedanput nedeljno bebi puder,pa s njim skini masnoću.

      Delete
    2. da li znate sta je najbolje za jacanje kose i za guscu kosu, posto je moja kosa bas tanka i prilicno retka a i suva ?

      Delete
  85. Ja sam bas ovu masku koristila, nisam stavljala sastojke u sampon,u sampon, vec u celo jaje i kosa mi je za 2 meseca porasla 4cm...A frizerka me je u novembru blago receno olindrala, skratila mi je kosu za 7cm.
    Teodora, koristi ricinusovo ulje, kazu da utice na gustinu. Meni nije toliko pomoglo za gustinu (da naglasim da mi je kosa pregusta),ali je uticalo na rast.

    ReplyDelete
  86. Meni je ovaj šampon upropastio kosu :( ne mogu da kažem da je bila idealna, ali posle mesec dana korišćenja samo ovog šampona kosa mi je bila toliko suva da mi se prosto plakalo kad je pogledam... prestala sam da ga koristim i ošišala se poprilično. Pošto vidim da ima i pozitivnih i negativnih iskustava, mislim da je za svakoga različito, nemamo svi isti tip kose, ne odgovaraju nam svima iste stvari...onima koje se usude da probaju želim puno sreće :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovaj šampon nije mogao nikako da ti upropasti kosu.Kosili je šampon namenjen bebama i strogo je kontrolisanog porekla.Ni ostali preparati nisu štetni.Bitna je tehnika pranja,češljanja,sušenja itd Najgore mi je kad vidim da posle pranja duge kose,uzmu peškir i trljaju kosu njime KAO DA PERU VEŠ!Tada se kosa najlakše pokida,a čak i mnoge frizerke to rade.Kosa treba da se umota u kvalitetan frotirski peškir i nežno da se skuplja voda.Nikako ne češljati mokru kosu,već je prvo malo prosušiti.Može da se češlja jedino ako je na glavi balzam...Postoji mnogo načina da ne svesno uništimo kosu,ali beb šampon ne može biti odgovoran nikako!

      Delete
    2. A jel umesto sampona od koprive ili kosili moze i neki drugi baby sampon jer u zemlji gde zivim nema ni jesnog ni drugog .
      Molim vas ako neko zna da mi posalje mail seka60@live.nl Hvala

      Delete
  87. Evo i ja da napisem svoja iskustva. Tanka i osetljiva dlaka, kosa mi se brzo masti; mini-val i farba nekoliko godina; unistenje. Poslednje farbanje je bilo da izjednacim sa svojom prirodnom bojom, pre oko tri meseca. Od tad je kosa krenula da mi se oporavlja, plus u neki jeftini sampon za svakodnevno pranje sam stavila pantenol i desetak kapi bademovog ulja. Nekad preskocim koriscenje balzama, ali gledam da ga makar jednom ili dva puta stavim, iskljucivo NA KRAJEVE KOSE, ili negde od pola pa do krajeva, zato sto balzam omeksava koren, a plus mokra kosa = opadanje. Pocele su da mi rastu nove dlake, cak i pramenovi.
    Sad sam napravila Bojanin sampon u svojoj verziji, u koprivin sampon u pakovanje od 200ml stavila sam: dva cepa pantenola, desetak kapi bademovog ulja, desetak kapi AD vitamina (uljanog rastvora). Koristim balzam posle skoro svakog pranja, posto se kosa malo nekako ukruti, ali kad se osusi - sjajnija je, nekako teza i punija je.
    Pustam je da se osusi sama, a kad negde zurim onda koristim fen bez ikakvog cesljanja. CESLJAM TEK KAD SE SKROZ OSUSI!
    Moje otkrice godine: cetka od prirodnih vlakana. Nisam nesto verovala takvim cetkama, ali sam provalila da ta cetka ne kida kosu i nezno je raspetljava. Plasticne cetke sa onim zupcima kidaju dlaku, pogotovo kad krenem da vucem ko konj. Nema elektrisanja kose, a prirodna mast kose se ravnomerno rasporedjuje svuda, tako da je i to hrani.
    OTKRICE GODINE BROJ DVA: KOKOSOVO ULJE!
    Videla sam da je neko vec gore pomenuo i mogu reci da je investicija vise nego vredna. Od koze lica i tela, do korena kose - fenomenalno! Umesto maske utrljam ga na koren i malo tako po ostatku kose i prespavam. Nahrani kosu fantasticno! Pritom, nemojte se zavaravati da je to u tecnom stanju. Kokosovo ulje je onako kao mast, a pri dodiru sa kozom se nezno topi. Ima ga u prodavnicama zdrave hrane, ne znam koliko je tacno ali tegla od mozda pola kile je do hiljadu dinara.
    Mozda ce ovo nekom pomoci, ja sam zaista pocela da primecujem pozitivne promene na svojoj kosi, u kombinaciji sa tim samponom i kokosovim uljem.
    Srecno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. e svaka ti cast..svidja mi se tvoj odgovor..pozitivan iskren i s radoscu dat ..

      Delete
  88. Pocela sam pre manje od mesec dana sa samponom po receptu koji ste objavili i prezadovoljna sam!nekoliko mojih prijateljica je takodje napravilo sampon pa kad cujem komentare javicu.moja kosa je meka i sjajna posle par nedelja!

    ReplyDelete
  89. Ja sam pocela sa ovim samponom sredinom maja, pre desetak dana sam bila kod frizera, i frizerka mi je rekla da ne pamti kad je kod nekoga videla da raste toliko nove kose, i to duz cele koze glave, a ne samo tamo iznad cela gde vecini manje-vise uvek raste nova kosa. Osim toga, kosa mi mnogo manje opada nego ranije, i kad je perem i inace. Ne znam koliki efekat ima na rast postojece kose, jer mi je kosa negde do pola ledja, par centimetara se tu tesko primeti, ali pretpostavljam da cu za koji mesec videti i tu rezultate.

    ReplyDelete
    Replies
    1. P.S. Samo da dodam da me je prve nedelje svrbelo, posle toga nije bilo nikakvih problema.

      Delete
  90. Ovaj recept sam dobila u frizerskoj školi 1991.god od svoje nastavnice i pojedinim mušterijama preporučujem već godinama...Za kosu izmučenu hemijskim preparatima i sitom od preparata koji se ne ispiraju...Ukoliko kosu perete često,možete koristiti blagi dečiji šampon,poput Kosilija.Ukoliko koristite lak,penu,a kosu perete sedmično,ovaj recept nije za vas.Nema snagu da ukloni nečistoću i kosa izgleda masno.Može se kombinovati sa dubinskim pranjem.Pantenol regeneriše vlasište i dozvoljava normalan rast dlake.

    ReplyDelete
    Replies
    1. da li je ovaj recept dobar i za jacanje kose i za guscu kosu ?
      posto je moja kosa jako tanka i jako su joj krajevi suvi i osteceni...

      Delete
  91. Ranije sam koristila ovaj sampon. Samo sam umesto ricinusovog ulja stavljala kantarion. Takodje, umesto uljanih AD kapi preporucujenm vodene, jer ricinusovo ulje vec daje dovljno masnoce ovom samponu. Sada cu probati sa ricinusom. Meni je taj sampon sprecio dalje opadanje i ubrzao rast kose. Narocito se to primetilo na celu gde su one kratke dlacice rasle kao lude. Sada imam jedan pecat gde mi je kosa skroz opala, zato moram opet da pokusam sa ovim receptom.Inace, ja sam nakon tog sampona obavezno koristila regenerator.

    ReplyDelete
  92. Narode, ja imam opasan problem sa kosom.
    Od kada sam se osisala na kratko, stvorili su mi se neki cudni zalisci koje ranije nisam imala... A sto je najgore od svega, na mestu tih zalizaka me koza glave strasno boli na dodir... Takodje, kosa mi se brzo masti i opada... Ne znam sta da radim.
    Koristim FITOVAL sampon poslednja dva meseca i efekat je nikakav... Pocela sam da stavljam caj od koprive na kosu, ali opet nista...
    Pokusacu sa pakovanjem od zumanceta, ricinusa, kapi od koprive i pantenola... Nadam se da ce mi to pomoci... A ako ne pomogne, sisam se na celavo... :)



































    ReplyDelete
  93. Tacno je da na onkologiji preporucuju ovaj "sampon" a evo i recepture: o,5 l sampona od koprive(kvalitetnijeg) + po 30 ml AD kapi, ricinusovog ulja i pantenola + 15ml kantarionovog ulja. Sampon se putlja u kosu i masira se nekih pet min nakon cega se ispere. Pozz

    ReplyDelete
  94. Probala "Bojanin šampon" s'tim da sam taj šampon pravila sa na sledeći način: šampon od koprive, pantenol rastor, AD kapi vodeni rastvor, beviplex ampula i kapi od koprive . Kao i masku sa ricinusom, žumanjcetom, AD kapima uljani rastvor, beviplex ampula, pantenol rastvor i kapi koprive. Meni su obe stvari postigle baš dobre rezultate i jako prijaju mojoj kosi, da li je nešto od svih ovih preparata višak, zaista ne bi znala. Kada bi izbacila AD kapi iz ove priče svakako bi bilo lakše za budžet :)
    Ja, doduše, imam kovrdžavu, tanku i suvu kosu, koja dosta sporo raste i brzo joj se krzaju krajevi. Nije mi se dodatno mastila kosa, niti sam imala problem sa ispiranjem maske, za razliku od maske sa maslinovim uljem kada moram da šamponiram kosu po 3-4 puta i jedva se ispere.

    ReplyDelete
  95. Meni je pomogao caj od koprive, svako drugo vece prelivam sa njim kosu...Ricinusovo ulje utrljam u teme, a za krajeve mi je pomogla maska od majoneza i maslinovog ulja :) Sad mi raste kosa bukvalno 2 cm mesecno i bas je mekana :)

    ReplyDelete
  96. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  97. Ja sam koristila tecnost koju sam pravila tako sto sam dodala kapi koprive,pantenol rastvor i AD3 kapi.Prskala sam to pre pranja kose i pustim da stoji 1-2 sata.Posle operem i kosa bude kao svila.Meni ovo pomaze.Smatram da kopriva ne moze skoditi kosi koristila se ona kao caj ili kao kapi.Pantenol je,kao sto je vec dokazano,dobar za kosu a mislim da i AD3 kapi tu rade svoj posao ;)

    ReplyDelete
  98. Devojke, pomoc! Cime vam FRIZERKE peru kosu i kako? Mozete li da uticete na to? Ja uvek posle dobijem strasnu perut, svrab, a kosa mi je unistena. Delom i zbog toga jer je suse tako da je razbaruse i takvu me puste kuci..! Ni jedna ne zna da osusi kovrcavu kosu! Pranje je uzas, litarski sampon, puna saka, 2 puta, kratko ispiranje, i zrnce balzama. Pokusala sam da objasnim da mi smeta, ali ljute se, one su strucne.. Idem samo kad je neophodno sisanje, ali se do sledeceg oporavljam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nažalost, mislim da ima malo frizera stručnih za kovrdžavu kosu :( U Beogradu kažu da je dobar Bob. Raspitaj se za nekoga u tvojoj okolini ko se baš razume u kovrdžavu kosu. A šampon i regenerator možeš da poneseš sa sobom :) Inspirisana ovim tvojim komentarom napisala sam tekst, pa baci pogled :) negakose.blogspot.com/2014/06/pranje-kose-kod-frizera-love-or-hate-p.html

      Delete
  99. Ja ga sa več nekoliko meseci jako uspešno koristim za kosu, iako mi se mnogi smeju kada im spomenem ricinus jer znaju samo za jednu njegovu primenu. :)

    ReplyDelete
  100. Ima dosta komentara pa nisam mogla da pronadjem da li je neko imao iskustva plava kosa + koprivine kapi?
    Kapi imaju zelenkasti smek i ne znam da li to ostavlja trag na plavoj kosi.

    Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. nema veze...evo ja sam plava. Ali vodi racuna za kapi od koprive baza je alkohol, pa ih mesaj samo u samponu ili za unutrasnju upotrebu

      Delete
  101. Ovaj recept je napravljen na vma 1987 god. u labaratoriji zbog doktorke kojoj jr opadala kosa, kroz ovih 20-godina naslusala sam se gluposti vezano za recept i niko ga ne prenese kako je stvarno, kao frizer u struci i u mojoj praksi se pokazao odlican posle moje tri trudnoce kosa mi je odlicna, problem je sto ovaj sampon nema efekta ako se ne masira, da se nebi dalje mucile drage moje recept je ovakav ....u litar kosilij al da bude kupka sipati 100ml.maslinovog ulja nerafinisanog (nepreradjenog) 100ml.ad kapi vodene, 100ml.pantenol rastvor sve to sipati u plasticnu bocu od 1.5l.sve to pomesati i promuckati svaki put pre pranja, oprati prvi put kosu, a drugi put isto naneti sampon i masirati teme glave ko ima vremena neka sampon malo odstoji, kosu na kraju isprati vise mlakom vodom, regenerator staviti vrlo malo na krajeve i isprati.veliku ulogu ima sam patenol tako da i sa njim mozete masirati teme glave ili skalp bez masaze ne dobijate nikakve rezultate jer panten., ad vodene kapi maslinovo ima mogucnost regeneracije dlake i prodire duboko u teme i pospesuje mikrocirkulaciju da se kosa sto pre oporavi, sa ovim cete dobiti prestanak opadanja i regeneraciju kose zao mi je sto narod voli da izmislja i prenosi razne price da nisam prisustvovala ovom otkricu nebih nikad pricala napamet, a posebno sto sam isprobala i na drugima i na sebi rezultati su odlicni sto zelim i vama drage moje...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dali ste mislili kupka da je ono da pise kupka za telo i kosu il samo za telo? to sam i htela da kazem mnogi vole da se prave pametni pa kad dobiju neki recept , izmene nesto po svom il oduzmu nesto i onda ga tako i podele, takodje sam i pratila razne blogerke koje mnoge stvari i ne probaju vec napisu po principu rekla kazala, a mnoge stvari i same izmisljaju kao to je super to je ekstra, dosta toga sam i ja isprobala prvensveno za ciscenje lica i izazvala jos gore, a sto se tice sampona ja sam dobila sledeci recept: 500 ml kosili, 100 ml pantenol rastvor, ad kapi 1 bocica, ekstrakt koprive, ka i e vitamin inekcije, meni je to ekstra pomoglo rasla kosa jako brzo i sjajna taj sampon sam samo u toku godine pravila po potrebi kad mi se u toku godine desi neka promena na glavi, takodje nece niko da napomene kad deli recept da mora da se ima vise sampona od drugih komponenti zato posle kukaju kako im se kosa brzo masti jer stave manju bocicu kosilija1, jos da napomenem da zene koje imaju ceste hemijske radnje na glavi ne mogu ni ocekivati zdravu kosu, mislim na cesto farbanje, peglanje, blajhanje itd. jos da mnoge upozorim ne kupujte nikako heden solders, do pre 2 meseca sam imala kosu do kukova ravnu pravu zdrava bez opadanja, pojavio mi se vrlo malo perut ja njega kupim, istrosila sam celu bocicu zbog peruti al mi opade kosa, proredi mi se skroz sad jos uvek ne mogu da sprecim opadanje, skratila sam je do pola ledja i opet isto. moracu opet da smuckam ovo sa kosilijem :D pozdrav od jasmine

      Delete
  102. Evo da podelim i ja svoje iskustvo:) Naime farbam se vec 6 godina u plavo, bez pegle, fen retko , pakovanja i ampule sam stalno koristila, frizeri su se cudili kokiko ni je kosa zdrava....i onda sam uzela koa da se prefarbam u prirodnu boju. To je bio cist promasaj, katstrofa...toliko sam bila ocajna da sam je prefarbavala 2 puta mesecno i nista...na kraju sam otisla do frizerke i rekla joj da me vrati kako zna u plavo...i naravno izblajhala me je skroz. Sta se desilo...pola kose sprzeno, donji slojevi kose su mi OTPALI...i sta cu krecem u ofanzivu...modifikovan bojanin sampon( sampon od koprive, pantenop, ricinusovo ulje, aragnovo ulje, vitamin e i kapi od koprive) +raznorazne maske Za 2 meseca kosa mi je porasla 6cm i ti otpali delovi su krenuli da rastu.( inace toliko sam se prinila da sam krenula da je merim) Medjutim kvalitet kose mi nije bio kao pre...sledeci mesec rast se vratio u normalu, pa sam presla na profesionalne proizvode(helen seward i macadamia) jer sam shvatula da se hemijski tretirana kosa mora hemijom leciti. :) ovaj sampon imam osecaj da izdrogira kosa u to je to :)

    ReplyDelete